Universitas´ store test av juleøl og akevitt

Universitas har testet femti-seks sorter juleøl og seks slag akevitt. Slikt blir det jul av.

Publisert Sist oppdatert

Nøgne Ø Julekveld 4,5%

«Denne smakte lakris!» sier en. «Nei, rosin!» svarer panelets bedreviter. De blir ikke enige, og panelet er splittet mellom alt fra «som en helt jævlig dessert», til «beintfrem fantastisk». En annerledes juleøl er det like fullt. Det konkluderes med: Når du bor på Løkka og du henger små julekuler i skjegget – da er dette ølet for deg.

Karakter C

Hansa Juleøl 6,5%

«Denne ølen får meg til å innse hvor dritt lei jeg er av julen allerede i november,» sukker en osloværing. Ingen av bergenserne gidder å protestere. En svært søt øl, tradisjonell, men litt vel tung. Etiketten er imidlertid nydelig, selv om den kanskje er vel lik Hansas JuleAle.

Karakter C

Hansa JuleAle 7,8%

Også denne flaska er lekker, enes det om. En øl det er lett å ta med seg fra Vinmonopolet, kun i kraft av at designet sender lune og gode julesignaler. «Å, dette lukter jævlig godt!» utropes det. Stor er derfor skuffelsen når denne alkoholsterke rakkeren treffer tunga. Like få smakspoeng som bergen har soldøgn

Karakter D

Ringnes Julebokk 9,0%

«Vi takker og julebokker,» knegger en eldre medarbeider i skjegget. Svært krydret, mørk og spennende, og så sterk, da gitt. «Dette hadde jeg drukket i et vikingbryllup!» jubler en ung oslogutt. Ringnes har lykkes godt med å lage en sterk øl som alle likevel kan like. Et juleøl slik det skal være.

Karakter A

Aass Vellagret Juleøl 9,0%

«Very impressed by the glitter! Best and shiniest bottle so far! Great design!». Panelets britiske alibi er tydelig fornøyd med designet. Smaken er det også lite å utsette på. Rik på kryddersmak, men myk og fin, og akkurat passe søt. «Hadde jeg drukket øl da jeg var barn så hadde dette vært barndomsminner,» sier en tydelig drømmende medarbeider. Dette er nesten Aass good aass it gets!

Karakter B

Lade Gaards juleøl 4,7 %

Et mørkt øl med et lekent mykt skum, tappet på en lekker mørk flaske. Dessverre er ølet også tappet for smak. «Det smaker studentpolitikk – ubetydelig og kjedelig,». Et juleøl det er vanskelig å mislike, all den tid de tradisjonelle momentene er på plass, dessverre er det også umulig å elske.

Karakter D

Mack God jul – det klassiske juleølet 6,5 %

Overraskende friskt til å være et sterkere øl. Hint av appelsin og velkjente julekrydder som kanel og nellik. Enkelte fant imidlertid hintene for svake, og ønsket seg litt mer velkjent nordlandstrøkk. «Hvor er hæstkukmentaliteten blitt av?»

Karakter B

7 Fjell Grevinnen Blonde Christmas ale 4,7 %

En hel haug med smaker man vanligvis ikke assosierer med juleøl melder seg. «Dette hadde aldri Hovmesteren servert!» sier redaksjonens grevinnen- og hovmesteren-ekspert. Dette kan merkes om og selges til sommeren.

Karakter E

Færder Mikrobryggeri Gull 8,0%

«Smaker som Storbritannias kronjuvelsamling,» sier nyhetssjefen. Alle er enige om at dette var godt! Smaken minner om brente mandler, fyldig og sødmefullt. «Verdt å knekke noen tenner for!»

Karakter A

Færder Mikrobryggeri Røkelse 7,0%

«Som en poetisk kirkebrann,» drømmer et redaksjonsmedlem. Tung røksmak, men likevel lett å like. Litt sært, men et kjærkomment avbrekk fra andre mer tradisjonelle juleøl. «Som den brente jords taktikk – fungerer som faen!». Noe å nyte til en stor sigar på nyttårsaften?

Karakter B

Færder Mikrobryggeri Myrra 6,5%

«Lukter Anis!», sier noen, og faller for fristelsen med å uttale «anis» på feil måte. Absolutt ikke et øl for alle, men verdt å prøve. En deilig lakrissmak rundes av med lekker drops-sødme. Vi aner ikke hva Myrra er, men dette er en gave Jesus verdig.

Karakter B

Ringnes Juleøl Sterk, 6,3%

Dette var nice! God og søt smak av pepperkake, andre sammenligner det med en seigmann med ølsmak. Kanskje er den litt vel søt, og flere i redaksjonen finner den litt vel tam. Likevel et godt og tradisjonelt brygg.

Karakter C

Nøgne Ø God Jul 8,5%

«Pføy, dette smakte som noe dritt man får på Kråka!» sier et oppgitt redaksjonsmedlem. Nøgne Ø er kjent for sine fyldige og rike øl, men her er maltsmaken i overkant fremtredende. Lite kullsyre og ettersmaken er et realt slag i trynet. Men flaska er fin!

Karakter D

Syv fjell, syv sorter 6,5%

«Dette er som å servere tre av syv sorter julekaker på juleaften. Det holder liksom ikke!». Et streit juleøl, burgunderrød farge og jordete karakter. Vi savner mer tydelige smaker!

Karakter C

Sinterklaas, Belgian Christmas Ale 7,7%

«Som om du skulle drikke marshmallows rett av posen!» sies det med et smil. Søtt og godt, men dessverre altfor søtt, og ikke så godt likevel. At det suppleres med et hint av kanel redder det ikke. Dessuten altfor mye usexy brunt tykt skum.

Karakter F

Syv Fjell, Vinter American Strong Ale 7,3%

«Som tappet fra messias egen tappekran!» Et svært velbalansert øl, perfekt bitterhet og fint maltpreg. Smaker nyforelskelse. Et øl du tar med deg for å imponere crushet, med andre ord. Fin farge, og flaska er kul. Halleluja!

Karakter A

Nøgne Ø Hvit Jul 4,5%

Dette var fruktige greier! Smaker nellik og kandisert frukt. «Et hint av panettone,» mener en italitener. Dette blir man glad av, og en her lukter det fred og forsoning mellom rød -og blånissene.

Karakter A

Nøgne Ø Sur Jul 4,5%

Det gjør vondt i gommene som når du tenker på å spise ananas. Ikke et klassisk juleøl, men et klassisk surøl, med alt hva det medfører. «Blir ikke akkurat tørst av den lukta!» De som elsker det, elsker det, samtidig et øl det er lett å rynke på nesen av.

Karakter C

Nøgne Ø Rød Jul 8,0%

Her smaker det godt av aprikos og fiken. Mild og fin, uten å være dvask, men vi forventer mer. Det er imidlertid lite annet enn etiketten som minner oss om jul. Kunne like godt hett «Tropisk påske». Vi føler oss lurt.

Karakter D

Hornbeer Winterporter 8,6%

En brennende start, men avslutter fort. Svært lett å glemme, og smaken, som jo er kort, er ikke spesielt særegen. Tradisjonelt uten å være spesielt godt. Dette var skuffende.

Karakter D

Nøgne ø Special Holiday Ale 8,5 %

Flytende knekk! Veldig, veldig søt. En øl som den enkelte kan like, men flertallet er enige om at det er altfor søtt. «Dette smaker som Hjemme Alene 3 – nå er det faen meg nok.»

Karakter F

Austmann Vinter-solverv 6,9%

En real kaffesmak, men sterk alkoholsmak. «Dvask karsk,» sier en tydelig skuffet trønder. Kaffe og øl blir i dette tilfellet noe som ligner på krøll. Enkelte mente imidlertid den minnet om en feit cubansk sigar, rullet mellom lårene på en vakker nisse.

Karakter C

Austman Stille natt 9,0%

«Jeg føler meg hjemme med den ølen her, det føles som å være på gudstjeneste,» sier en sørlending. Den høye prosenten er tydeligvis ingen hindring. Ganske søt, fint krydret, men samtidig lettdrikkelig. Bra jobba!

Karakter A

Hansa Julebrygg 6,5 %

Panelet er nok en gang splittet. «Balansert og fin, ikke for tung ikke for lett» sier én. En annen mener at øl-vitenskapen mangler. Nydelig farge, men flertallet synes den blir for døll.

Karakter D

Hornbeer Julehumle 6,0%

«IPA IPA IPA,» messes det fra hjørnet. Her kombineres gode julesmaker med forfriskende humle. «Dette er perfekt for andesteken 1. juledag», sier redaksjonens rikeste.

Karakter B

Midtfyns Bryghuns Julestout 7,6%

«Kølsvart jo!». Ok for å nyte alene rett etter julefisk. Ølet svært mørk og tung, «like feit som julemiddagen». Ikke noe drikker til pinnekjøtt, for dette er i overkant mektig.

Karakter C

Vinterdvale Nordic Ale 4,7%

Jævla fin logo! Alle er enige om at dette var lettdrikkelige greier. Mangfoldig palett, rik på krydder, samtidig leskende. «Mangfoldig som Malmö! Som å debutere på Gothia Cup!». Et nydelig øl.

Karakter A

Fredrikstad Juleøl 4,5%

Til forveksling lik en julebrus. Pass på barna! Fargen minner om rav, og selve flaska er jovial. Et perfekt henge-med-venner-øl! «Lett og fin stemning, som den obligatoriske byturen med jentene på lille julaften,» mener en fersk journalist.

Karakter B

Munkholm Alkoholfritt juleøl 0,0%

«Den gravide jomfru Maria hadde aldri toucha det ølet her!» Flere i redaksjonen ville heller tatt et glass cola. Andre mener at det jo smaker overraskende autentisk av øl, og kunne gjerne avsluttet julekvelden med noen kalde av denne.

Karakter C

Dahls juleøl 6,0%

«Æsj hva er det her for noe’a?». Førsteinntrykket fra flasken gir kjipe alkis-assosiasjoner. Munnfølelsen er alt for vannete og ølet har en kjip sødme. Reddes litt inn av gode kryddertoner.

Karakter D

Ego brygghus juleøl 7,0%

«Smak på den mørke badboyen her!» Entusiasmen sprer seg i lokalet, og mange setter pris på kaffe og røykantydningene i ølet. Et fint alternativ til en whiskey etter gaveåpningen, gjerne med en sigar. «Det smaker åsatro!». Å klare flere enn én skal imidlertid godt gjøres.

Karakter B

St. Feuillien – Cuvee de Noel 9,0%

Ser ut som en granat, sparker som en bombe! Likevel en deilig fruktig smak, «Som å spise fiken hos mormor lille julaften». Trygt, lunt og mildt, et øl for de nære stunder. I så måte et nærmest perfekt juleøl.

Karakter A

Borg Juleøl 6,5%

En ung medarbeider maler et stort bilde: «Det smaker som den gode stemningen til overnattinger da du var 12. Du er imidlertid overtrøtt og oppblåst». Ølet er helt greit, fine kryddertoner, men skrekkelig tradisjonelt. Avslappende på grensen til det komatøse.

Karakter D

Grans Juleøl 4,7%

Panelet smatter og smatter, men blir aldri kloke på dette ølet. Smaken er like julete som global oppvarming, og med et design som minner om de kitscheste julekulene fra 90-tallet, blir det hele en kjip affære. D for Dårlig.

Karakter D

Bare Juleøl 4,7%

«Er ikke dette et billig øl? Mye for penga i så fall». I sin enkelhet minner designet om et juletre på boks, og smaken er like koselig som «Så gå vi rundt om en enebærbusk».

Karakter C

Mack Juleøl 4,5%

«Ai… Ai …. Ai….». Totalt fantasiløst øl, som mangler kompleksitet. Et fint lite karamellpreg redder det noe, men panelet er missfornøyd. Ironisk nok søles det Mack i macen, og katastrofen er et faktum.

Karakter E

Carlsberg Jacobsen Golden Naked Christmas Ale 7,5%

«Dette er som å kysse noen med lipgloss», uttaler en av panelets skjørtejegere. Det kan ikke tolkes som noe annet enn et kompliment. Litt som skumnisser på flaske, men med en raffinert ettersmak av brent sirup. Nam!

Karakter B

Frydenlund Juleøl 4,5%

Frydenlund pleier å være god på øl, men dette som en utvannet versjon av ekte juleøl. Her har det tradisjonsrike bryggeriet sovet i timen og en omdøping til Frydenblund er på sin plass. Classy design, men smaker litt som vannet i juletrefoten.

Karakter E

Tuborg Juleøl 4,5%

«Jeg skjønner ikke hvorfor danskene er på alkoholikertoppen når jeg smaker det her», sier panelets minst kresne etter å ha spyttet ut. Kan til nøds drikkes om du er tom for øl på nyttårsaften, men legg den fra deg før 12 – det finnes ikke noe kjipere måte å starte det nye året på.

Karakter F

CB Juleøl 4,5%

Har CB bryggeri MALT seg opp i et hjørne? Her var det ALT for mye maltsmak, og en ugrasiøs en som sådan. Som å høre sørlendinger prate om gud. Kjeeedelig.

Karakter D

Dahls 4%

Engler DAHLER ned i skjul. Der burde du også legge fra deg denne ølen. Trondheim dominerer kanskje fotball, men juleøl burde de holde seg langt unna – dette er OBOS-ligaen!

Karakter E

Ringnes Juleøl 4,6%

Jææævlig digg, ass! Ringnes ringer julen inn over Oslo og inspirerer til dagens mest poetiske sitat: «Akerselvas vann, og malt fra de flotteste slettene på Østensjø. Jeg kan drikke dette ølet og se canadagjessene vasse og synge i timesvis.»

Karakter B

Mørketid Winter Ale fra Ægir 7,5%

«Dætte smakte som forelskelse på Finnmarksvidda!» Universitas’ eldre garde mimrer om førstegangstjeneste under Mørketiden. En sær blanding av herlig brent sirup, knekk og kaffe, som du må ha noen år på baken for å nyte.

Karakter B

Aass Juleøl 4,7%

Enkel og grei- en fin øl nummer 6 eller 7. Ikke en finstemt gastronomisk opplevelse, men om du helst vil ha en vanlig pils, uten represalier fra julestemnings-naziene i vennekretsen, er dette ditt valg.

Karakter C

Jacobsen Red Christmas Ale 4,6%

Ring Charles Dickens, for dette var et juleeventyr! Som brygget i Jesu krybbe. Både korken og smaken popper som en jævel. En IPA-fanboys definitive julealternativ.

Karakter A

Clausthaler Alkoholfri Juleøl Santa Clausthaler 0,0 %

Det her er det du bør drikke på julaften hvis du ikke vil bli drita med foreldrene dine. Bedre enn de fleste ølene vi har smakt med alkohol. Med denne blir det «Driving home for christmas» med stil.

Karakter B

Hansa Juleøl 4,7%

Hansa har tatt sommerøl i en juleboks og forventer at vi skal feire julaften på Gran Canaria. Kanskje har de ikke snø i Bergen, men det må da kunne forventes et lite hint av julestemning. Smaker som en artikkel i Studvest – ganske dårlig gjennomført.

Karakter F

Lade Gaard Juleøl 6,5%

Her har dere prøvd hardt, men dere lurer ikke oss. Lade Gaard har prøvd alt for hardt å lage noe som smakseliten vil kalle «interessant». Og er det noe Universitas-redaksjonen misliker er det eliter. Vår oppfordring er: La de Gaa.

Karakter D

Nordland Juleøl 4,5%

Etiketten skryter av at ølet er laget av de fineste råvarer, men det spørs hva slags råvarer de har tilgang til der oppe i nord. Ikke helt krise, men heller ikke noe du har lyst til å stable opp før mørketida. Et redaksjonsmedlem påstår han får lyst til å synge Sondre Justad hele natten. Han om det.

Karakter C

Hansa Julebrygg 4,5%

« Er dette fra Trude Drevlands eget kjøkken eller?!» Dette smaker som bergenspolitiet – råttent. Når boksen gir oss en feilaktig fremstilling av ærverdige Bryggen i Bergen i tillegg, kan man ikke annet enn å kalle monsteret ved sitt rette navn: Styggen på Jule-Bryggen.

Karakter E

God Jul v/ Mack 4,5%

Dette er en eliteøl – hadde gutta ved rustbeltet smakt denne hadde de ikke stemt Trump. «God jul» skiller Clinton fra hveten. En perfekt balanse av einebær og pasjonsfrukt. Helmacks!

Karakter B

Borg Juleøl 4,5%

Som om Marianne BORGen skulle laget et øl – flinkt, men kaldt og upersonlig. Her er det like mye julestemning som julesanger i juli. «Jeg er jo veldig glad i smak, men her er det veldig lite smak», opplyser en av panelets eminente øltunger.

Karakter E

Hansa JuleAle 4,7%

«Vi er en nasjon vi med, vi små en JuleAlen lange». Bedre takter fra herskeren av vestlandet, som plutselig er oppe å nikker. Det dufter av fruktig gjær og bestemors bakst.

Karakter B

E.C Dahls Store Bjørn Juleøl 9,0%

Julestjerna skinner i natt! E.C Dahl har ikke laget hvilken som helst bjørnunge – dette er store saker. En forfriskende, fruktig øl som gjør deg emmen på tunga. Kan lure de fleste ut av sitt hi.

Karakter B

Nøgne Ø Julekveld 4,5%

Du har slengt deg på nisseskjegg-trenden og flyttet til Løkka, men den første batchen av hjemmebrygg rekker ikke bli klar før jul. Fortvil ikke, Nøgne Ø redder julekvelden for den desperate hipster. Smaker gammel vinyl og lukter som papirbøker.

Karakter C

Akevitt

Gilde 2016 Juleaquavit 40%

Du bør ikke legge fra deg Gilde-pølsa før du har fått deg en shot av denna. Gyllen og fin, men noe er savnet. Kanskje er det den knapt tilstedeværende sitrussmaken vi leter etter? «Det er godt, men er det godt nok?»

Karakter C

No. 52 Botanisk Aquavit 40%

Hyll! Redaksjonen er i ekstase. «Hvilken legendarisk botaniker hadde laga denne sa du?» Akkurat som sin navnebror Oslo-OL i 52, er denne en sikker leverandør av gull og god stemning. Euforiet når sin topp når denne prøves i kombinasjon med tonic.

Karakter A

Gammel Opland Edel Madeira

«Gått av banen, hva er dette for noe magiske greier?». Panelet blir slått i bakken av den kulerunde søte smaken, med masse deilig krydder. Vi får lyst til å tørke akevitten og krydre toasten med det etter skolen!

Karakter A

Gammel Opland Aquavit 41,5 %

«Dette kunne jeg godt stjålet av foreldrene mine!» er en kommentar som blir hørt. Fine smaker av karve og røyk, silkemyk og avrundet. Sammen med pepperkaker og klementiner er den forbausende god, men sammen med ordentlig julemat er den nok fabelaktig. Dette har vi smakt før, og smaker gjerne igjen!

Karakter B

Lysholm Linie Aquavit 41,5%

«Jeg kikker ned i posen til julenissen og ser at det blir en bra jul». Dette er en deilig aquavit å drikke bar. Fyldig og god med masse nyanser. Det lukter godt av bark, og det er i det hele tatt mye som føles riktig.

Karakter B

Løiten Linie Aquavit 41%

«Vaaanilje! Vaaaanilje!», det nynnes på Unge Ferraris Aquavit-hit, mens panelet koser seg med denne herligheten. Dette smaker sødt og godt av vanilje, men den blir litt for bløt for noen. Falmer litt sammenlignet med sine konkurrenter

Karakter C

Powered by Labrador CMS