Om konflikten i Tsjetsjenia

Publisert

Ønsker å utdype noen ting i forbindelse med artikkelen om demonstrasjon mot President Putin i forrige utgave av Universitas (nr 29, 13.november 2002). For det første kan ikke den meget tabloide overskriften: «Amnesty til Rektor Underdal – Ta ansvar for Tsjetsjenia» stå uimotsagt. Det er selvsagt ikke slik at Amnesty Blindern mener at Arild Underdal som person eller som rektor skal stå på barrikadene for et fritt Tsjetsjenia. Det som var utgangspunktet her, var at alle deltakere i det internasjonale samfunnet bør engasjere seg i konflikten, hvis ikke overlater man dagsorden til selvmordsbombere, ekstremister og krigsprofitører.

Her kommer Universitetet inn som instans og aktør i et internasjonalt akademisk miljø. Amnesty Blindern ønsket å sette fingeren på var at de vitenskapelige ansatte med arbeidsområde Russland/Nord Kaukasus har et ansvar vedrørende folkeopplysning. Verken ansatte eller studenter er flinke nok til å formidle budskapet rundt sitt studiefelt, og her har vi alle et ansvar.

Når det er sagt, syntes jeg personlig at svaret til Rektor Arild Underdal er litt merkelig. 10. desember 1948, ratifiserte FNs hovedforsamling de internasjonale menneskerettighetene. Eleanor Roosevelt sa at erklæringen «...set up a common standard of achievement for all peoples and all nations,» og «...might well become an international Magna Carta of all mankind.» Underdal sier: «Vi har ikke for vane å gå allment ut som universitet og uttale oss om politiske konflikter dersom de ikke angår oss direkte...» Som Eleanor Roosevelt sa, menneskerettighetene gjelder alle mennesker og alle nasjoner, det kan ikke være slik at universitetet kun skal påpeke menneskerettighetsbrudd når mennesker eller institusjoner med tilknytning til Universitetet i Oslo er involvert.

I sitt stille sinn vil norske og andre vestlige politikere spørre seg hvorfor de skal utfordre Russland på grunn av Tsjetsjenia, en lokal konflikt som er uten synlige omkostninger for Europa, og som berører noen få millioner mennesker som sjelden er på TV. Men republikken er i ferd med å bli et svart hull i Europa, et slags nytt Afghanistan, der alskens onde ånder vil strømme ut for å skape konflikt og terror, ikke bare i Tsjetsjenia, men i Russland og Europa forøvrig. Uten at omverdenene engasjerer seg er det vanskelig å se noen vei ut. En fredelig løsning på konflikten i Tsjetsjenia vil være en reell seier i kampen mot terrorisme.

Powered by Labrador CMS