Universitas' store podcasttest

Podcastenes kontinent består av tette vitenskapsskratt, sleip diskusjonsmose og svingende humorlianer – en real jungel, med andre ord. Universitas er heldigvis der som guide!

Publisert Sist oppdatert

Andregenerasjonen

  • Karakter: E

Ballonggutta fra SKAM diskuterer ulike sentrale temaer blant ungdom i hver episode. Hva gjør du når dama får kompis? Kan man si bitch? Dette er noen av spørsmålene som stilles. I diskusjon om økonomiske prioriteringer råder de deg å ikke bruke 900 kroner på klær om du har 1000 kroner på konto. Ellers konkluderes de fleste samtalene med «vær deg selv». Det er mulig noen «førstiser» setter stor pris på det ballonggutta forkynner, men er man ferdig med tenårene er det lite nytt å høre.

Andregenerasjonen

Synnøve og Vanessa

  • Karakter: C

Episodene handler utelukkende om dem selv. Spenningen dør noe ut med mye snakk om barnas døgnrytme og danseforestillinger. Det tar seg opp med vittige historier, som da Synnøve var på ferie og fikk sopp i underlivet. I panikk foran disken på apoteket klarte hun å si hun hadde «mushrooms in my pussy». Vanessas tid som rølpete, nikotinavhengig niåring i Stavanger byr på morsomme anekdoter. Foruten en del kjedelige minutter spons-snakk finnes det godsaker innimellom, om man hører godt etter.

Synnøve og Vanessa

The Kåss Furuseths

  • karakter: C

The Kåss Furuseths bjudar på rikelig av seg selv i «Nord-Europas mest inkluderende familieselskap». Der noen tar problemer på kammerset, sier Ramona «Jeg tar det på riksdekkende» før Else får gjennomgå. Med selvironi tar de opp alt fra døde familiemedlemmer til hverdagslige hendelser. En trygg kjemi søsknene imellom skaper en jazzete, men sjarmerende stemning i samtale med halvaktuelle gjester. Dette er din kopp med podcast-te hvis du setter pris på godt humør og babling uten noe særlig innhold.

The Kåss Furuseths

Sånn er du

  • karakter: A

Det skakke værra mulig! Bjørn Eidsvåg er introvert, Kristin Skogen Lund har lav fantasi og Karl Ove Knausgård føler seg alltid underlegen. Er kjendiser som oss vanlig dødelige? Her sorterer Nils Brenna og Harald Eia kjente personers personlighetstrekk ved hjelp av personlighetstesten «Big 5». Samtalen byr på spennende historier fra det levde liv og kjendisenes egne betraktninger om seg selv. Eksisterende inntrykk bekreftes eller avkreftes samtidig som du lærer noe om personlighetspsykologi.

Sånn er du

Abels Tårn

  • Karakter: B

Hva skjer hvis du spiser et sort hull? I podcasten Abels Tårn kan du få besvart dine mest prekære spørsmål av et kuratert utvalg forskere. Episodene slippes hver fredag, og til tross for det bibelske navnet, unngår programmets deltakere å tale i tunger. Blandingen mellom (populær-)vitenskap, og plebeiersk nysgjerrighet, er en vinnerformel. Latterfremkallende er det også. Det lettbeinte formatet gjør at episodene fint kan nytes over et glass konjakk, men også under en svett joggetur.

Abels tårn

Krig og fred

  • Karakter: C

Sjekker du om Putin gjemmer seg under sengen din før du sover, eller tråler du ofte gjennom Finns seksjon «gis bort», på jakt etter atomsikre bunkere? Vi frykter det vi ikke forstår, og her virker podcasten angstdempende. NRK Urix loser deg trygt gjennom turbulente internasjonale farvann. Selve utformingen av programmet er rettlinjet og profesjonelt, men kan tidvis føles som en radiosending fra 1960-tallet. Fraværet av glimt i øyet og en særdeles utpreget statskanal-estetikk er en mulig årsak.

Krig og fred

Foppall

  • Karakter: B

De fleste faste lytterne av «Foppal» var nok allerede fans av den tidligere fotballspilleren Bernt Hulsker. Sammen med Jamel Rake og Jon Martin Henriksen er Hulsker spissen på laget, der rollene til de to førstnevnte er å støtte opp om stjerna Hulsker, som får øse av sin absurde humor og kunnskap. «Foppal» tilbyr ikke særlig avansert snakk om taktikk eller kompliserte analyser, men et humoristisk blikk på aktuelle fotballsaker, og det fungerer meget godt!

Foppall

Skravleklassen

  • Karakter: A

Formålet med podkasten er å ta opp problemstillinger som skravleklassen, altså kronikkskriverne og Facebook-debattanter med mastergrad, bryr seg om, på en måte folk flest forstår. Dette innebærer blant annet politikk, religion og debatt. Sturla Haugsgjerd og Anders Imenes får i hver episode besøk av én eller flere gjester med bedre peiling på det aktuelle tema enn dem selv. I tillegg til gjester med ulik etnisk og religiøs bakgrunn er også den viktigste formen for mangfold til stede, nemlig meningsmangfold. Etterlengtet!

Skravleklassen

Ulrikkes univers

  • Karakter:D

Universet til Ulrikke Falch handler mye om – overraskende nok – Ulrikke selv. Og det er egentlig ikke så veldig spennende. Til tross for at hun har hentet inn både venner, familie og eksperter til å diskutere viktige tematikker som vennskap og sinne, blir praten tam og pauseknappen nær. Oppmerksomheten leter fort etter andre ting å fokusere på. Det er mye mulig at podcasten passer bedre for den litt senere delen av generasjon Z, så lyttingen kan overlates til yngre søsken i stedet for å høre på det selv.

Ulrikkes univers

To hvite menn

  • Karakter: B

Hvis du ikke har vært mer enn gjennomsnittlig interessert i Kongo-saken, og tenker at et dypdykk i historien til Moland og French blir litt i overkant, foreslår jeg en revurdering. Journalist Runar Henriksen Jørstad har virkelig gjort en grundig jobb, noe som har resultert i en både underholdende og spenningsfylt podcast. Det er ikke nødvendig å besitte store forkunnskaper om hverken Kongo eller selve saken for å henge med, det eneste du trenger er en liten dose nysgjerrighet.

To hvite menn

Å-kjendis

  • Karakter:A

Det mest frustrerende med denne godbiten er at man ikke kan smette inn i samtalen. Noen og tjue-åringene Krister, Sara, Niclas og Tara Lina er rause med latter, selvironi og ertingen av hverandre, og på forskjellige vis blir Å-kjendis-gjengen venner du ikke visste du trengte. Kjendissnakk er mest noe å falle tilbake på, men enten det er sladder om Kim K., fortrolig eller pinlig snakk eller «drepe, knulle eller gifte seg med»-spalten, fyller Å-kjendis dagens guilty pleasure-behov til topps.

Å-kjendis

Lørdagsrådet

  • Karakter:B

Lørdagsrådet er et must. Det er digg å høre at andre har de like problemer som, og verre enn, en selv, og det er digg å høre noen prøve å løse dem. Humordronninga Live Nelvik har tatt over som programleder etter Siri Kristiansen, og på tross av mange likheter (som stemmen!), er hun mindre sikker enn forgjengeren. Dette gir tidvis råd man kunne fått fra en tilfeldig jente på fest, tidvis fra en klein tante, og jeg forstår dem som sender inn fiktive dilemmaer, bare for å få dem diskutert på radio.

Lørdagsrådet

Aftenpodden

  • Karakter: B

Dersom noen ba deg lage en muntlig utgave av Aftenpostens papiravis hadde du nok servert noe som ligner mistenkelig mye på det som produseres i Aftenpodden (sjokkerende, ikke sant?). Det er langt mellom hvert fnys og snøft, og enda lenger mellom latterbølgene. Til gjengjeld er det seriøse og intelligente diskusjoner som utfordrer lytteren til å gjøre mer enn å bare lytte, og faktisk tenke litt om det som sies også.

Aftenpodden

Giæver og Joffen

  • Karakter: B

Som for å illustrere forskjellen mellom VG og Aftenpostens podkaster åpner siste episode av Giæver og Joffen samtalen (som for øvrig handler om Trine Skei Grande) med en liten vits om kornåkere i Trøndelag og avling. Her får du litt mindre dybde enn hos Aftenpodden, men til gjengjeld risikerer du å sette morgenkaffen i halsen ved et par anledninger.

Giæver og Joffen

Konspirasjonspodden

  • Karakter: B

I Konspirasjonspodden tar Fredrik Sjaastad Næss og Bjørn-Henning Ødegaard for seg temaer som Paul McCartneys død, Hitlers overlevelse og falske månelandinger. Strukturen er ryddig. Etter en introduksjon, kan man gjøre opp en egen mening basert på for- og motargumenter. Helt til slutt konkluderer programlederne med hva de tror. Av og til kan man nesten bli en troende selv, men mest av alt sitter man og lurer på hvordan folk kan tro så mye rart. Men det er kanskje det øglefolket vil?

Konspirasjonspodden

Krisemøte

  • Karakter: A

Kristopher Schau og Kyrre Holm Johannesen har avholdt krisemøter i noen år nå. Det er fascinerende hvordan små observasjoner kan bli store og interessante samtaleemner. Det er tvilsomt at hvilke som helst menn i 40-årene kunne sittet 1 time og snakket om livene sine og holdt det interessant, men Schau og Johannesen er dyktige selv-snakkere. Det er faktisk engasjerende. Det er som de samtalene som er så bra at man ønsker å sette på pause for å ikke gå glipp av noe mens man er på do.

Krisemøte

Powered by Labrador CMS