Heseblesende om hat
En bok så spekket med folkemord, krig og hat som denne setter gjerne følelsene i sving hos leseren. Men frykt og avsky settes merkelig nok i skyggen av en stadig gjentakende følelse av déjà vu.
Ikke så merkelig likevel, skulle det vise seg. Enkelte sitater, og anekdoter som at de russiske jødene ble et lett bytte for nazistene fordi rase stod oppført i de sovjetiske passene, og at gjerdene som hindret innsyn til tyskernes konsentrasjonsleirer ble stadig lavere jo lenger øst du kom, dukker nemlig opp gjentatte ganger. NRK-veteranen blander i tillegg fløyelsrevolusjonen i Tsjekkoslovakia med den georgiske roserevolusjonen og feilstaver både navn og land. Det virker rett og slett som om boken er skrevet i et heseblesende tempo, og at ingen har våget å verve seg som den temperamentsfulle bergenserens redaktør.
Men pytt! Det er generelt en distinkt og sjarmerende Seinfeld-signatur over denne boken. Den essayistiske stilen gjør at en av våre mest kunnskapsrike og karismatiske formidlere kan dundre løs med kunnskap, betraktninger og anekdoter fra over tre tiår som korrespondent i Øst-Europa.
Steinfeld gir en kraftfull og interessant skildring av hvordan forsmådde europeere har tatt med seg historiens hat og forbrytelser inn i dagens internasjonale politiske klima.