Ikke lett å være ensom rebell i kjellerleiligheten

Utstillingen The Internet Warriors på Youngstorget er et personlig og sterkt møte med nettkrigerne.

Kyrre Lien har utforsket i internettets slagmark, og portrettert tastaturkrigerne som har uttrykt seg sterkt i kommentarfeltene. Den 26-år gamle fotografen ble nylig plassert på Forbes sin liste over nyskapende, europeiske innovatører, grundere og ledere under 30 år. Og det er nettopp nyskapende utstillingen er.

To containerne plassert på Youngstorget gir et innblikk i nettkrigernes slagmark og oppholdssted; deres egen stue. Romfølelsen forsterker det forutinntatte inntrykket av nettkrigere som tastaturrebeller i mørke kjellerstuer. Dette er likevel ikke inntrykket man sitter igjen med ved utstillingens slutt. Disse stuene kunne vært hvem som helst sin stue. Nettopp det gjør utstillingen ekstra fascinerende.

Det er sterkt å se kontrastene mellom frisøren Merete Hodne fra Jæren som har ytret at hun er villig til å dø i kampen mot Islam, og jusstudenten Sofia Srour som føler seg nødt til å svare på kritikken og hetsen mot sin egen religion. Mange kommentarer provoserer grovt. Samtidig får utstillingen frem en side ved nettkrigerne man ikke tenker over så ofte. Den viser mennesker som virker svært ensomme i sin egen kamp mot et system som har sviktet dem.

Fotojournalisten har gått hele veien for å forstå hva som driver nettkrigerne til å uttale seg på nett. Å ta oss med hjem i stua der debattantene kriger på tastaturet gir oss en personlig opplevelse og en følelse av at disse menneskene kunne vært hvem som helst. Kommentarfeltene får plutselig et ansikt og en historie.