Ambisiøs: Debutanten Dahl går bredt og hardt ut, men novellene føles noe ufullendte og ikke helt på plass i sin form. Foto: Julie Pike

På jakt etter mening

Novelledebutant Hanna Dahl driver ambisiøs språklek, men kommer ikke helt i mål.

Publisert Sist oppdatert

Rønneimperiet

  • Av: Hanna Dahl
  • Forlag: Gyldendal

I novellesamlingen Rønneimperiet går debutant Hanna Dahl relativt bredt og hardt ut. Gjennomgående i alle tekstene er en utprøving av språkets muligheter, iblandet et bredt spekter av eksistensielle spørsmål. Prosjektet er til tider morsomt og skrevet i et liketil språk som flyter fint. Novellene føles likevel noe ufullendte og ikke helt på plass i sin form.

Samlingen har et bredt geografisk nedslagsfelt. Dahl skriver fra Kosovo, via en norsk alenemor, til en einstøing i skogene i Buskerud og videre inn i en gruppe russiske, politiske aktivister i Irkutsk. Novellene som kretser rundt Kosovokonflikten og aktivistene i Irktusk er preget av en imponerende detaljrikdom. I samlingens første fortelling viser Dahl frem et lite utsnitt av en kosovoserbisk jentes virkelighet, som effektivt formidles ved å la hennes hverdagslige observasjoner omfatte bruddstykker av krigens kompleksitet og grusomheter.

Dahl er likevel aller best når hun beveger seg innenfor mer kjente geografiske områder, steder hvor hun kan gi den språklige utprøvingen mer plass. For hun makter ikke helt å sjonglere mellom å presentere et fjernt politisk og geografisk landskap og samtidig opprettholde språklig driv og troverdighet.

Novellen «Løven av Juda» skildrer en klassisk oppveksthistorie, og her er teksten trygt plassert i Buskeruds skoger. Oppvekstfortellingen settes enkelt og effektivt i scene ved å skildre en prestedatter og hennes motsetningsfylte forhold til faren. Her skriver Dahl morsomt, og den språklige refleksjonen sitter godt.

Man savner en videre bearbeiding av den språklige utprøvingen Dahl tar sikte på i Rønneimperiet. Men Hanna Dahl har en ålreit fremtid i møte, for her skorter det ikke på tråder å plukke opp i et videre forfatterskap.

Powered by Labrador CMS