Universitas' sommerøltest 2017

Fra skapelsesberetingen og luftfriskere til utflod og fermentert sportsdrikk. Universitas kårer årets beste og mest provoserende sommerøl.

Sagene Lys, 4,5%

Karakter A

Dette smaker som en deilig, norsk versjon av Corona. Alle er enige om at den er bedre i kraft av sitt lokale opphav. En blond og blåøyd fyr går så langt som til å trekke paralleller til skapelsesberetningen: «Gud sa: La det bli lys! Sagene Lys!» Frisk og naturlig, nesten så man får grønske på knærne bare av å drikke den. Nytes utendørs, og er da på mange måter den perfekte sommerølen. Lokal pokal!

Corona, Mexico, 4,5%

Karakter B

Naboens første innskytelse er å forklare hvorfor man har lime i ølen. «Ikke for å gjøre den bedre, men for å holde fluene unna,» sier han triumferende. Dette lette og leskende ølet er definisjonen på lettdrikkelig; det kan sågar drikkes av de glutenintolerante grunnet den lave forekomsten av nettopp gluten. Folkefest! Alle er imidlertid enige om at det viktigste er at du ser helt rå ut når du drikker den.

Qvart Ølkompani Furious Passion, 5,5%

Karakter B

«Testens så langt beste saft!» Dette var forvirrende greier. Et øl for folk som ikke liker øl, men som elsker hjemmelaget ripssaft? Smaker ikke helt som pasjonsfrukt, men det er ikke så farlig. Brygget er leskende og herlig unorsk. Å drikke den er en helt rå icebreaker – for hva smaker det egentlig? La crushet ditt prøve. Bryggeriet vil utfordre folks oppfatning av øl, og klarer det til gagns. Et panelmedlem ble både sint og kåt av denne ølen. Du er advart.

Sundbytunet Solskinnspils, 4,5%

Karakter B

«Dette er Guttapilsen», sier etiketten. «Sommer og skolefri», sier noen og vil ta seg en dukkert på Sørenga selv om det fortsatt er for kaldt. En synes det smaker nykokte krabber, salt i lufta og deilige jenter i seilerjakker. «Hvis dette er guttapils er jeg glad jeg ikke er gutt», sier en jente. En fin øl for brygga og en liten kjønnsdiskurs, altså.

Qvart Ølkompani Palmekyst IPA, 6,5%

Karakter B

Den høye prosenten møtes med jubel. Beskrivelsen på etiketten mangler Kygo som bærende element, men ølen er av det digge slaget. Noen mener den smaker mer palme enn sus, uten å ville redegjøre nærmere for dette. «Ikkeno fusion, koriander og nonsens, bare en god IPA!». Ettersmaken er lang som sommerferien på barneskolen. Skal du bare drikke ett corny øl denne sommeren, er dette så avgjort et trygt valg.

Fredrikstad Sommerøl, 4,5%

Karakter B

Mottagelsen er god, men den er aller best blant de i juryen som er fra ølets hjemby. Det flommer over av østfoldske fraser. «Knæll pils,» sier Fredrikstadjenta. «Ille bra!» roper Fredrikstadgutten. Også bak juryens mer objektive medlemmer slår dette ølet greit an. Mild og fin, men litt intetsigende. Den når ikke helt til topps, men du kan trygt lage god plass til en Fredrikstad-øl i handlekurven.

Qvart Ølkompani Frisk Bris, 4,5%

Karakter C

«Man drikker ikke seks av den, men den kan gjerne drikkes etter sex,» sier en fyr som bruker solbriller inne, og flirer. Sitatet er on point. Ølet lukter deilig, det er nesten så man vil skvulpe i vannkanten og bare lukte, som oksen Ferdinand på ferie. Smaken er litt såpete, men ettersmaken er slettes ikke verst. Noen mener hele ølet minner om luftfrisker. Steile fronter. Noe å sjekke ut om du føler deg i sonen.

Christianssands Bryggeri Feriepilsen, 4,7%

Karakter C

Juryen er delt. Noen elsker denne pilsen, andre hater den. Noen sier «kroppen banker i vellyst» og at ølen smaker som et glass frihet. Andre sier at hvis dette er smaken av ferie vil de tilbake på jobb. Det smaker løvetann, sjøgress og Jorunn Stiansen in her prime. Kjøp deg en feriepils hvis du stemte på Idol-Jorunn.

Ringnes Skjærgårdspils, 4,6%

Karakter C

«Dette er smaken av BI-gutter på en solskinnsdag!» roper en. Det stemmer, hvis en BI-gutt er litt digg og litt kjedelig. Dette er en øl som passer til pølsespising i Oslos parker. Det er en helt ok pluss øl du orker å drikke en sekser av. Likevel mener juryen at ølet mangler noe. Den er rett og slett bare litt digg, og litt for kjedelig. Etiketten kunne vært coveret til en sommerhit med svaberg, måker, seilbåter og skinnende sol, men innholdet står ikke i stil til forventingene.

Hansa Her kommer solen, 4,7%

Karakter C

En typisk pils, men er det en sommerpils? Selvfølgelig utbryter en fra Bergen at livet er herlig når du drikker Hansa, mens en østlending mener at bergenserne ikke vet nok om sol til å skjønne hva sommerpils egentlig handler om. Likevel er konklusjonen klar: lettdrikkelig, lettdrikkelig, lettdrikkelig.

Aass Sommerøl, 4,7%

Karakter C

«Jeg er litt lei av sommer nå,» sier et trist gutt som har satt seg i et hjørne. Heller ikke denne ølen når helt opp. Daff og døll, sies det. Det er rett og slett litt skuffende fra Aass, som vanligvis holder et høyere nivå. Enkelte er så sure at det går utover Drammen: «de sier at Drammen er verdens største bensinstasjon og dette fyller opp tanken». Kjøp deg heller en Aass Pilsner, den er sommerlig nok.

Qvart Ølkompani La Vie Saison, 4,5%

Karakter D

Hvis dette er hva livet smaker, vel, da er livet kjedelig. Denne ølen smaker som de siste dråpene fra krana, en hel flaske med bunnslam. Altså er det rett og slett for tamt. Det smaker som et øl du kjøper for pengene du har tjent på å klippe plenen til naboen – altså er du for ung til å drikke øl. Folk er forbausende enige i at dette faktisk smaker som første gang de drakk øl. Vet du om noen som syntes det var digg første gangen? Ikke vi heller. Det må riktignok påpekes at lukta ikke er så ille.

Borg Never Ending Sommerøl, 4,7 %

Karakter D

Never ending dårlig ettersmak. Dette smaker fyll og bunnslam. Selv i en studentavis er det mange som ikke drikker opp denne ølen. «Borg er bare sorg,» sies det. Kun én i forsamlingen er positiv nok til å påstå at de ble gladere av å drikke denne ølen. Heldigvis kan du bli full på dårlig øl også!

Tuborg Hvid, 4,6%

Karakter D

«Denne har jeg gledet meg mest til i hele kveld,» sier en jente og gnir seg forventningsfullt i hendene. Tuborgkonsernet har tryllet frem barndommens øl. Smaker umiskjennelig av barnetannkrem og Hubba Bubba. Den ville nok kanskje gjort seg bedre på glassflaske, for på boks blir den fort daff. De som elsker den, ja, de elsker den virkelig, men det smaker strengt tatt ikke øl. Kanskje skulle man laget en frisk sorbet på denne ølen?

Tuborg Sommerøl, 4,5%

Karakter D

Smakløsheten er påfallende, nesten imponerende. Panelet skriker ut dertil smakløse obskøniteter, men med god grunn. For er ikke dette egentlig bare vann? Fordelen med ølet er at det åpenbart er veldig lettdrikkelig. Det amerikanske alibiet sier at dette nok smaker som folk tror at amerikansk øl smaker. En bergenser gjenforteller verdens kanskje eldste øltestervits, at ølet smaker som å ha sex i en kano: fucking close to water. Spot on!

Kronenbourg 1664 Blanc Fruits Rouges, Frankrike, 4,5%

Karakter D

Flasken ser mest ut som noe à la eksklusivt sprudlevann, og for et øl er ikke det godt nok. Andre mener at den franske looken er med på å øke sexappealen. Men er egentlig Noisey sexy? For dette smaker Noisey med alkohol, og det på den dårlige måten, hvis du lurte. Et øl for folk som ikke liker øl, men elsker lovehearts. Det skal sies at fargen er lekker! Bruk den som velkomstdrink på sommerfesten.

Ankerpils, 4,7%

Karakter D

«Angrepils!» «Kan jeg anke denne pilsen her!» «En maritim ulykke!» Juryen er ikke mild mot denne ølen. Det er ikke så rart. Dette smaker som en god blanding av billigølen Seidel, med smak av utflod – ikke bra. Så pregløs at du kan lure Mina Gerhardsen til å drikke den, mener en. Pass opp!

Qvart Ølkompani Gose, 3,0%

Karakter E

Til forskjell fra Coronakonsernet har Qvart valgt å her tilsette et nytt allergen, nemlig laktose. Det synes panelet er dårlig stil. Kanskje er det derfor for det beste at ølet helst ikke burde drikkes av noen. Det er en surøl, men ikke en spesielt god surøl. Smaken minner mistenkelig mye om brustabletter mot hodepine. Noen mener den smaker fermentert sportsdrikk. Bryggestilen er visstnok av det tyske og eldgamle slaget. De kunne godt latt den ligge.

Grans Lite Glutenfri Pilsner, 4,7%

Karakter F

«Dette smaker som ølet jeg drakk da jeg var russ og jeg spøy faen meg hele tiden,» roper en rasende jente fra hjørnet. Dette er testens mest provoserende øl. Den smaker honning, men ikke på en god måte. Det er som om den har ligget i sola en dag eller to, for å så bli kjølt ned igjen, Skal du kjøpe noen gode og noen vonde øl, så drikker du denne ølen til slutt. Du er advart.