Forhastet om exphils seminarmodell

Publisert

I Universitas 4. oktober er det et oppslag på sidene 4-5, med overskrift «Svikter ex.phil.-seminarmodell». Belegg for påstanden i overskriften viser seg å være observasjoner utført av ex.phil. og jusstudent Sigurd Berg om at det er stort frafall av studenter på den nye seminarmodellen for exphil. Det rapporteres at 19 av 45 studenter angivelig har sluttet på et slikt seminar. Riktignok har journalisten ikke klart å uttrykke om dette virkelig er Sigurd Bergs observasjoner eller om det brukes andre, skjulte kilder. (Journalisten er også i tvil om fornavnet til Berg: Ut fra billedteksten heter han Arild Berg. Men «Arild» er jo også mitt fornavn, og jeg blir intervjuet senere i oppslaget. Det kan ha blitt for mye å holde fra hverandre.) Likevel er det nærliggende å tolke det dithen at det er i Sigurd Bergs seminarklasse at 19 av 45 studenter angivelig har sluttet.

Jeg vil derfor gi noen faktaopplysninger: Der finnes én jusstudent som er påmeldt seminarmodellen med navnet «Sigurd Berg». I den klassen denne studenten er påmeldt var det opprinnelig påmeldt 42 studenter. 35 studenter møtte opp første gang. Neste gang var det 29 som møtte opp. Ettersom studentene har anledning til å være fraværende 3 ganger i et slikt kurs, er det for tidlig å si om de har trukket seg eller altså bare har vært fraværende denne gangen. I alle fall er det ikke i dette kurset at 19 av 45 studenter har trukket seg. Dårlig undervisning eller dårlig informasjon kan i verste fall bare forklare fraværet av 6 studenter.

Hvis Universitas er på jakt etter å avsløre frafallsskandaler kan jeg isteden tilby dem å jobbe med følgende sak: Selv underviser jeg på et kurs etter såkalt «gammel ordning,» som altså ifølge Sigurd Berg skal være «tryggere». På dette kurs var det påmeldt 117 (!) studenter. Første undervisningsgang møtte det opp 75 studenter. Andre undervisningsgang møtte det opp 55 studenter. Jeg tviler sterkt på at ryktet om, eller faktisk opplevd pedagogisk udugelighet hos meg selv er årsaken til frafallet. Hvor blir det av disse studentene? Alt i alt er nå 62 studenter forsvunnet. Kan det tenkes at studentene selv har vært dårlig studiemotiverte? Hva som er sikkert er at vi i seminarmodellen ikke er i nærheten av slike frafallsprosenter som i «gammel ordning». Overskriften burde egentlig vært: «Svikter ex.phil.-seminarmodell langt mindre enn ex.phil. gammel ordning». Men hele journalistkonseptet med å felle en dom over et undervisningsopplegg etter bare en og en halv uke, og basert på i hovedsak èn informant (av ca 500 deltakere) virker merkelig. Eller er dette et ledd i en intern nedlæringsprosess i Universitas for å nedgradere journalistene til å bli diskvalifiserte tabloidjournalister?

Powered by Labrador CMS