Budsjett og høyere utdanning

Publisert

Studentleder Johannes Fjose Berg har i avisinnlegg anklaget meg for både å villede og være uærlig i forbindelse med statsbudsjettet for 2003. Han kan neppe ha vært til stede da jeg presenterte budsjettet. Der redegjorde jeg for og begrunnet hele opplegget, det vil si både de kuttene som er foreslått på UFDs budsjett og de satsningene vi foreslår.

Jeg forstår utmerket godt at de som berøres direkte, misliker budsjettkutt og ønsker seg enda større bevilgninger enn de Regjeringen foreslår. For Regjeringen har det vært nødvendig å presentere et samlet budsjettopplegg som er tilstrekkelig stramt til at det ikke legger ytterligere press på priser og rente, og det er selvsagt også av hensyn til studentene. Derfor inneholder statsbudsjettet en del kutt, noe som for øvrig har vært grundig belyst i de fleste medier siden budsjettet ble lagt frem.

Men: Satsningene i budsjettet er mye større enn kuttene. På UFDs område er det en sterk vekst, som særlig kommer studiefinanseringen, kvalitetsreformen og forskningen til gode – det vil i praksis si universiteter og høyskoler. Vi skulle gjerne gjort enda mer, men som regjering kan vi ikke bare ta hensyn til delene – vi må også ta hensyn til helheten.

For øvrig mener jeg ikke at studentene er «sutrete» eller «urimelige». Tvert om synes jeg vi har en god dialog når vi møtes ansikt til ansikt, og jeg synes studentene er meget viktige medspillere i arbeidet med kvalitetsreformen!

Powered by Labrador CMS