PROIONs initiativ

I et leserbrev (10/4) spør Tommy Bech om PROION (Peace Research – Optimistic Initiatives, Oslo, Norway) mangler faktakunnskaper om UD? Bakgrunnen synes å være at han mener PROIONs kampanje mot UD er grunnløs eller absurd.

PROION har lansert en kampanje for demokratisering av norsk utenrikspolitikk. Kampanjen retter søkelyset mot et av samtidens mest omdiskuterte problemkomplekser, i skjæringspunktet mellom demokrati og internasjonale forhold. At Bech forsøker å avfeie hele saken med referanse til et dusin lover er et slag i luften.

PROIONs anliggende er demokratisering av norsk utenrikspolitikk. Innsiktene som motiverer aksjonen er ifølge PROION at utenrikspolitikken: 1) ikke utøves på selvstendig grunnlag, men snarere ut fra USA’s interesser 2) ikke blir presentert på prinsipielt grunnlag av partiene i valgkampen 3) ikke blir utøvd på en måte som gir folket innsikt i beslutningsprosessene i UD og 4) ikke støtter tilstrekkelig opp om folkerett og FN-resolusjoner.

Tilsvarende skal initiativet fremme: 1) folkets engasjement 2) politikernes etterrettelighet 3) beslutningsprosessenes gjennomsiktighet og 4) respekt for folkerett og FN-resolusjoner.

Bech har ikke oppfattet noe av dette. PROIONs kampanje retter seg mot utenrikspolitikkens mangel på demokratisk legitimitet. Det er ikke en protest mot utenrikspolitikk som sådan, slik Bech synes å tro. UD må selvsagt få kjøre en linje, men det må redegjøres for hva denne linjen er.

Forholdet mellom folket og UD preges av et demokratisk underskudd. Hvis Bech ønsker å hevde at dette er en grunnløs eller absurd påstand, må han argumentere for det. Det viste seg imidlertid at kampanjen vant adskillig gehør blant folk…

Powered by Labrador CMS