FULLTREFFER FOR FÅ

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Vagant nr. 1/2009

# Audun Lindholm (red.)

# Cappelen Damm

Peter Sloterdijk – hvem er egentlig det? Første nummer av Vagant er vinduet inn til denne antropologiske filosofens liv og virke, så imponerende konsist at du føler du kjenner Sloterdijk etter en gjennomlesning. Filosofen med 30 utgivelser bak seg, er blant annet kjent for å kritisere vår kyniske tankegang, og er en interessant tankespinner å ha kjennskap til.

Spesielt fengslende lesning er Slavoj Žižeks sedvanlig bedrefilosoferende kritikk der han spør «Hvorfra kommer [Sloterdijks] tvangsaktige behov for å avdekke solidaritet som et skalkeskjul for de svakes misunnelse og hevntørst», og døper Sloterdijk en «karikert Nietzsche». Den tidligere slovenske presidentkandidatens kritikk gir en ny dybde i sekstisidersportrettet av Sloterdijk, spesielt når den er supplert av oversetter Anders M. Gullestads kritikk av kritikken.

Det er uunngåelig at Vagant-nummeret favner like smalt som denne anmeldelsen av den gjør, selv om det også byr på skarpe anmeldelser av halvnye verk, samt en interessant artikkel om elektronisk litteratur. Satsinga på Sloterdijk vil være av stor interesse for studentene på Institutt for filosofi et cetera, av noen interesse for litteraturstudenter og de ivrigste Morgenbladet-leserne, men av vag eller ingen interesse for resten av studentmassen.

Powered by Labrador CMS