Avfallsrefleksjoner

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Søppel – Avfall i en verden av bivirkninger

# Av: Thomas Hylland Eriksen

Forlag: Aschehoug

Fra butikken er det kommet, til søppel skal det bli. Plastemballasje, snusbokser, tyggis og alskens rask du aldri kommer til å få bruk for igjen. Kjekt å ha, kjekt å ha, synger Øystein Sunde. Synger du med? For hva er egentlig søppel? Hvor går grensene for hva som skal kasseres, hvem har satt disse grensene, og ikke minst: Hva skjer med det som er oss overflødig etter at renovasjonsvesenet har fjernet det fra vårt åsyn?

Thomas Hylland Eriksens siste bok Søppel tar blant annet for seg disse spørsmålene. Professoren i sosialantropologi har satt seg grundig inn i søppellitteratur (les: bøker om søppel), samt gjort en rekke egne observasjoner om emnet. Dette har resultert i en bok som er like underholdene som den er aktuell.

Hylland Eriksen skriver lettfattelig om avfallets historie, forskning på søppel, og ulike kulturelle oppfatninger om avfall, gjerne ispedd morsomme anekdoter og egne refleksjoner. Som at hvis man glemmer fem kilo kveite i fryseboksen og tar ut stikkontakten, vil det med tiden utvikle seg en svært ubehagelig odør.

Hylland Eriksen er ikke ute etter å løse verdens avfallsproblemer, men Søppel gir en god mulighet til å bli bedre kjent med en av vår tids største utfordringer. Kanskje får du dårlig samvittighet, kanskje vil du redde verden fra avfallsdøden, eller kanskje gir du faen. Men uansett om du strikker dine egne underbukser av mormors avlagte gardiner eller kaster matavfall i pappbeholderen: Dette er en bok for deg.

Powered by Labrador CMS