Blikk kan tydeligvis drepe

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Jon Ronson

# Menn som stirrer på geiter

# Spartacus forlag

Dette er en røverhistorie av dimensjoner. Den inneholder alle de klassiske elementene: Konspirasjonsteorier, hemmelige militære prosjekter, geiter, synske soldater, terrorister, tortur, «cover ups» og Loch Ness-monsteret. Det eneste problemet er at historien er helt sann.

Første del av boka er til tider utrolig morsom. På slutten av 70-tallet fikk noen eksentriske amerikanske militære offiserer gjennomført de merkeligste ideer. Det resulterte blant annet i at en gjeng helt vanlige soldater ble låst inn i et falleferdig hus for å lære seg selv å bli synske. Ideene resulterte også i drapet på i hvert fall én geit. Den blir stirret i hjel.

I andre del fortelles en skremmende historie om hvordan det paranormale og surrealistiske i virkeligheten manifesterer seg som fanatisme og grusomheter. Og om hvordan blant annet tortur i Abu Ghraib-fengselet kan spores direkte tilbake til dette.

Dette er en god, lettlest og humoristisk bok om ting du trodde var forbeholdt halvgale konspirasjonsteoretikere, men det er også en alvorlig bok om tortur og andre forbrytelser. Dessverre er den norske oversettelsen dårlig. Språket som egentlig skulle hatt en satirisk snert og en ungdomlig lekenhet, er blitt forgubbet og kjedelig. Så kjøp den på engelsk.

Powered by Labrador CMS