Feite forklaringer

Publisert Sist oppdatert

Kroppsbyggere og den irske kjempehjorten har én ting til felles: Drevet av gener som skal spres vokser de, helt inntil de ikke lenger er i stand til å forplante seg. Kjempehjorten fikk et gevir så stort at skogen ble for liten, og hjorten ikke lenger fikk plass. Kroppsbyggeren pumper opp alt annet enn ballene, til steroidene gjør ham steril. Hjorten døde ut, forhåpentligvis gjør også kroppsbyggeren det snart.

Thomas Hylland Eriksen og Dag O. Hessen er sosialantropologen og biologen bak På stedet løp, en populærvitenskapelig fremstilling av det de to fremstiller som drivkraften for forandringer både i natur og kultur: Konkurransen. En drivkraft hinsides godt og ondt, og som slettes ikke alltid gir et effektivt resultat. Når Frankrikes økonomi nå står i fare for å bli forbigått av Brasil, spiller det liten rolle at den jevne franskmann tjener langt mer enn det brasilianeren gjør. Du kan være feit som aldri før, men det hjelper ikke så lenge motstanderen er tyngre. Slik blir sumobrytere så tunge at hjertet klapper sammen i førtiårsalderen.

Sivilisasjon er organisert konkurranse. I velfungerende samfunn blir den som bryter reglene disket. Men klarer vi å begrense konkurransen kollektivene i mellom? Ja, sier forfatterne, men denne delen av boken er dessverre både tynn og langt fra overbevisende. I møte med konkurransens natur er det kulturen – menneskets evne til planlegging – som skal berge oss. En bok som ellers er rik på anekdoter blir her fattig på eksempler.

Powered by Labrador CMS