Knaus Jong-un

Knausgård vil at vi skal gjenoppdage vår merkelige hverdag.

Publisert Sist oppdatert
Vellykket: _Om høsten_ er morsom og karakteristisk knausgårdsk. Foto: Andrè Løyning

Om høsten

  • Av: Karl Ove Knausgård
  • Forlag: Forlaget Oktober

Bildeserien av Kim Jong-un som ser på ting gikk som en farsott på internett for to år siden. Nå følger Knausgård opp. Han har observert tingene rundt seg svært nøye og resultatet er Om høsten, den første boka i en serie på fire. Det er ikke mye som har unnsluppet Knausgårds granskende blikk. Han ser på epler, gummistøvler, tyggiser og kjønnslepper; «disse svakt urinduftene foldene, skrukkete som elefanthud, men uendelig mye mykere, kan jeg ofte kjenne en vill lengsel etter å stikke tungen borti».

Boka består av en bunke korte tekster til sin ufødte datter. Målet er å vise fram Livet ved å gjenoppdage særegenhetene til alle tingene vi omgir oss med. Det vi egentlig vet, men aldri tenker over. En klassisk skjønnlitterær øvelse, altså.

Likevel er ikke dette en barnebok. Boka er skrevet av Knausgård for Knausgård. «Du kommer til å gjøre dine egne erfaringer», skriver han til fosteret i starten av boka, «så det er selvsagt først og fremst for min egen skyld jeg gjør det».

Om høsten er morsom og karakteristisk knausgårdsk. Han serverer oss en rekke interessante observasjoner og bemerkelsesverdige detaljer gjennom hele boka. Tekstene er også herlig varierte. Betrakningene om smerte minnes den essayistiske stilen til George Orwell. Beskrivelsene av bensin framstår som en krysning av den franske filosofen Roland Barthes’ symboltunge analyser av hverdagens mytologier, og den amerikanske pop-vit-forfatteren Bill Bryson.

Parallellen til Bryson er særlig påtagelig. Mens Brysons prosjekt i A short history of nearly everything er å lære seg hvordan verden henger sammen, er Knausgårds å bemerke den og leve seg inn i den. Knausgård vet så fryktelig lite, men han kan studerer en veps, slenge ut en metafor og erindre en hendelse fra barndommen.

Vi blir så fort vant til noe, så fort blaserte – virker det som om han vil si – men dersom vi forsøker, kan vi gjenoppdage hvor merkelige hverdagens byggesteiner virkelig er. Tross sine kleine øyeblikk er Om høsten et vellykket prosjekt, og noen timer med god underholdning.

Powered by Labrador CMS