Hvis ex. phil, så hva da?

Publisert

I disse tider er det en debatt gående om hvorvidt vi trenger en reform av

ex.phil. eller ikke. Jeg vil gjerne da få dele noen av mine egne erfaringer fra

ex.phil.-studiet høsten 2000 på Blindern.

Som for de fleste andre var ex.phil-studiet også for meg førstesemester-studiet. Egentlig hadde jeg sett frem til å begynne på Universitetet i Oslo (UiO), jeg hadde jo kommet inn på det studiet jeg ønsket; nemlig jusstudiet. Forventningene var store, om dette faktum hersket ingen tvil. For endelig skulle jeg begynne på en utdannelse som var yrkesrettet. Helt siden barneskolen hadde jeg måttet lese fag jeg fant mer

eller (helst) mindre interessante. Så nå å endelig skulle få lære litt om anvendelsen av den store røde virket som et kjempepluss.

Men først skulle vi gjennom noe som het ex.phil., og jeg skal ikke hevde noe

annet enn at jeg var totalt uforberedt på hva dette studiet innebar. Kanskje har vi det for å unngå å finne opp hjulet på nytt? «Hvis p så q...» «Hvis gud finnes er ikke alt tillatt...» Noen som kjenner seg igjen? «Platons idelære og oppfatningen om hva som gjør et menneske dygdig...». Tolk «dygdig», presiser dette osv. Men hvor i all verden er ju§en? Kan vitenskapen være verdifri? [Akkurat som det bryr meg, advokater er ikke videre kjent for å være upartiske og objektive.]

Men jeg tok meg sjøl i nakken, leverte samtlige innleveringer i ex.fac og ex.phil. Karakterene lå jevnt 2.4-3, og jeg hadde håp om å komme gjennom. Men til tross for hardt arbeid strøk jeg på ex.phil. og stod på ex.fac.. Jeg anka, og fikk kommentaren «står til kunnskapsløs. Karakter 5». Noe så j....... festlig!

Mitt førstesemesterstudium endte på Bjørknes, med tre timer undervisning i uka og litt lesing fra min side endte det denne våren med 2.4. At jeg har bestått forberedende har ingenting med Blindern, eller UiO å gjøre.

Opplegget nå legger opp til at privatskoler har et gyllent marked, for jeg ser

ingen sammenheng mellom det de sier på Blindern og det de spør om til eksamen.

Hvis dårlig undervisning, så reform.

Dårlig undervisning.

Reform.

Dere skjønner tegninga?

Powered by Labrador CMS