«Naudsynt happy ending»: Om å samle lyspærer i mørket

På mesterlig vis har Hesjevoll vevd sammen en historie om Anna, som både har mistet familien sin og seg selv, men som ikke gir opp håpet om å finne sistnevnte.

Publisert Sist oppdatert

«Naudsynt happy ending»

  • Sigrid Hesjevoll
  • Flamme Forlag, 2017

Med «Naudsynt happy ending» debuterer Sigrid Hesjevoll som prosaforfatter. Boka består av korte tekster, og gjennom en blanding av historier, finurlige lister og poetiske formuleringer lærer vi Anna å kjenne. I kjølvannet av å miste familien kjenner hun på følelsen av å famle i mørket; «Anna må ut. Og samle så mange ljospærer som famnen kan halde.».

I blokka bor også Johns, som elsker Anna.

Boka eksperimenterer med form, og som i et drama er den delt inn i fire akter: «I blokka», «Anna trør ut», «Anna svippar heim» og «Anna svippar ut». Vi møter Annas beste venn, åtti år gamle Gjertrud. I blokka bor også Johns, som elsker Anna. Men utenfor vinduet hennes jogger Halvor daglig forbi, og uten at de noen gang har vekslet et ord, er det noe ved han som fascinerer henne.

Trenger du mer lesestoff i eksamenstiden?: Om maskiner og menn

Anna er tøff, og i søken etter å finne seg selv reiser hun ut i verden. Hun tar for seg av livet og erfaringene deles ærlig. Mellom bucket-lister om å «Liggje med menn fra Bø», fortellinger om middag med en såpekoker i Hulun Buir og overnatting på Finnmarksvidda, kjenner hun på sentimental lengsel og savn. Liggende på flisene på baderomsgulvet kjenner hun på følelsen av å være helt alene, men sier likevel «Eg har det heilt fint, seier ho tjue gonger før ho reiser seg.». En livsløgn av en overlevelsesstrategi som kanskje er kjent for enhver ung voksen.

Selv om historien fortelles i tredjeperson, gjør den korte prosaformen at boka får et gjennomgående dagbokpreg. Samtidig som vi leser de ulike opplevelsene fra Annas reise, beskrivelse av folk hun møter, direkte dialog og tanker som former henne underveis, fortelles det om livet til de hjemme i blokka. Mens Anna selv formes på reisen, formes hun også som karakter for leseren.

Med et rikt og levende språk tar «Naudsynt happy ending» opp universell problematikk for alle som står i spennet mellom ung og voksen. Mellom å tørre å leve og ta sjanser, og et ønske om trygghet. Ei bok om å ha hjemlengsel selv når du er hjemme, om å tørre å elske noen som kan dø, og om å finne sin plass i livet uten noe annet anker enn deg selv.

Powered by Labrador CMS