Pensumstrid på Biologi.

Publisert

Universitas skriver 30/10 om en «omstridt» pensumbok som brukes på grunnkurset i biologi ved UiO. Artikkelen kan og bør arresteres på flere områder, og jeg vil utdype noen av manglene.

For kort å kommentere grunnlaget for pensumstriden mener jeg den er blåst opp til en større sak enn den egentlig er, og personifisering av det jeg vil kalle fiendebilde, gjør fremstillingen simplistisk. Kursansvarlig S.E. Rognes er f.eks. ikke ansvarlig for innholdet i eller valg av pensumbok.

Universitas bruker forståelig frustrasjon blant studentene i et forsøk på å sette ulike deler av det vitenskapelige miljøet på Biologisk Institutt mot hverandre på en lite konstruktiv og populistisk måte. Dette finner jeg unødvendig.

Når det gjelder hvordan Universitas behandler hele saken stiller jeg meg veldig kritisk til grad av profesjonalitet og refleksjon over egen rolle ved universitetet. Måten saken tas opp, gjør at Universitas setter seg selv over hele studentdemokratiet, og det er en skummel utvikling, spesielt med tanke på den dårlige rekrutteringen til slike viktige organer. Dette er en sak som Biologisk Fagutvalg (BFU) har hatt oppe, før artikkelen ble skrevet. Vi har hatt dialog med Rognes, hvor vi har lagt frem studentenes meninger om saken. Som leder av BFU synes jeg det er påtagelig at ingen i Universitas har vært i kontakt med oss når de lager en sak av det. Studentene har flere ulike kanaler, både innad i kurs og på instituttet, som skal og bør være primære veier å gå med kritikk av en slik karakter, og Universitas er et virkemiddel når disse kanalene ikke fungerer. Universitas driver direkte overtramp, undergraver studentdemokratiet og oppfører seg som om de tror at de kan overta fagutvalgene og studentutvalgenes rolle.

Det er viktig å ha debatt og at kritiske røster blir hørt gjennom hele studiet, men det er begrenset i hvilken grad kurs kan ta opp slike problemstillinger som dette. Her mener jeg at fagutvalget spiller stor rolle, og vi prøver jevnlig å holde debatter om ulike problemstillinger innen faget. På førstkommende fredag avholder vi f.eks. debatt om bioteknologi og etikk, med blant andre Inger Nordal, som uttaler seg i artikkelen, i panelet. Så som svar til lederen i forrige Universitas, debatten er allerede igang, og ingen har prøvd å legge lokk på den.

Powered by Labrador CMS