Satt og venta i to uker

Nyere verdenshistorie med metodeHvem: Terje Tvedt Hvor:Georg Sverdrups hus, Auditorium 1 Når: Mandag 30. april Karakter: F

Noen minutter seinere skjer det noe. En jente reiser seg opp.

I dette faget skal 350 studenter rase igjennom 500 års verdenshistorie. Pensum strekker seg fra Martin Luther til Martin Luther King Jr. Andre verdenskrig skal gjennomgås på en time, og store slag nevnes i innskutte bisetninger. Selv om forelesningsrekka består av tretti forelesninger, er det ikke tid til noe hjernedødt skvalder fra manesjen.

Mandag skulle Terje Tvedt framføre Latin-Amerikas historie på nitti minutter. Tvedts forelesninger er ikke noe «teach-to-test». Han tar seg tid til å skyte inn resonnementer om norsk bistandspolitikk og om hvorfor historiefaget er så inderlig viktig for å forstå samtida.

Har de nok vann i Latin-Amerika? Dette er ett av spørsmåla Universitas hadde håpa på å få besvart under denne forelesninga. Slik skulle det ikke gå.

200 studenter har inntatt plassene. Men noe mangler.

–Kommer han ikke snart? spør en ung håpefull.

–Kan du sjekke om det står noe på Fronter om at forelesninga er utsatt?

–Det står ikke noe der. Er det 1. mai i dag?

–Nei, det er i morgen.
Nervøsiteten brer seg gradvis utover Blinderns største forelesningssal.

–Kjipt å forsove seg når man er foreleser, da, lyder det fra en empatisk historiestudent.

Klokka nærmer seg 10:25. På twitter står det å lese at et tog fra Østfold har strømstans. Kan det være forklaringa, mon tro?

Noen minutter seinere skjer det noe. En jente reiser seg opp. Midt i salen. Hun tar på seg skulderveska og åler seg forbi medstudentene sine og opp mot utgangen. De gjenværende studentene veksler usikre blikk. Så begynner flere å reise seg. Etter hvert marsjerer studentene ut i hopetall, som i en ikke-voldelig protestaksjon mot foreleserens fravær, inspirert av Gandhis frigjøringskamp og Kings borgerrettighetsbevegelse. Klokka 10:35 har de fleste gått.

Terje Tvedt hadde sikkert en god grunn for sitt fravær. Misforståelse med kursansvarlig? Punktert dekk? Forsovelse? Sånt skjer. Men det er temmelig hjelpeløst at fakultetet ikke klarer å sende en budbringer til auditoriet for å oppklare situasjonen. Dersom 200 studenter kunne spart 20 minutter, ville dette total gitt 70 ekstra timer på lesesalen. Det er to ukers lesing. Skjerpings!

haakonff@universitas.no

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i anmeldelser

Grunt avtrykk

Med et språk preget av klisjeer leverer Kristian Wiese en klønete, men troverdig dannelsesroman.

Ut av skammekroken

Regissør og manusforfatter bak S.K.A.M. fortjener skamros for å ta opp et stort og vrient tema på såpass elegant vis.

En toppet dansekake

Oslo Danse Ensemble beviser med ODE 20 år hvorfor de er viktige for norsk dansekunst.

Verken eller

Paradise Now på Black Box teater framstår mer som en pedagogisk demonstrasjon av en teaterhistorisk epoke enn som noe nytt og utforskende.

Følelser i høyspenn

Double Bill formidler sterke følelser og mørbanker sjela.

Kaver i poplandskapet

Tatt i betraktning at Sannheten sårer faktisk er debutskiva til Kaveh, er det ingen tvil om at det er Grünerløkka-gutten som er hiphop-håpet her til lands akkurat nå.

Overlevelsesinstinkt

Bendiks No går det over er et knallsterkt og solid album du rett og slett må få med deg.

Verden i fugleperspektiv

Ung trost klokken fem om morgenen i en brusende alm, Geir Gulliksens første diktsamling på seks år, lever opp til forventningene.

En leksjon i lættis

Klarer du å leve med en gjennomgående YO språkbruk, er Tagging: En bok om stygt som pent opplysende, engasjerende og til tider ganske lættis.

Flere saker fra anmeldelser »

evalueringsportalen

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.