Årets beste: Redaksjonen i Universitas har kåret de beste og de verste sommerølene.

Universitas' sommerøltest 2016

Fra nakenbading til parfymert superlim. Universitas kårer årets beste og verste sommerøl.

Publisert Sist oppdatert

Skjærgårdspils, Ringnes

Det er sensommer, og etter mye om og men har du endelig motet til å be den søte jenta/gutten i nabohytta på en liten tur båttur i skjærgården. Dere finner en liten holme, og klatrer i land mens bølgene skvulper rundt de barbeinte føttene deres. Ut fra innerlomma på seilerjakka drar du ut to Skjærgårdspils fra Ringnes og kvelden er komplett. Ølet med klinegaranti!

KARAKTER B

Sagene. Lys Sommer.

Glem Løkka. Glem Tøyen. Glem Torggata. Nå er det Sagene som gjelder. Dette er selve definisjonen på sommer. Ølet er rikt på smak uten at det bli for bittert. Et friskt øl perfekt i gode venners lag med grillpølser på varme sommerdager i parken.

KARAKTER: A

Mack Isbjørn Sommerøl

I slutten av desember i fjor kom kunne lokalavisen iFinnmark melde at Mack Isbjørn pils luktet «fjert» og omdøpte ølet til «Fisbjørn». Mack beklaget feilen og skyldte på en glipp. Årets Isbjørn sommerøl har heldigvis ikke gått i samme felle. Faktisk er eimen av jalapeno, lime og mango meget god. Designet er stilig, men ser ut som en cider. Smaken er det derimot mye å utsette på. -Dette smaker utvannet IPA, sier en forarget paneldeltager.

KARAKTER: D

Nøgne Ø – America Pale Ale.

Samtlige redaksjonsmedlemmer får tårer i øynene når ølen kommer på bordet. Etikkettens bilde av New York får de vonde minnene fra 9/11 til å vende tilbake. Likevel er dette redaktørens store favoritt da den har nok kullsyre, smaker banan, og har overraskende høy bælmefaktor. Noen andre hvisket at den lukter som nyklipt gress og smaker som du har akkurat har pusset tenner. Det ble ikke tatt i betraktning.

KARAKTER: A

Aass Ankerpils

Satan, så lite kullsyre denne har! Ankerpils er død og har gjenoppstått som en utvannet brus. Den maritime etikketten som vitner om blå hav og hvite seil lurer ingen, og følelsen av livets meningsløshet vedvarer. Slutt å produser denne Aass.

KARAKTER: E

Aass sommerøl

Norges eldste bryggeri slår til med nok en sommerøl! Etikketten ligner på en fotballsko for ti-åringer og ser litt ut som en luftfriskner. Den lukter lime og solkrem. Smaken er helt grei til ettersmaken kommer: superlim med parfyme. Denne blir for kvalmende for redaksjonen.

KARAKTER: E

Nøgne Ø – Saison

En varm sommerkveld i august får du for deg at du skal bli en del av kultureliten. Det første steget er å finne et bord på Litteraturhuset og bestille en Saison. Og litt som kultureliten, smaker denne godt, sterkt krydret og dyrt. Etter to flasker sitter du likevel igjen med en besk ettersmak i munnen: Noe litt falsk og altfor parfymert? Litt som kultureliten sjæl?

KARAKTER: C

Tuborg Sommerøl

Ved første slurk smaker det vann og svakt av eple. Etter to slurker kommer snusjuice-smaken inn. Så snart slurkene er drukket blir stemningen i panelet nærmest amper. «Denne ekke god! Hvorfor skal jeg drikke dette!» kommer det fra redaktøren. Ølen bør konsumeres iskald, eventuelt brukes som blandevann. Står du mellom Sommerølen til Tuborg og en vanlig, så burde du velge den vanlige. Lavmål og karakter deretter.

KARAKTER: E

Grans Bohemian Lager

Dette er en helt vanlig pilsner, smaker ingenting spesielt. Lager’n er fruktig i ganen, men tam på tungen. Den smaker «lite fylla», sier 19-åringen i redaksjonen. En annen mumler til seg selv, «denne er kjedeligere enn Tuborg, og det sier litt». De fleste i panelet er enige, men den har tilhengere også. «Knakendes god», sier en av de få kontrære stemmene. Design: PsykEdelisk og megafunky, virker inspirert av designet til energidrinker.

KARAKTER: D

Mack Sommerøl

En favoritt. Sommerølet til Mack er lett krydret og behagelig på tungen. En deilig smak av barnål. Ølet passer perfekt for sene sommernetter. Den oppfordrer til nakenbading. «Mmm, dette sommerølet er smaken av Westerdals før skandalene, kreativ og innovativ», sier én. «Macktdemonstrasjon», sier en av nordlendingene i redaksjonen.

KARAKTER: B

Grans Utepils

«Utepilsen» til Grans har en sterk sitrussmak. Dette er ingen crowdpleaser. Den får strykkarakter hos mange, mens noen forsvarer den halvhjertet. «Den smaker noe billig, men vokser på deg. Den går fra å være ganske fæl til å bli helt ålreit», sier tilhengerne. Men disse er i klart mindretall. «Jeg ville heller gått edru enn å kverke ned en 6-pack av denne», sier en, og får mye gehør i panelet.

KARAKTER: F

Hansa Sommerøl

En pils med en umiskjennelig smak av softis. «Denne gir meg like lite som UiOs kommunikasjonsavdeling», utbryter ett redaksjonsmedlem etter andre slurk. Bergenseren i redaksjonen protesterer. «Dette er det ordfører Drevland og den straffedømte mannen hennes drikker for å kose seg», sier han. De fleste i panelet er enige om at den er noe tam, men at den funker til late sommerdager i parken.

KARAKTER: D

CB Feriepilsen

Navnet skjemmer ingen, men denne pilsen skriker etter kristiansandsdialekt. En fruktig pils fra fuktkompotten, med overveldende skum. Kanskje en litt tam cider, men likevel lengter man tilbake til lange kvelder i skjærgården, med krabbefiske og hvite bukser. Designet er lett å kjenne igjen i hyllene. Testpanelet er derimot delt. Det er en god øl, men ingen sommerøl. Kommer seg så vidt opp på en B.

KARAKTER: B

Fredrikstad Pilsner

– Dette er som å bli knulla i munnen, roper en henrykt. -Jeg vil heller suge ti pikker hver dag enn å måtte drikke denne pilsen, svarer en annen før han fortsetter å nippe til Fredrikstads store prakt. Det er med andre ord store uenigheter rundt den avsluttende karakteren.

KARAKTER: C

Borg Sommerøl

Dette er et pinlig dårlig øl. Panelet etterlyser smaksopplevelser. -Dette er som å pule i en kano. It’s fucking close to water, sier en skjeggete fotograf og humrer godt av egen vits. En glattbarbert journalist mener derimot at Borgs sommerøl er som å drikke øl fra et skjegg: luftig og smakløst.

KARAKTER: E

Mack Midnattsol

Her er det mye smak! Mye skum, men utrolig god. Dette er en romantisk skumring-øl som topper kvelden rett før du hopper i høyet med din utkårede. Tips! Ikke legg denne i kjøleskapet på fest, denne blir først drukket opp av andre gjester som har gått tom for drikke.

KARAKTER: A

Nøgne Ø – Wit

Dette er en øl med mye smak. Rosmarin, appelsinskall, koriander og humler som suser i høyt gress. Noen påpeker at det lukter grillmat, men det holder med én øl om gangen. For når den nyforelskede rusen har lagt seg, så får du bunnslammet i halsen. Smakfull såpesmak. Lano for stor dette her.

Karakter: B

Nøgne Ø – German Pale Ale

«Smaker weed, tutti frutti og klorofyll», skrikes det ut. Med en søt smak i krysningen mellom pale ale og pils, skytes den rett inn på toppen av listen. Flere påpeker at fargevalget på etiketten ligner på SS-uniformene. Hadde man servert German Pale Ale den 6. Juni 1944, så hadde verden sett helt annerledes ut, og hadde man kalt den en lager, så hadde man ikke hevet et øyebryn. Bælmefaktoren er skyhøy og det ropes ut: «Hent en til! Nei, hent to!!»

Karakter: A

Powered by Labrador CMS