Replikk fra Anarkistisk Universitetslag

Publisert

Noen rettelser til artikkel om AU i Universitas nr. 26 (56) 2002. – Hvilke mål har dere oppnådd? spurte Universitas. Riktig svar er: – Masse. Akademisk er listingen av International Journal of Anarchism blant de store internasjonale samfunnsvitenskapelige tidsskriftene, som Norges eneste akademiske tidsskrift med vitenskapelig anerkjent tyngde internasjonalt, viktig, (Link til listen er på http://www.anarchy.no/au.html )

Norge er cirka 53 prosent anarkistisk.... dvs har et høyt prosentnivå som land/stat. Andre som scorer bra er Vermont i USA, Sveits, Island, Færøyene og Isle of Man. AU vil ha mer desentralisering, økt effektivitet, rettferdighet og sosial justis, anarkistiske menneskerettigheter, autonomi og frihetlig, rasjonell sosialisme. Miljøet er også viktig, se f.eks. http://www.anarchy.no/green.html .

Professor i statsvitenskap Raino Malnes påstod at: – Ordet anarki kommer av gammelgresk «an archos», uten styrer. Det er vanlig å skille mellom anarkister som heller i retning av sosialisme og de som heller i retning av kapitalisme. Der finnes det store forskjeller. Individets frihet er likevel en grunnleggende verdi hos begge, samt en avstandstagen fra alle former for tvungen autoritet. Malnes kjenner ikke til Anarkistisk universitetslag.

Svar: Nei, det skal jo godt gjøres at en professor i statsvitenskap interesserer seg for anarkisme. AUs kurstilbud har vært annonsert i UiOs Forelesningskatalogen siden medio 1980, så det vet han naturligvis ingenting om. Vi får ta et lynkurs for «professoren» her og nå. «Archos» betyr hersker, ikke styrer. Styring er koordinering av arbeidsoppgaver for å nå et mål. Anarki betyr styring hvor ingen hersker.

Individualanarkismen «heller i retning av» kapitalisme, dvs plutarki, men er signifikant sosialistisk, som all anarkisme. Dermed blir det også feil når Malnes sier at anarkismen «heller i retning av sosialisme». Anarkismen kan ikke «helle i retning av» noe den faktisk er. Malnes demonstrerer altså både uvitenhet, feil og selvmotsigelser. Dette holder ikke vitenskapelige mål, men det gjør anarkismen, se http://www.anarchy.no/univers1.html . Vi oppfordrer alle til å lese hele debatten i kjølvannet på artikkelen i Universitas, på denne linken.

Powered by Labrador CMS