Den store skinneturen

Lei av hipsterpuber på Løkka? Universitas tester skjulte perler langs t-baneskinnene og gjenoppdager Oslo som en deilig, skitten og sydende oase kun Gran Canaria eller gamle Torggata kan måle seg med.

Publisert Sist oppdatert

Linje 5 fra Vestli

Rudolf pub & restaurant på Vestli

Spesialitet: Abdullahs sjarm

Ølpris: Ringnes 0,5 l 58,-

Selv om det tar en god halvtime med t-banen ut til Vestli, er det et brunt lys i enden av tunellen. På innsiden av det tilsynelatende anonyme eksteriøret blir du møtt av den uimotståelige servitøren Abdullah og et kledelig, erkebrunt interiør. Der kan du ta deg en kald Ringnes og spesialiteten Birdy nam nam i ro og mak mens du vugger i takt til alt fra danseband til Elvis Presley. Veggene er tapetsert med bilder av det lokale idrettslagets bragder, og er du i siget kan du sågar levere inn en rikstotokupong. Rudolfs er brunt på en bra måte, og gir deg nøyaktig det du trenger etter den lange ferden til linje 5s ende.

Anexet på Grorud

Spesialitet: Dansing uten selvhøytidelige fakter og ekte fest

Ølpris: Heineken 0,5 l 59,-

Ett minutts gange fra t-banen byr ikke på noen utfordringer for selv den tørsteste gjest. En deilig nabolagsatmosfære hvor ingen er fremmede. Man har forstått konseptet med å ta seg en fest på den godt besøkte puben. Anexet må ha byens høyeste tetthet av byorginaler, og vi får mange nye venner i løpet av kvelden. Jukebox-musikken gir toner for enhver smak, alt fra Finn Kalvik til latinomusikkens suggererende rytmer som vekker Groruds danseløver og gir oss tårer i øynene. Kveldens klimaks oppstår i den hete atmosfæren under varmelampene, når mennene løfter på genserne sine og tar hverandre på magen. Hit kan du komme alene, men aldri være ensom.

Stubben bar på Kalbakken – «Stedet der folk møtes for sport og underholdning»

Spesialitet: Samhold

Ølpris: 0,5 l 58,-

Trondheimsveien lar seg ikke enkelt krysse om du ikke er lommekjent. En liten omvei øker kun øltørsten, men til vår store skuffelse har pilsen en svak fornemmelse av fis. Stubben kombinerer indisk restaurant og sportsbar på en elegant måte. Fotballfolket har dyttet bord og stoler til side for å maksimere utsynet til storskjermen i det store lokalet, og det styrker fellesskapsfølelsen. Biljardbordet voktes forøvrig av Kalbakkens lokale fristerinne som lokker bort mannfolka fra fotballkampen. Vi lar oss sjarmere av henne, men skulle ønske pilsen var bedre. Om du ønsker mat til fotballkampen er dette stedet for deg.

Villa Veitvet på Veitvet

Spesialitet: Trusler

Ølpris: Uvisst

Kveldens første bomtur. 100 kroner inngang i døra for den cowboykledde herren på steelgitar blir for mye for denne gjengen. Vi trasker slukøret tilbake mot Stovner t-banestasjon behendig plassert et kort steinkast unna. På veien ut møter vi voldstrusler fra det vi antar er sinte nynazister, med tatoveringer i trynet og faretruende kort hår som markerer revir. Vi trekker oss sakte tilbake med rolige bevegelser, slik vi har lært på National Geographic.

Hotell 33 på Økern

Spesialitet: Utsikt

Ølpris: Ringnes 0,4 l 72,-

Når du tenker på Økerns mektige industrilandskap, er neppe luksushotell med forbilledlig utsikt det første du ser for deg. Som en avsporing fra vår søken etter eksentriske små pubperler, var det med en viss skepsis at vi entret den massive, moderne hotellklossen for å ta heisen opp til sky lounge. Bak baren står en karismatisk ung bartender som entusiastisk legger ut om deres flotte utvalg flaskeøl fra et mikrobrygg i Grimstad og den nydelige maisølen fra Mexico. Med en vidstrakt balkong vi kunne sigge på og se solen som gå ned over Holmenkollen fant vi lykken; dyr øl og dresskledd klientell til tross.

Testpanel: Fredrik Scholze, Sigurd Oland Nedrelid og Benedicte Tobiassen

Linje 1 og 2 fra Ellingsrudåsen

Mariannes café på Ellingsrudåsen

Spesialitet: Kunst

Ølpris: Ringnes 0,5 l 58,-

Med beliggenhet i Edvard Munchs vei skulle det bare mangle at verkene til den store kunstneren pryder veggene. Tross en tydelig kunstnerisk utfoldelse som kunne gitt stedet identitet, slites Mariannes mellom to identiteter hvis design ikke helt snakker sammen. Det første rommet du vi kommer inn er en klassisk kebabsjappe, mens pubens andre del har en deilig brun stemning med en pen bardisk, men den glorete shabby chic-tapeten kunne med fordel byttes ut med noe brunere. Spillelista er en eneste lang hitparade hvor Whams juleklassiker «Last Christmas» løfter stemningen til tross for få kunder. Det er riktig nok tidlig på kvelden, og servicen er upåklagelig.

Cass restaurant på Furuset

Spesialitet: Folket

Ølpris: Ringnes 0,5 l 56,-

Et av turens definitive høydepunkter. Det tar ikke lang tid å bli forelsket i Cass, som likner langt mer på en irsk nabolagspub enn noen annen irsk pub i Oslo, og det på tross av å være en kinesisk restaurant med sandstrandmønstret linoleumsgulv. Livemusikk med kveldens mest sympatiske trubadur gir oss norske viser, «Jolene» og «This is my life». Vi kjenner det rykker i dansefoten, men lar 60-åringene svinge gulvet, og vurderer om vi skal spille biljard eller dart. Vi ender opp rundt den grønne filtduken og skaffer oss raskt et entusiastisk publikum som kommer med oppmuntrende kommentarer. Det er sjelden vi har kost oss så mye på et utested og danser oss smilende gjennom Furuset senter på vei tilbake til t-banen med lyden av Cornelis Vreeswijk som bakteppe.

Village Pizza på Lindeberg

Spesialitet: Kebab

Ølpris: Ringnes 0,5 l 58,-

Øltørste og ekstremt pizzasultne dro vi til Village Pizza. Ironisk og skuffende nok har de ikke pizza, bare kebab. Vi nøyer oss med biljard. Med en trivelig kar som selskap og en engasjert DJ i bakgrunnen som ser ut til å være flydd inn direkte fra Mallorca, klarer vi nesten å glemme sulten som vrir seg i magen. I et forsøk på å holde kvelden ung ber vi om snitt, uten hell. Her gjelder kun halvlitere. Bemerkelsesverdig nok henger både Stabæk- og Vålerenga-effekter på veggene. Inkluderende nok, men vi skulle altså gjerne hatt en pizza.

Olsen på Bryn

Spesialitet: Sjekking

Ølpris: 0,4 l 58,-

Østkantens svar på Kulturhuset minus tenketanken Agendas pølsefester, shuffleboards og selfies. Vi ankommer dessverre rett etter at Vazelina Bilopphøggers’ frontfigur Eldar Vågan har gjort ferdig spillejobben. Til tross for et enormt lokale over to etasjer er det stinn brakke og vi finner knapt et bord. Olsen er en klassisk brun deilig pub med mørkt tre og messingdetaljer. Det kvinnelige alibiet i følget mener at sjekkemulighetene er til stede for første gang i kveld. Alderssammensetningen er mangfoldig og kveldens første hipster observeres. Vi forstår at vi er nærmere sentrum.

Kims café på Jordal

Spesialitet: Vold

Ølpris: Uvisst

Puben nærmest Ensjø stasjon er stengt. Vi er som alltid øltørste og beveger oss desperate ned mot Jordalstraktene når vi støter på Kims kafé, idyllisk plassert med utsikt over idrettsplassen. På vei inn kjenner vi endelig storbyfølelsen på kroppen. Maskerte menn med hammere og slagvåpen popper ut av nærmeste van med stø kurs for både oss og Kims. Med målrettet presisjon knuses vinduene på puben, mens stoler og parasoller kastes veggimellom. Vi beveger oss med hurtige steg vekk fra åstedet og kjenner hårene reise seg i nakken. Oslo har sluppet løs sin indre tiger. Det er på tide å finne nattbabb.

Powered by Labrador CMS