Anbefales: Simen Ekerns nye bok er et «must-have», skriver vår anmelder. Foto: Agnete Brun

«Folket, det er meg»: Om høyrepopulisme, til folket!

«Folket, det er meg» er en pedagogisk perle om idéene til Europas høyrepopulister.

Publisert Sist oppdatert

«Folket, det er meg»

  • Simen Ekern
  • Spartakus Forlag

Gufset fra den mørke siden av politikken, den høyrepopulistiske bølgen, har de siste årene skapt hodebry for en rekke politiske kommentarer og eksperter. Med boken «Folket, det er meg» forsøker idéhistoriker og journalist Simen Ekern å komme nærmere på menneskene og idéene bak de største høyrepopulistiske partiene i Europa. «Folket, det er meg» veksler rolig fra historiske narrativ til journalistisk sakprosa av typen spørsmål-svar med en god dose velkjente «featuregrep».

Boka er et «must have»

En bekjent av undertegnede sa det så treffende: «Alle linke journalister setter seg selv i sentrum». Og Ekern er en link journalist som nyter godt av sin idéhistoriske bakgrunn. Det enkle og velfungerende språket, kombinert med en fortellerglede og en dyptgående kunnskap, gjør «Folket, det er meg» til en pedagogisk perle.

Galant blir novisen ledet gjennom landskapet av populister, høyreradikale og «post-hva-det-nå-er». Det er likevel ikke til å komme vekk fra at bokens tidvis journalistiske form går på bekostning av en bredere forståelse av fenomenet høyrepopulisme. Enkelte ganger gjør det sterke personfokuset at du blir sittende igjen med følelsen av å bare ha skrapet overlaten av det høyrepopulistiske landskapet, uten helt å gripe kjernen eller det ideologiske bakteppet.

Den store styrken til «Folket, det er meg» er likevel at den faktisk oppsøker menneskene den omhandler. Vi blir med på en reise igjennom det tyske, italienske og særlig franske populistiske landskapet. Ekern sine egne refleksjoner, samt en levende skildring av samtalene med personene han møter gjør boken til et «must have» for deg som ønsker et innsyn i en av demokratiets store utfordringer.

«Folket, det er meg» gjør ikke krav på å være en akademisk behandling av det politiske eller ideologiske fenomenet høyrepopulisme. Den søker heller å komme tett innpå det politiske livet, idéer og meningene til folkene bak. Det lykkes den på langtvei med.

Powered by Labrador CMS