Satt og venta i to uker

Nyere verdenshistorie med metodeHvem: Terje Tvedt Hvor:Georg Sverdrups hus, Auditorium 1 Når: Mandag 30. april Karakter: F

Noen minutter seinere skjer det noe. En jente reiser seg opp.

I dette faget skal 350 studenter rase igjennom 500 års verdenshistorie. Pensum strekker seg fra Martin Luther til Martin Luther King Jr. Andre verdenskrig skal gjennomgås på en time, og store slag nevnes i innskutte bisetninger. Selv om forelesningsrekka består av tretti forelesninger, er det ikke tid til noe hjernedødt skvalder fra manesjen.

Mandag skulle Terje Tvedt framføre Latin-Amerikas historie på nitti minutter. Tvedts forelesninger er ikke noe «teach-to-test». Han tar seg tid til å skyte inn resonnementer om norsk bistandspolitikk og om hvorfor historiefaget er så inderlig viktig for å forstå samtida.

Har de nok vann i Latin-Amerika? Dette er ett av spørsmåla Universitas hadde håpa på å få besvart under denne forelesninga. Slik skulle det ikke gå.

200 studenter har inntatt plassene. Men noe mangler.

–Kommer han ikke snart? spør en ung håpefull.

–Kan du sjekke om det står noe på Fronter om at forelesninga er utsatt?

–Det står ikke noe der. Er det 1. mai i dag?

–Nei, det er i morgen.
Nervøsiteten brer seg gradvis utover Blinderns største forelesningssal.

–Kjipt å forsove seg når man er foreleser, da, lyder det fra en empatisk historiestudent.

Klokka nærmer seg 10:25. På twitter står det å lese at et tog fra Østfold har strømstans. Kan det være forklaringa, mon tro?

Noen minutter seinere skjer det noe. En jente reiser seg opp. Midt i salen. Hun tar på seg skulderveska og åler seg forbi medstudentene sine og opp mot utgangen. De gjenværende studentene veksler usikre blikk. Så begynner flere å reise seg. Etter hvert marsjerer studentene ut i hopetall, som i en ikke-voldelig protestaksjon mot foreleserens fravær, inspirert av Gandhis frigjøringskamp og Kings borgerrettighetsbevegelse. Klokka 10:35 har de fleste gått.

Terje Tvedt hadde sikkert en god grunn for sitt fravær. Misforståelse med kursansvarlig? Punktert dekk? Forsovelse? Sånt skjer. Men det er temmelig hjelpeløst at fakultetet ikke klarer å sende en budbringer til auditoriet for å oppklare situasjonen. Dersom 200 studenter kunne spart 20 minutter, ville dette total gitt 70 ekstra timer på lesesalen. Det er to ukers lesing. Skjerpings!

haakonff@universitas.no

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i anmeldelser

Best på teater

Liv Ullmann har i praksis filmet et teaterstykke, ikke regissert en film, mener vår anmelder om Frøken Julie.

Kunstens zeitgeist

Mange av kunstnerne på årets Høstutstilling lykkes med deres felles mål: å fremprovosere uante følelser hos tilskueren og å gjenspeile trekk ved vårt samtidige samfunn.

Studenten blir læremester

robins guide til obligasjonsretten egner seg best som introduksjonslitteratur eller til repetisjon før eksamen, men til det formålet er den derimot veldig god.

Humortraverne tryner

Jakten på Belsusconi er et klønete og halvhjertet forsøk på å lage glad-voldelig moro innenfor rammen av en småskitten kuskebransje, mener vår anmelder.

Nordmann, legg skiene vekk!

Gammelt betyr ikke kjedelig. Knut Ødegård har skrevet en bred og tilgjengelig bok om antikken i Europa.

Dikt som står seg

Thea Trøen Bjertnes har noe på hjertet, og derfor gjør diktsamlingen Vi står her genuint inntrykk.

Nesten utenomjordisk

På sin siste plate skaper Moon Relay noe rart og annerledes, som likevel er lett å like.

Et langt gjesp

Forestillingen HEX UBU var for så vidt absurd, men først og fremst dørgende kjedelig og intetsigende.

Tida er inne

Østkantgutten Yngve Kveine har endt opp som kommunikasjonsdirektør på BI, men viser at han kunne vært forfatter på heltid med «Jokke»-boka Lyden av asfalt.

Halvveis til helvete

Woyzeck er best før du har sett den. Den hyllede oppsetningen er overtydelig og forutsigbar.

Flere saker fra anmeldelser »

evalueringsportalen

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.