Universitas' panel har smakt seg gjennom et utall juleøl, -brus -og akevitt. Dette er bare toppen av isfjellet!

O’ juleøltest med din glede

Nå tennes tusen julelys, og like sikkert som at det alltid blir jul er det at Universitas har gjort en skikkelig test av julens leskedrikker. Et engasjert panel har smakt på juleøl, akevitt, cider og julebrus – til sammen 52 sorter. Her får du vite hvilke typer du bør nyte, og hvilke som bare er en myte.

Publisert Sist oppdatert

Øl og cider

Grevens Julecider med bringebærsmak 4,7%

Karakter: B

Dette er en cider for de søte ganer. Som et bringebærdrops smaker det veldig søtt. «Det smaker ikke alkohol i det hele tatt, mer som julebrus med litt lite kullsyre» høres fra engasjerte redaksjonsmedlemmer. Og der bør kanskje varseltrekanten begynne å lyse. «Kjøp dette hvis du skal kjøpe drikke til yngre søsken» tipses det om fra en i panelet.

Grans Juleøl 4,7%

Karakter: E

Skinnet bedrar på denne, for det er ikke gull og grønne skoger alt som er Grans. Skummet ser fyldig ut, men er skuffende tynt og dvask. «Det smakte piss» konkluderer en i panelet, og erkjenner med det at vedkommende har smakt piss. En søt smak som kanskje kan stå godt til det tunge ribbefettet.

Nøgne Ø God jul 2017 8,5%

Karakter: F

Her rister selv panelets finnmarking på hodet, og kommentarer som «det smaker som min alkoholiserte onkel lukter» høres. En ettersmak av stumpet røyk og askebeger gjør ikke dette til en god opplevelse. Den selverklærte øleksperten synes imidlertid at «denne gjør meg dyvåt». Redaksjonen konkluderer med at dette verken er verdt tid eller penger.

Sagene Tannjul 8,0%

Karakter: D

Etiketten beskriver en smak av norsk urkraft, og før korken er av har flasken allerede åpnet for debatt om hva norske verdier er. Denne ølen er «bitter, mørk og tung – sånn som livet til folk langs Akerselva på 1800-tallet» høres fra panelets lokalhistoriker. Det konkluderes imidlertid med at det smaker lite, og derfor «slukker urkraften i meg» ifølge redaksjonens eneste artist.

Lade Gaards Juleøl 4,7%

Karakter: C

Vi skal til Sandefjord og til en øl som «smaker som lukten av å skrelle en mandarin» ifølge en i panelet. Andre mener ølen er like tom på smak som meningene til Studvest. Med mørk farge dras assosiasjonene til jord, og panelet kommenterer at «dette er smakenes gjørme».

Sagene Sterk jul 6,5%

Karakter: A

O’ juleøl med din glede. «Her var det mye honning!» lyder det fra panelet. Ole Brum ville elsket denne ølen. Den beskrives som «sterk på utsiden, men myk på innsiden, akkurat som redaktøren,» sier redaktøren selv. En øl hvis mørke utseende bedrar den søte, godt krydrede smaken. «Sterk jul – more like søt» – en vinner altså.

Fredrikstad Juleøl 4,5%

Karakter: D

«Denne er ihvertfall bedre enn fotballaget» kommenterer plankebyens store sønn bittert. Den har noe gressaktig over seg, og «det lukter hasj eller i det minste hemp» høres fra panelet. Ølen har høy bælmefaktor. «Jeg kan drikke i hvert fall 22 av denne, spørs hvilken dag det er i uka» sier redaksjonens vinekspert.

Frydenlund Juleøl 4,5%

Karakter: B

«Frydenlund, for oss som elsker øl – det er meg det» sier en halvproff alkoholiker. Den smaker kanel, og har et hint av pepperkake. «Denne vil passe perfekt med en neve hasselnøtter» kommer det fra redaksjonens egen nøtteknekker. Det smaker av fyldig honning og karamell, men er samtidig litt syrlig.

Hansa Julebrygg 4,5%

Karakter: E

«Dette smaker litt som sexistiske tekstmeldinger – helt usmakelig» smeller det fra Fredrikstads store vinsønn. «Det smaker som en kulturtopp i 40-årene, helt ræva» høres fra panelet. Flere blir provosert av å drikke denne, og mener det smaker som det er brygget på regnvannet i Bergen. Denne får E for ekkelt, og fikk flere til å gå hjem og kaste sine Lars Vaular-plakater.

Nøgne Ø Hvit jul – Spiced Christmas Ale, 4,5%

Karakter: A

Er det dette som er Prøysens romjulsdrøm? Tror det, for mmm, denne ølen er nydelig. Som en deilig cocktail leker den lett i munnen. «Hvis dette var en blindtest hadde jeg trodd det var sommerøl» høres fra panelet. Denne hvite juleølen er et lyst bidrag i mørket, og assosiasjonene trekkes til småsvett julefeiring på Ayia Napa.

Bryggerhuset Juleøl 2017 Lussekatt-trippel 8%

Karakter: C

Med en etikett som tyder «Lussekatt-trippel» og «made in Drammen» er dette dømt til å bli en snakkis. Det er spennende og originalt å lage noe som smaker eksotisk safran i flytende form, men det kommenteres at «det er en grunn til at vi spiser lussekatt en gang i året». Klassens klovn synes imidlertid det minner om da «Santa lucia dreit oppi lia».

Aas juleøl 4,7%

Karakter: D

Dette er kjedelige greier, med vage hint av kaffe. Det er ikke noe som skiller seg ut, litt som en flink pike. Det høres fra panelet at ølen passer til «når du har stått hele julaften og pynta og rydda, og så kl 17 synger Sølvguttene julen inn, og du tar en slurk av dette. Da kan juleroen endelig senke seg». Et lite tips der, altså.

Munkholm Alkoholfritt juleøl 0,0%

Karakter: D

«Denne smaker brunost, og jeg hater brunost», kommer det fra en som åpenbart ikke har skjønt hva norske verdier er. Men smaken er kun borderline bra og det kommenteres fra et alkoholisert redaksjonsmedlem at «dette er det jeg kommer til å drikke første juledag for at overgangen til hverdagen ikke skal bli for stor».

Ringnes Julebokk 9%

Karakter: A

En knallgod julebukk som kan vår tørste slukk. En velbalansert sterkøl som er litt som en godtepose med både søte, bitre og salte smaker. «Det smaker som den gryta Obelix datt oppi da han var liten» høres det begeistret fra redaksjonen. Stemningen er ivrig, og hylekoret roper «dette er den beste!».

Nøgne Ø Norsk jul – Traditional Christmas Ale 4,5%

Karakter: B

Hmm, dette smakte også litt lussekatt eller? Her er det hint av ulike krydder, dog med en snerten fermentert smak. Den rike kryddersmaken gjør at det legger seg mye smak foran i munnen. «Det smaker mer fjøs enn gård – det er dyr der den lages» uttales det fra panelet, og videre mimring til nisser, jul og fjøs følger.

Carlsberg Jacobsen Golden Naked Christmas Ale 7,5%

Karakter: B

Har noen kommet borti dimmeren til lyset eller? Dette er nemlig lummert og skikkelig mørkt. Det har mye smak, litt som dansk rugbrød. «Det smaker som ølen du drikker når du sitter inne på en dansk kafé og røyker på julaften», sier redaksjonens kulturelite. «Er golden naked enlitt upassende tittel i disse #metoo-tider?» parerer en annen.

Bryggerhuset Juleøl Kokosmakronstout 8,6%

Karakter: D

Dette er en øl som går rett i fletta. «Den er like mektig som Gabrielle Gjerdset» smeller det fra redaksjonens sjef for alltid-referere-til-tidligere-Universitas-saker. En overdøvende smak av sukker og fløte gjør at kommentarer som «det er som at julenissen spydde opp en gammel Piña colada» hagler fra panelet.

Nøgne Ø Tradisjon 2017 – Traditional Christmas Ale 7%

Karakter: C

Dette er en tynn tjukkas. En skikkelig fyldig konsistens med smak av krydder, søt honning og tørket aprikos. «Det lukter kardemomme, men i denne byen er det ikke godt å bo», advares det. Ølen smaker av appelsin og karamellisert eple, «litt sånn Love Actually» snikskrytes det fra en soft guy i panelet som elsker Netflix&Chill.

CB Juleøl 4,5%

Karakter: E

Denne ølen gjenskaper minner om grøftefylla i Indre Østfold, nærmere bestemt Spydeberg. Et øl for de som er fra disse trakter, og som elsker traktor. Det smaker mindre enn det lukter, og det vrinskes oppgitt fra panelet. «Denne smaker som Kristiansand på juletid – bare tull» lyder det fra en av hardhudet testdeltaker.

Ringnes Juleøl Sterk 6,3%

Karakter: D

Dette smaker litt som en julebrus, bare kamuflert som øl. Den er leskende og søt, men med litt for mye gjær. «Jeg hater Ringnes, men dette er godt» sier en utfordrer, og mener ølen er god til pepperkaker og sprø ribbesvor.

Dahls Juleøl 6%

Karakter: C

Dette er en kjedelig øl som smaker lite. Konsistensen er slapp, men det er ikke så ille gæli at det ikke drikkes opp. «Det er litt som Bakklandet i Trondheim: det er fint å se på, men det burde vært revet for lenge siden» sier Østfolds store sønn og vinekspert. «Det smaker ingenting, sånn som Trondheim» kommenteres det fra Oslo-byens prektige venner.

Tuborg Juleøl 4,5%

Karakter: E

Når Tuborg skal i ilden, høres det kommentarer som «det er som all Tuborg, det går ned!». Dette er en klassisk juleøl, men den mangler originalitet. En basic bitch, middelmådig som Moldova i MGP. «Nytes best med nisselua tredd godt nedover øra» konkluderer en erfaren nissefar.

E. C. Dahls Store Bjørn Juleøl 9%

Karakter: D

Her er gjærsmaken fremtredende, og det blir litt som å spise bolledeig før den er ferdig stekt. Ølen har søte undertoner, og er «en komplisert juleøl for kompliserte mennesker» høres det fra intellektuelle stemmer. «Det smaker som å tro at du har en kjønnssykdom, også har du ikke det» erkjennes det fra panelets avholdsmann.

Sagene Rød jul 4,7%

Karakter: C

«Denne er tammere enn Tamara som jeg bodde ved siden av i 6. klasse» fortelles det fra Gaffas egen kronprins. Ølen smaker tydelig av søt kanel som legger seg i ganen. «Dette er en juleøl som tror den er en sommerøl. Spar meg!» smeller det fra en annen.

Aass Uten Juleøl 0,0%

Karakter: B

Dette er en juleøl som smaker hvete. «Snakker vi innbilt glutenintoleranse» skyter det fra panelets eget vitse-aggregat. Det er mye skum og på grensen til vørterøl. Smaksrik, men likevel mild. «Dette var ikke så dumt» nikker journalistkoret.

Nordlands Juleøl 4,5%

Karakter: B

Dette er en juleøl som er lett å drikke. Frisk og fin som nordlyset. «Det er en øl for kvelder der det ikke kommer nordlys selv om du er blitt lovet det» sier en skuffet turist. Fra Østfolds store casanova foreslås det at «Du drikker ikke seks av denne, men den kan godt drikkes etter sex.» Denne juleølen får en klassisk tommel opp fra et enstemmig panel.

Borg Juleøl 6,5%

Karakter: D

Dette er som «en snill nevø – litt kjedelig». En kledelig smak av kanel danser dog lett på tungen. «Det smaker som når du ikke fikk det du ønsket deg til jul. En stor og fin eske, men så er det noe dårlig shit inni» assosieres det fra panelets åpenbart bortskjemte kulturelite, som aldri fikk det Pushwagner-maleriet hen ønsket seg til jul.

Aass Juleøl Vellagret 9%

Karakter: C

Dette er en julekrutt-øl. «Ser for meg at julenissen fyrer opp reinsdyra på denne» høres det fra de i panelet med erfaring fra reindrift. Med smaker av mørk karamell, føles det som å «møte en mørk fremmed på julemarkedene i Venezia», sier globetrotteren i panelet. En drømmende studentpolitiker mener ølen minner om en etterlengtet hook-up som viste seg å skuffe.

Nøgne Ø Rød Jul 2017 – Imperial Red Ale 8%

Karakter: B

Dette er juleølen for deg som liker IPA og julegaver av typen «opplevelser». «Dette er en øl som får meg til å føle meg kul, jeg føler at folk synes jeg ser kul ut nå» kommenteres det fra streberen i panelet. Høykonsentrert julestemning i flytende form!

Hansa Juleøl 6,5%

Karakter: C

Denne juleølen er enkel, men god. Smaken forsvinner fort i munnen, og det spås at det kan drikkes mange av disse før rullegardinen går ned. «Denne ølen smaker som Bergen uten Fløibanen. Ingen attraksjon» klages det fra en i panelet. «Dette er noe både jeg og min nitti år gamle farfar kunne drukket» anbefaler imidlertid en annen.

Dahls Julebrygg 4,6%

Karakter: D

«Dette er litt som trøndersodd – fattigmanns lapskaus» høres det fra panelet, før assosiasjoner trekkes til tam butikkkjøpt krydderkake. «Det er som julekake, det er tradisjon, men hvorfor i helvete spiser man det.» kommer det fra han ene som kommer til å lykkes med Universitas’ «kom i form til andre juledag»-spesialprogram. Lett å drikke, men vanskelig å like.

Borg Juleøl 4,7%

Karakter: D

Dette er en kjedelig juleøl. Smaken beskrives som farris uten kullsyre. «Dette er en øl du drikker når du har mistet livsgnisten, men fortsetter å leve fordi venner og familie er glad i deg» høres det fra en paneldeltaker i bekymringsverdig humør.

Sagene Hvit Jul 0,0%

Karakter: C

«Jeg skjønner ikke poenget med alkoholfritt øl» høres fra de alkoholiserte paneldeltakerne. Denne ølen er kornete på en god måte, og smaker av kaffe. «Det er som en jævlig enkel cappuccino fra en kaffemaskin på en arbeidsplass du ikke har lyst å jobbe mer på» smeller det fra stua fylt til randen av folk med lukrative praksisplasser i mediebransjen.

Ringnes juleøl 4,6%

Karakter: C

Denne ølen føles som en gammel kjenning, du vet alltid hvor du har hen. «Det smaker som et Astrid S cover – dårlig» og «det smaker som en Gaffa-anmeldelse – dårlig» høres det passiv-aggressivt fra panelet.

Hansa Juleøl 4,5%

Karakter: D

Dette skal være en juleklassiker, men smaker veldig daft. Litt som en øl som har stått åpen alt for lenge. «Den er like tam som Svein Stølen» kommenteres det humrende fra panelet, før en badenymfe legger til at «det er som å flyte i ferskvann, det flyter ikke spesielt godt».

E. C. Dahls Lille Bjørn Juleøl 4,6%

Karakter: C

Her smaker det av fennikel. Lille Bjørn er givende og dristig, og det smakes på tendenser av umami. Ølen oppfattes som anvendelig, «litt som en bachelor i samfunnsvitenskap», kommer det fra en bitter HF-er. «Det er som å blande alle fargene – det blir bare brunt», mener en annen.

Aass Juleøl 6,5%

Karakter: E

«Smaker som badevannet på Domus Athletica» høres fra de i panelet som smaker på sånt. Ølet har et hint av kaffe, men ikke på den gode måten. «Den både smaker og lukter som sure sokker. Jeg ville aldri drukket den igjen» sier en oppgitt juleøltester.

Nøgne Ø Sur Jul – Sour Christmas Ale 4,5%

Karakter: B

Dette smaker syrlig og godt, «litt som en HMS-ansvarlig» sier en i panelet med erfaring fra vervet. Etter den søte kløe kommer den søte svie, og dette karakteriseres som «en øl som Mina Gerhardsen ville anbefalt». Dette smaker godt av humle, så vi lar den suse. Grinchens favorittøl!

Dahls Juleøl 4,5%

Karakter: C

Dette er et øl som fyller munnen og tar mye plass. Det smaker søtt av banan, men blir litt for klissete. «Det smaker som Gaffa-anmeldelser, det ser bra ut, men har lite innhold» smeller det fra en mulig sjalu anmeldersnobb.

Nøgne Ø Julekveld 4,5%

Karakter: F

Denne smaker veldig lakris, men veldig lite digg. «Jeg brekker meg litt, men bare sure oppstøt» forsikres det fra en i panelet. «Det er litt som den altfor mørke siden av psykiateren Carl Gustav Jung» konkluderer en sleivete bezzerwizzer.

Santa Clausthaler 0,0 %

Karakter: B

Boksen er svært juleaktig, og innholdet skuffer heller ikke. Den kanskje fremste leverandøren av alkoholfritt øl har laget et juleøl med en tydelig honning -og humlesmak, med overraskende lang ettersmak. «En nyydelig kjørepils,» sukkes det fra et ansvarlig redaksjonsmedlem.

Akevitt

Gilde Ribbeaquavit 42%

Karakter: B

«En stjerneanis skinner i natt» kommenteres det fra panelet. Her både lukter og smaker det tydelig av mild lakris. «Det smaker som en sprit som har krysset ekvator» høres det fra en blond, engasjert globetrotter og bedreviter. Denne akevitten faller i smak hos de fleste og gjør det akevitt skal: røske godt i halsen.

Gammel Reserve 41,5%

Karakter: A

«Oi, den var god!» utbryter en av redaksjonens ringrever hva gjelder alkoholdrikking. Med subtile hint av eik, er ikke denne akevitten noe veik. Det lukter classy som Coco Chanel, og smak av anis og karve gjør dette til en vinner i kveld. Denne rakkeren rensker godt opp i ganen, selv om kommentarer som «Fernet er mye goere» høres fra redaksjonens eneste forfatter.

Lysholm Linie Christmas Edition 41,5%

Karakter: C

«En god allrounder» med sitruspreg, som kan serveres til både venner og fiender. Med like mye hint av karve som det er snø på Nordpolen, er nok denne god til både pinnekjøtt, torsk og ribbe. «Etter at du har sultet deg med Universitas’ treningsprogram til 2. juledag bør du ta med denne på festen for å sette stemninga» foreslår redaktøren, hvis mål er å alltid finne en link til tidligere Universitas-saker.

Aalborg Jule Akvavit 47%

Karakter: B

«Denne kan du drikke året rundt – ikke bare i jula» fastslår en paneldeltaker. Brennevinet fra de danske spritfabrikker er blank på fargen, og har hint av kandisert appelsinskall. Smak av dill, lakris og citrus drar assosiasjonene til sol og sangria, og et enstemmig panel foreslår dette som leskende drikk dersom julen feires på Gran Canaria.

Gilde Juleaquavit 2017 40%

Karakter: B

Dette er et politisk korrekt brennevin: «den utfordrer ikke, men provoserer heller ikke» høres fra panelet. En rund akevitt som smaker fyldig av sødme og anis. Den vil passe godt til feit julemat. «Hvis du ikke kjenner til akevittfamilien bør du starte med denne» sier lysluggen, nå selverklært akevitt-ekspert. Den er ikke for sterk og får en B for behagelig.

Brus

Hamar Lillehammer julebrus

Karakter: A

Dette er litt som flytende karamell, selve meninga med jula. Dette er en deilig barnslig og herlig unorsk brus. «Denne brusen driter i janteloven» høres fra panelets egen advokat med hovedfag i Janteloven. «Dette er brusen du hamstrer til tentamen i tiende klasse» sier en nostalgisk. Panelet konkluderer med at dette er den beste brusen vi har drukket.

Ringnes julebrus

Karakter: B

«Det smaker tilbud av denne brusen – ta tre, få diabetes to» kommenteres fra panelet. Fargen er skikkelig julerød, det skummer bra og det hele smaker søtt, godt og fruktig. «Det er litt som sirkus, gøy, men med en bitter ettersmak av dyremishandling». En skikkelig sukkerleskedrikk der altså, men husk å puss – så får du kanskje en suss.

Aass julebrus

Karakter: D

Dette lukter godt av sukkerspinn. «Det smaker Breaking Bad fordi det er så kjemisk og syntetisk», «som et rusmiddel som ikke er lovliggjort enda». Det er en søt, men kjedelig brus, litt som en anonym Universitas-kilde, mener noen.

Hamar Lillehammer lett julebrus

Karakter: C

Jula handler om sukker, og mange spør seg derfor hva en lettbrus gjør i julesortimentet. Brusen provoserer, og det høres kommentarer som «det smaker akkurat det samme bare med aspartam». «Dette er en verdig erstatning for kroppsbyggere» sier en ung paneldeltaker med interesser for fettprosent.

Borg julebrus

Karakter: C

Dette er en mild og digg julebrus. Som en god fest, men ikke den beste du har vært på. «Det er litt som Twitterkontoen til Vidar Kvalshaug», mener denne wizzeren av type bezzer.

Dahl julebrus

Karakter: E

Dette er diabetes i sin reneste form. Karius og Baktus bader i sukker, og du kan banne på at storstipendet i januar går bort i tannlegeregninger. «Det er som en blek kopi av Lillehammer» høres fra en oppgitt paneldeltaker.

Powered by Labrador CMS