Godt, nytt studieår!

Utfordringer for studentene og Universitetet i reformåret 2003. Ingrid Stranger-Thorsen, ny leder av Studentparlamentet for året 2003.

Det er et historisk semester universitetet nå ønsker oss velkommen til! Likeens som høstens semesteråpning er den første i sitt slag, er denne våren det siste vi får se av det gamle universitetet. Det er i stor grad gamle studentvisjoner som preger reformen. Bedre veiledning, revidering av pensumlister, oppdaterte vurderingsformer, bedre og flere utvekslingsavtaler for utenlandsopphold, og en mer rettferdig og etterrettelig karakterskala er ønsker studenter har hevdet i mange år.

Selv om reformen helhetlig sett er av det gode, er det fortsatt gode grunner til å avvente den endelige innføringen med en viss skepsis. Foreløpig ser det ut til at mange som sitter med påbegynte grader har falt mellom to stoler uten at det finnes noen nevneverdig bevissthet om hvordan disse skal komme seg opp igjen. I flere år har vi forutsatt at vi skal kunne planlegge utdanningen vår og disponere penger og år hensiktsmessig, men informasjonen det siste året har vært så mangelfull at mange har famlet i blinde. Universitetet har ikke eneansvar for opplevelsen av kaos og mangel på informasjon, men for å få ståkarakter i reformarbeidet må universitetet sørge for en reform hvor også de gammeldagse studentenes interesser ivaretas.

I studentarbeidet er det ikke bare kvalitetsreformen som vil kreve fokus i 2003. Av universitetssakene på dagsorden er det kopipengene som opptar oss mest. Fjorårets kollegierepresentanter ropte høyt mot en flat kopi- og utskriftsavgift, og vi kan love at årets nyvalgte kollegierepresentanter vil fortsette å rope! I forhold til nasjonale myndigheter blir kanskje den viktigste saken å gjenopprette tilskuddet til helsetjenesten i det reviderte nasjonalbudsjettet, slik at du som student skal ha et godt, spesialisert og studienært helsetilbud. I et lokalpolitisk perspektiv satser vi knallhardt på det nyopprettede, kommunale studentforumet. Forumet institusjonaliserer for første gang en møteplass mellom kommunen, Studentsamskipnaden i Oslo og Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad, og studentorganene ved BI, Høyskolen i Oslo og Studentparlamentet. Forhåpentligvis vil forumet gjøre Oslo til en bedre og mer bevisst vertskommune for studenter, og det blir spennende å se i hvilken grad forumet kan hjelpe oss å sette studentsaker på den politiske dagsordenen foran det kommende kommunevalget i høst.

Det er enkelt å tenke at studentinteressene synliggjøres best med protestmarsjer og aksjoner, men det er samtidig en kjensgjerning at man fanger flest fluer med sukker og honning, ikke dundersalt. Det at studentrepresentanter i alle instanser klarer å påvirke beslutninger forutsetter imidlertid en ruvende studentmasse som legitimerer at vi har krav på studentenes vegne. Hver enkelt student kan gjøre kjappe, men viktige grep for å styrke studentenes sak. Du kan for eksempel prøve følgende:

## Skift folkeregisteradresse til Oslo slik at vi studenter blir en stor lokal velgergruppe, noe som eksempelvis kan bidra til å skaffe oss en enda bedre kollektivrabatt.

## Registrer helsetjenesten som din fastlege slik at vi kan dokumentere behovet for en helsetjeneste med spesialkompetanse på studenter.

## Engasjer deg i en studentforening, et fagutvalg eller studentutvalg. Jo flere studenter som er synlige utenfor lesesalen, desto bredere og bedre blir det utenomfaglige miljøet ved universitetet.

## Stem ved Studentparlamentsvalget i høst. Bli synlig!

Lykke til med det siste semesteret ved det gamle universitetet, og godt, nytt studieår!

Powered by Labrador CMS