GRUNDIG VURDERING: Universitas’ sommerølpanel har lang erfaring og tar øl på alvor.

Indie-øl på topp

Hvem skulle trodd at årets beste sommerøl er brygget av studenter?

Publisert Sist oppdatert

Været sviktet og de seks paneldeltagerne måtte gjennomføre årets sommerøltest innendørs, uten en strålende solnedgang, grønne gressletter og andre sommerklisjeer. Fjorten ølsorter ble likevel valgt ut og vurdert under følgende kriterier: Smak, lukt og innpakning. Noen av ølsortene i testen regnes ikke som spesifikke sommerøl, men er lyse og lettdrikkelige og egner seg derfor godt på denne tiden av året. For ikke å måtte sammenligne ølsorter som i utgangspunktet stiller i helt forskjellige klasser, delte vi inn ølsortene i to kategorier: økonomisk øl og eksklusivt øl.

Et økonomisk øl skal kunne drikkes i enorme mengder uten at lommeboken får lide og kan gjerne gå godt til grillmat i en av byens parker. Et eksklusivt øl skal by på en større smaksopplevelse og kan derfor være litt dyrere. Av de fjorten sortene var det mange som skuffet, men også flere som vekket stadig større begeistring hos det kresne panelet. Og en skikkelig, vaskeekte underdog ble den store vinneren.

Billig børst

Grans Utepils smaker metall, grillkull og pepperkake, og panelet er overbevist om at Sigmund Freud burde tatt seg en prat med de som har designet boksen. Her finnes det altfor mange referanser til det kvinnelige kjønnsorgan. Grans fikk derfor kun en toer på terningen.

Tuborg Sommerøl har en noe syntetisk smak og minner om vanlig Tuborg med sukker. Dessuten prøver innpakningen litt for hardt å være ungdommelig «Denne innpakningen tvinger meg til å ha det gøy», sies det. Smaken er ikke særlig god, og terningen lander på to.

Hansa. Her kommer solen Sommerøl har en sterk bismak av metall. Designet gir trance-vibber, og minner om det intetsigende ølet man drakk da man var fjorten. Hvis man styrter den, kjenner man ikke den vonde ettersmaken, påpekes det, men Hansa fortjener ikke mer enn terningkast to.

Borg Sommerøl har en nøytral smak som verken overdøver grillmaten eller komplementerer den. Lukten, derimot, minner mest om dårlige reker. Det positive er at det småharry designet fremhever brunfargen din, og får deg til å se bra ut. Terningkast tre.

Ringnes Skjærgårdspils er verken godt eller vondt og har testens tammeste smak. Designet er litt kjedelig og forutsigbart. Om man kombinerer dette saltvannsølet med sommerlandeplagen «Idyll» på full guffe, så blir det faktisk bedre, mener noen i panelet. Da kan man kanskje tillate at ølet smaker som om det har ligget i solen siden i fjor. Terningkast tre.

Aass Sommerøl betegnes som forglemmelig og anonymt. Det balanserer mellom litt syrlig og litt fruktig, og har en smak som minner et medlem av panelet om både reker, krabbe og masse fisk. Det påpekes at anonymiteten gjør at man kan drikke mye av dette ølet, og det trekker Aass opp til en treer på terningen.

CB Feriepilsen har masse kullsyre, og smaken kommer veldig i skyggen av boblene. Imidlertid har ølet en flott farge. Sørlendingen i panelet liker dårlig at det opprinnelige ordet «sjekte» er blitt erstattet av det østlandske påfunnet «snekke» på boksen. «Dette er en sørlandspils som sikter seg mot Oslo. ÆSJ!», sier han. Resten av panelet liker CB godt, og terningkastet blir fire.

Lundetangen Sommerøl, fjorårets testvinner, er den store gruppevinneren. Panelet liker designet godt, og er særlig begeistret for at det presiseres at sjøkartet ikke er autentisk. Noen mener det smaker litt vin, men ellers er alle fornøyde med den milde smaken som også har et hint av saltvann i seg. Det kan drikkes av folk som ikke engang liker øl, og det kan være hendig når man skal sjekke opp søte damer på festival. Lukten er diskret, og seieren i boks med terningkast fire.

Dyrt og deilig

Lervig Sommerøl har en design som minner om Sovjetunionen, og deler panelet i to. Noen føler at dette gjør at ølet smaker kjedeligere, mens andre er veldig begeistret for innpakningen. Et medlem av panelet tenker på «Syndere i sommersol» av Sigurd Hoel, og liker ølet så godt at hun får lyst til å synde litt selv. Ølet passer bra til grillmat, og er både friskt og lett. Det kiler deilig på tungen når dette ølet glir ned. Terningkast fire.

Carlsberg Copenhagen har en flaske som er så lekker at forventningene er skyhøye hos panelet. Dessverre lukter ølet fis, og de aller fleste er negative helt til de tar første slurk. Ølet er godt og lettdrikkelig, men panelet reagerer på den løgnaktige framstillingen av produktets opphav. Etter nærmere ettersyn viser det seg at ølet er laget i Litauen, og panelet liker ikke å bli lurt. Smaken veier opp, og det ender med en firer på terningen.

Lervig Lucky Jack American Pale Ale vekker enorm begeistring hos et litt øltrøtt panel og kan by på mye smak, samtidig som den er lett og fin. Selv om det ikke er et tradisjonelt sommerøl, er panelet helt klare på at det må med i testen. Den enkle, men kule designen faller i smak, og det blir terningkast fem.

Nøgne Ø Blonde er en av testens store favoritter og kommer fra sørlandsperlen Grimstad og et prisvinnende bryggeri. Dette er en stor hit hos panelet, og beskrives som et gressklipperøl på flaskens etikett. «Det smaker som kjølvannet av en dieselsnekke som klukker langsomt gjennom Blindleia en fuktig St. Hans», sier to panelmedlemmer begeistret i kor. Noen mener ølet var for bittert, men helhetsinntrykket er at dette er et varmt, mykt og eksotisk øl som fortjener terningkast fem.

Ægir Bøyla Blonde Ale lukter godt og er frisk og fin i smaken. Det er lettdrikkelig uten å være platt, og har en norrøn design. Designmessig er panelet delt i to. Noen liker de norrøne referansene, mens andre syns det blir kjedelig og liker ikke assosiasjonene det norrøne skaper. Smaken karakteriseres videre som smeltet vaniljeis som har ligget en dag og deretter blitt spedd ut med melk, ment i positiv forstand. Etter mange kjipe varianter er det deilig å bli påminnet om at man egentlig liker øl, mener panelet. Terningkast fem.

«Jeg har lyst til å seile til India i en fullrigger gjennom Blindleia med en Lundetangen-boks som kart.»

Lehmkuhls Last. Panelet var litt skeptiske til den uproffe etiketten og dunkle framtoningen til studentbryggeriet Kristiania Haandbryggerlaugs India Pale Ale. Fra første slurk er tonen en annen. Alle blir enige om at dette er testens beste øl, og syns smaken er himmelsk. Selv om det ikke er et sommerøl, blir det argumentert kraftig for at sommerøl er en subjektiv betegnelse. Dette ølet kan faktisk drikkes hele året. Ølet er så populært at det blir ymtet frampå om at Universitas burde melde seg inn i bryggerlauget. «Jeg har lyst til å seile til India i en fullrigger gjennom Blindleia med en Lundetangen-boks som kart», roper en begeistret paneldeltager. Alle nikker anerkjennende, og terningen lander på seks.

Powered by Labrador CMS