Den store brettspilltesten

Sjekk hvilke brettspill du bør legge under juletreet

Selv om ungdom flest har byttet ut brettspill med nettbrettspill, står den analoge varianten fortsatt sterkt hos studentgenerasjonen. Det nærmer seg høysesong for analoge underholdningsvarianter, men du begynner kanskje å bli lei av Monopol og Geni? Universitas har testet brettspillene den jevne student antageligvis ikke har spilt før.

Testens laveste karakter: Tegn og gjett

Tegnespill i en litt mer gjennomtenkt form høres jo ut som en god idé. Antageligvis har Homo sapiens gjort dette i ulike former siden elvebunner og hulevegger var det ledende mediet. Dessverre er ikke spillet særlig kreativt og gjennomtenkt. Oppgaven er at de andre deltagerne skal gjette hva du tegner, før timeglasset renner ut. Irritasjonen melder seg umiddelbart når timeglasset tar for lang tid. Man blir ventende i evigheter på at det skal renne ut mellom hver runde.

Spillet, som er berammet til å ta rundt én time, kunne tatt en halvtime. Et av redaksjonens medlemmer holder på å sovne. Det er også litt få ting å tegne og kategoriene er ikke av de mest spennende. Tegn og gjett er, som vi kanskje burde gjettet, ikke særlig morsommere enn å bruke en skriveblokk og stoppeklokke til samme leken.

Karakter: F

X-tiles

Med sine geometriske fargerike brikker, appellerte X-tiles til redaksjonens puslespillentusiaster. Kanskje kunne de endelig få vist frem puslingen i konkurranseform. Det var verd et forsøk. Spillerne skal sette sammen ymse fargede brikker til kvadrater. Dette gir poeng, og den med flest poeng til slutt vinner. Høres det litt tamt ut? Det var det også. Likheten med intelligenstester for småbarn er slående. Plasser riktig geometrisk form i riktig posisjon. Var det så enkelt? Ett eneste redaksjonsmedlem mente X-tiles hadde noe for seg, og begrunnet dette med at det var koselig.

Karakter: E

Alias – kvinner mot menn

Ai, ai, ai, testens minst politisk korrekte spill. Rommet fylles med dampende feminisme. I kjent Alias-stil skal man forklare ord uten å bruke selve ordet. Tvisten i denne utgaven er at menn skal forklare feminine ord til sine mannlige medspillere og vice versa. Man kan tenke seg at dette er gøy, men så kommer man på: hvilke ord er så feminine at menn har problemer med å forklare dem? Ifølge Alias-skaperne er dette for eksempel «sjokolade», «tekjele» og «veske».

Spillet pryder antageligvis ikke hyllene på kvinnegruppa Ottar sine kontorer, men Alias er såpass gøy i utgangspunktet at det skal godt gjøres å lage et fullstendig makkverk. Spillet bærer preg av kjønnsvinklingen, og dette gjør spørsmålene en anelse kjedelige. Her har produsenten gått i den klassiske Hollywood-fella, og laget en oppfølger for mye. Vi sverger til originalen.

Karakter: D

Testens median: iKnow

Dette er testens definitive estetiske vinner med sine rene, hvite flater og elegant utformede spillbrikker. Som et redaksjonsmedlem rundt bordet sa: «Dette er stilrent i hylla». iKnow er et noe annerledes spørrespill, der man blant annet skal gjette hvem som svarer riktig og hvem som svarer feil. I tillegg kan du få opptil tre hint før endelig svar er avgitt. Bruker du få hint får du mer poeng.

Dette fører til at de mest kunnskapsrike blindernhodene ikke nødvendigvis vinner. Særlig er faren stor å bli rammet av hybris. Irriterende for quiz-entusiaster, fantastisk for folk som heller leser interiørblader enn National Geographic. iKnow er imidlertid en anelse monotont, og noe av spenningen kan gå tapt i rot med hint og poeng.

Karakter: B

Munchkin

Noen ganger er det helt nødvendig å glemme sin iboende ironiske distanse. Det gjelder når man skal på en snurr på Heidis, synge karaoke på Syng eller spille kortspillet Munchkin. Med terminologi som class, race , potions og magic items er spillet riktignok nerdete, men tilsvarende sjarmerende. Kortene er illustrert i klassisk Dungeons and Dragons-stil, men med en sjarmerende humoristisk tvist. @tingo:Målet med spillet er å slå ulike monstre, og det er like viktig å ødelegge for andre som å vinne selv. Kortene gir deg diverse muligheter, begrensninger og egenskaper i forbindelse med monsterbekjempelsen. Dette gjør spillet full av dynamikk og overraskelser. Munchkin er kanskje i overkant komplisert, og gjennomspillingen tok omtrent to timer. Men til tross for perioder med trusler om holmgang og hytting av never, var stemningen gjennomgående god.

Karakter: B

Bohnanza

I dette spillet er man bønder som produserer og bytter ulike typer bønner. Her er det ikke dine tekniske eller intellektuelle evner som testes, men din sosiale teft og forhandlingsevne. Dette til redaksjonens temperamentsfulle arkivars store fortvilelse. Spillet var for noen like vanskelig å forstå som andre sesong av tv-serien Mammon, men så fort alle forstod de grunnleggende reglene satt latteren og hyggen meget løst.

Det ropes, det hyles og det kjeftes, alt for å skaffe seg så mange kaffe-, soya- eller chilibønner som mulig. Ved spillets ende telles avlingen opp, og som du kanskje kan gjette, vinner den med størst avling. Dette engasjerer kremmeren, kverulanten og senterpartietvelgeren i et hvert redaksjonsmedlem! Bohnanza vinner mye på sin enkelthet, men for noen oppfattes det litt repetitivt.

Karakter: B

Love Letters

Testens eksotiske innslag, og det blir opplyst om at spillet er kjøpt i Canada for en meget billig penge. Spillet finnes imidlertid i salg på nett, og det er også mulig å tegne egne kort i stedet for å kjøpe spillet. I Love Letters er alle unge, håpefulle beilere, med mål om å få sine kjærlighetsbrev fram til prinsessa.

Spillet består bare av 16 kort, men mengden moro per kort har redaksjonen aldri sett maken til. Om man har ambisjoner om å vinne, må man være lur, en god løgner og ha en stor porsjon flaks. Dette er ikke et spill som reflekterer spillernes intellektuelle evner, men dette er også herlig befriende. Redaksjonen mente spillet var litt intrikat og komplisert, men samtidig «jævlig lættis». Love Letters er et fantastisk spill for den tøysete, kreative sjel.

Karakter: A

Testens høyeste karakter: Banana Matcho

Testens mest obskure spill. Målet er å komme seg til toppen av treet for å få tak i den største og beste bananen. For å gjøre dette må man trille en terning i duell med en motspiller. Førstemann til å få riktig kombinasjon på terningene skal slå på en plastbanan som gir fra seg en morsom lyd.

Derfor er det også viktig å kaste terningene så fort som mulig, noe som gjør seansen til en adrenalinfylt og stressende affære. Ved siden av flaks kreves det tekniske og fysiske ferdigheter. Det viktigste er kvikke håndbevegelser, noe som kan ekskludere den eldre garde fra spillfellesskapet. I all sin enkelhet er dette testens aller morsomste spill, og samtlige i panelet får lyst til å spille spillet igjen.

Karakter: A+