Universitas' sommerøltest

Universitas' mer eller mindre ølkyndige testpanel har vurdert årets sommerøl. Finn ut hvilke øl du bør kjøpe.

Publisert Sist oppdatert

I disse tre bildekarusellene kan du bla deg gjennom det beste og verste av årets sommerøl.

Her er ølet du bør drikke i sommer

Summer Ale, Brooklyn, 0,35 – B: Påfallende mye karamell, og er det egentlig en sommersmak? Panelet er skeptisk, men lar tvilen komme til gode. «Mmmmm-mmm.» Karamellsmaken er et lurendreiersk sidespor som går over i honning og smaken av lukten av å helle øl på steinene i badstuen. Digg, men kanskje litt snill? Barnslig sommerglede på designet. Seilbåt trekker som vanlig opp. Alt i alt, god, men litt lite frisk til å være ølet du drikker en hel lys sommernatt.
Vetlebror Ægir – B: «Er ikke IPA litt 2010?» En nybegynner-IPA, i alle fall. «Best in test?» «Neppe.» Dette er en IPA for værnede bedrifter, slås det fast. Men det er absolutt et helt fint sommerøl. «Lav alko, lav karakter» skriker noen. Løvetann i frasparket, frisk og lun i munnhulen, men med en emmen bismak av walk of shame. Fin, men enkel, men det er jo beskrivelsen av en drømmesommer.
Ægir dal sitrus pale ale – B: Dette er ølen du går for om du ikke har råd til gin fizz på byen. «Men er det ikke egentlig en IPA? Jeg trodde vi var ferdige med IPA? Hvis ikke dette er en IPA, hva er en IPA da?» Sprer frykt og forvirring blant elementer av panelet. Lukter økologisk og smaksprofilen er autentisk. Limepreget er ekte _lime_, liksom. Noen i panelet mener denne ølen benytter seg av billige triks, og er både feig og unyansert. Men ingen synes egentlig den smaker vondt.
Ægir bøyla blonde ale – B: Er det en sommerøl? Kanskje ikke, men den er god. Mye honningsmak, men anonym lukt. Til å være så lite lukt er det påfallende mye smak. Hvilke sorte kunster er det Ægir har leflet med i bryggingen av dette ølet? Det er en bælmeøl for snobber. Den kan bælmes, det er ikke det, men du kan trygt skryte på deg både øl-kulturell kapital, og en stor smaksopplevelse mens du heller nedpå. Litt krydret, med tydelig anispreg. Litt på siden av det vi forventer av et sommerøl, uten at det er noe udelt negativt.
Mack sommerøl – A: Her har designet tippet over i det ganske håpløse. Macks art director mistenkes for å være henta inn fra den lokale medie- og kommunikasjonslinja på vgs. Et arbeidsuke-AD-design. Men altså, sjelden har bismak av grillpølser gjort seg bedre i et øl. Dette er et øl du tar med ut på båten – for å senke et lik. Litt store bobler, og en litt vel tydelig alkoholsmak veies opp av noe smaskens ingefær. Et lett øl, litt tynn i slipset, men veldig godt. Panelet er enige om at Mack har fått det til, tross en liten, men høylytt gruppe som tar ut dissens: «Smaker bæsj.» De fleste er enige om at dette er en macktdemonstrasjon.
Asian Pale Ale, Nøgne Ø, 0,5 – A: Lukter sommer, smaker sommer. Du ser den er god når du heller den i glasset. «Innbydende i fargespillet!» Nøgne Ø går glipp av en gyllen mulighet når de ikke har sommer i navnet på en så åpenbar sommerøl. Et friskt, raskt, og knakende godt sommerøl. Passer bra til sushi, men smaker kanskje litt vel mye sitrongress. På den annen side slipper du å dra på en håpløs backpacker-ferie, for du opplever hele Asias magi ved å knekke et par av disse.
Kinn sommarøl – A: Deilig lukt av mango og en anelse kokos. «Men dette er juks! Det er jo en helårs-IPA,» innvender en kritisk røst. Men det står jo sommarøl, fastholder en annen. Mild og ven, hevder en langhåret fotospire. Dritdigg. Hvis det bare er deg og én øl i parken, så er dette ølen. Mye humlesmak støtter opp under IPA-teorien. Men den er også frisk nok til å tjene som en sommerøl. Lukter også litt jordbær.

Disse kan funke til fest

Sommerøl, Tuborg, 0,33 – D: Mistenkelig lik mange av de andre sommerølene panelet alt har testet. Noen tror de lager alt i én stor gryte, og tapper det på forskjellige bokser for å gi arbeiderne mulighet til å bygge et skinn av identitet basert på preferanser for forskjellige butikkølmerker. Jeg tror vi har avdekket en senkapitalistisk konspirasjon! Hvem er det egentlig man sier fra til om sånt? Et enkelt, folkelig øl. Passer bra for en oppegående russ, eller en som var russ i fjor og ikke helt er ferdig med den greia der.
Utepils, Håkon Grans, 0,5 – D: Førsteinntrykket er bra, meget bra, men vent… For mye sitron? Er det i det hele tatt mulig? Ja, for det er sommerøl vi tester, ikke sitronbrus. Du har ikke lyst til å gulpe sitrus hele sommernatten heller. Kanskje man kan åpne kvelden med en av disse i en park, men det holder med én. Fargen gir ikke dette ølet noe heller, så bør helst drikkes rett fra boksen.
Hansa appelsin – D: Appelsin, ja! Ja, ja, ja, jaa! Lukten er meget god, og innpakningen er dristig enkel. Men hva smaker det? «Smaker tygge-c-vitamin, og den greia ble jeg litt ferdig med på barneskolen.» Litt såpe under all sitrusen, men Hansa skal ha for tydelig konsept. Hvis du _elsker_ appelsinsjokolade vil du i hvert fall like denne. Barnas trygghet er en bekymring knyttet til også dette ølet, for brus smaker det. Noen synes det er ganske godt og noen synes det er ganske vondt. Ikke et øl du tar med i familieselskap om du vil bevare husfreden.
Ladegaard lys hvete – D: Et annerledes-øl, men de må vi også gi plass til. Behagelig smak av havregryn. Snaps, slaps og et offentlig toalett med gode vaskerutiner smaker dette. «Overdrevent overgjæret,» sier én med en vitende mine uten at noen tror han skjønner hva han snakker om. Finnes Kjempekuler med hvetesmak? I såfall smaker de som dette ølet. Den er litt som cider når den treffer tunga, men hva skjer så? Det går raskt nedover.
Ankerpils, Aass, 0,33 – D: Mer personlighet enn andre sommerøl med maritimt tema, men all personlighet er ikke god personlighet. Dette er personligheten til han dølle tremenningen du bare treffer i sommerferien, og som du helt ærlig ikke har så mye til felles med. Et gjennomsnittsøl for gjennomsnittsfolk, om ikke annet. Trekk for lite kreativ løsning på oppgaven «Lag et sommerøl.» Her har de bare laget et øl som smaker mindre.
Midnatt Sol, Mack, 0,5 – C: Nord-Norge er ikke ferdig med 80-tallsgreia ennå. Herlig Miami vice-design på boksen. Innholdet er som Tromsø i Tippeligaen: «Jææævlig skuffende,» mener noen. Dette ølet er en av deltagernes store pleasures, men vedkommende innrømmer at den er guilty. Honning er tydeligvis tingen i år. Smaker godt, men uferdig. Kunne gjerne godgjort seg litt til. «Men alt modnes jo saktere i nord,» sier en Tromsøgutt i panelet, og plirer over på en Tromsøjente. «Har du ligget med søstra mi?» skriker hun tilbake. Et helt fint øl, men «uerfarent og egentlig ikke så spennende,» sier Tromsøgutten med et lurt smil om munnen. På ingen måte noe mackverk.
Skjærgårdspils, Ringnes, 0,33 – C: Meget tiltalende design på boksen, driiit fin. Snarvei til sommerstemning, på utsiden, men hva med innsiden? Meget anonymt. Litt tamt. Ganske kjedelig. Bælmefaktoren er høy. Mer enn god nok til å drikke seg drita på snekka, duppende et sted mellom Jomfruland og Kragerø by, men kanskje ikke så mye mer. Noen snobber i panelet kaller det udrikkelig.
Kinn bringebærøl – C: Lukt av ketchup, og tydelig rosapreg i skummet. «Er det er saft med alkohol?» «Pass på ungene!» «Det er forkastelig å markedsføre alkohol til barn på denne måten.» «Du tror det skal smake som når du krabber inn i naboens hage for å stjæle bringebær, og så smaker det KETCHUP?» «De skal ha for at de prøver, men du får ikke poeng for å prøve.» Dette ølet vekker så mye harme blant noen paneldeltakere at det ikke er mulig å komme til orde for de litt mer sindige blant oss. «Altså, det er jo dritdigg, da.» Panelet deler seg i to leire. F-leiren og A-leiren. Står til middels.
CB feriepilsen – C: Smaker og lukter god matjord. Den smeller deg i ganen, og så stopper den litt og ber om et slags samtykke. Rund smak, men går ikke hele veien. En metallisk skarptrommesolo på tunga. «Bitter øl for bitre folk.» Smaker skog, mark og innland, og er med andre ord ikke særlig sommerlig, med mindre sommeren er på campingplass i skauen. Overraskende god ettersmak, og creds for å våge seg vekk fra kysten i sommerøl-konseptet sitt.
Summersommer, Nøgne Ø, 0,5 – C: Panelet _aner ikke_ hva som kommer. Navnet gir ikke bort noe gratis. Lukter sukkerspinn. Smaker krydret honning, men en snert av cava er sommeralibi nok til ikke å diskvalifiseres umiddelbart. En tung jævel, en tjukkas av et sommerøl. Er dette restopplaget av et juleøl som ikke solgte så godt? Stryk på bælmefaktor. Passer kanskje bra når man slenger den ferdigkrydrede ribba på grillen, og lukten av brent nellik sprer seg. Kanskje greit å ha en flaske stående i tilfelle nissefar kommer på besøk i juni.
Ægir wit – C: Se for dere en fortauscafé på solvarm piazza i Frankfurt. Dette ølet, iskaldt, kanskje med en dråpe sitron. Nam! Et vaskekte drømmeøl, mener noen, men dette viser seg raskt å være blant testens mest kontroversielle. Lukter klippet plen, mener noen, men spørsmålet er om det egentlig smaker noe godt. «Masse gress, høy, silo, drit og låvefest.» Allergikere bør ta frem øyedråpene. Elsket og hatet, men alle er enige om at det er litt vel parfymert.
Fredrikstad sommerøl – C: «Det lukter weed! Det er jo ganjaøl,» sier en hasjentusiast. «Det her er sommerøl!» Det smaker nyklippet gress. Noen mener dette er den mest tydelige sommerølen hittil. Med et positivt hint av Glomma, sier en Freksta’-patriot. Gir det lille ekstra som de store bryggeriene ikke greier. Mye personlighet, hevdes det, men den lukter litt vel av plasthansker. Det er faktisk litt som å være hos tannlegen. Helt grei.
Berentsens Sommerøl – C: Firstprice-design. Brygget på de beste råvarer, lover etiketten, men de har åpenbart ikke greid å utnytte dem, for førsteinntrykket er i beste fall greit. «Vi må snakke mer om boksen.» Har de brukt comic sans som font? Er de så hipster-ironiske der nede på det glade Sørvestland? Lukter kloakk, men boksen lokker faktisk til en ganske innbydende fisketur. En deltager får fylleangst bare av å lukte på ølet, men vil ikke si hvorfor. Smaker metallisk og påfallende mengder marsipan. Boblene er små og tiltalende, og ølet er tross alt ikke helt gærent. Et bevis på at én pluss én kan bli mer enn to.

Styr unna disse

Mack sumrprty – F: Megaharry navn på en øl. Panelet får vondt i smaksløkene av navnet. Harry på en tilsynelatende lite gjennomtenkt måte. Lukter studenthybel, smaker SiO. Sommersvetten som rant i fjor, og en _meeeeget_ lite troverdig fruktsmak. Smaker litt av muggsopp. Hipsteraktig design, men de mackter simpelthen ikke å gjennomføre. Et Lillelørdag-øl, der ingen skjønner humoren.
Aass sommer – F: Alle sommerølene er helt like i år. De har _lett og frisk karakter_. Er de helt studentpolitikere, eller? Ikke noe særlig å skrive hjem om. Det står at Aass er Norges eldste bryggeri, men de gamle vet åpenbart ikke best. Er det en utedo i strandkanten vi lukter, eller en snurredass på Sørlandet? Panelet splittes, men dette er jo uansett en detalj. Smaker litt brunstig, mener noen. Som en sommerflørt med bare Sandra og ikke lille Phillip. Ganske døll, med andre ord.
Sommerøl, Ringnes, 0,33 – E: Lukter offentlig toalett, altså billig såpe og et snev av urin. Skummer masse og skummet smaker havari. Smaker det den lukter, men får skryt for etiketten med bilde av den raskeste seilbåten panelet kan huske å ha sett. Smaker helt greit, men _vel_ surt. Ettersmaken trekker _langt_ ned. Sur nedbør i munnhulen. Smaker avskoging, kommer det på tampen.
Borg sommerøl – E: Designet sier mye om Sarpsborg. Det er mildt sagt folkelig. Ølet lukter som en kortstokk som har vært på hytta litt for lenge, og som det har gått råte i. Smaker cellulosefabrikk, men ikke så mye, heldigvis. Smaker ikke så mye av noe, faktisk. Bælmefaktor i forsetet. Mer om designet: «Det har Frp-design!» Fare for at 25 prosent av de som drikker dette ølet vil oppleve mobbing på studiene. Nytes med vannscooter og Vengaboys.
Powered by Labrador CMS