Selvmotsigende om hellig krig

I Universitas 24. oktober er representanter for Muslimsk studentforening (MSF) intervjuet. MSF hevder at drap på uskyldige sivile ikke er tillatt ved militære former for hellig krig. Lengre ut i intervjuet hevder MSF imidlertid at drap på sivile kan tillates ved «riktige former for krigføring» , og som eksempel på dette nevnes Seksdagers-krigen mot Israel i 1967. I den forbindelse opplyser også MSF at opprettelsen av Israel i 1948 var ulovlig.

For å ta det siste først: opprettelsen av Israel var fullstendig lovlig i henhold til internasjonal rett / Folkeretten, som er det relevante rettssystem i denne sammenhengen. Hvilket juridiske system er det da MSF legger til grunn for sin påstand?

For det annet: hvis drap på uskyldige sivile er tillatt ved «riktige former for krigføring», vil jeg gjerne vite hvilke former for krigføring som er de riktige og eventuelt hvem som regnes for sivile. Palestinske terrororganisasjoner, som Hamas og Islamsk Jihad, hevder at begrepet «sivile» ikke omfatter israelere eller jøder generelt – at noen sivile er mindre sivile enn andre. Jeg håper ikke MSF har liknende holdninger.

Christine Mohn, stipendiat ved Psykologisk Institutt

Powered by Labrador CMS