RIVALINNER: Lena Jacobsen Kvitvik i rollen som geit, Kine Paulsen som Martins kone.

Påtrengende

Om hvorvidt alt skal være lov.

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Edward Albee

# Geita eller Hvem er Sylvia?

# Teater Neuf

# Carl Jørgen Kiønig. Nordiska ApS, København

Teater Neuf lurte inn Geita eller Hvem er Sylvia? på repertoaret til teaterfestivalen Twist 08, 31. oktober-9. november. Festivalen er et av arrangementene under Mangfoldsåret 2008, og hovedfiguren Martin (spilt av Jan-Fredrik Braseth) tar virkelig for seg fra naturens mangfold.

Martin er 50 år og suksessfull arkitekt. Han har en homofil sønn (Endre Isachsen Flatmo) oppdratt på den moderne, fri måten. Martins kone, Stevie (Kine Paulsen), er en intelligent kvinne som elsker sin mann. Martin skal tv-intervjues om en pris han har vunnet, arkitektverdenens versjon av Nobelprisen. Journalisten Ross (Tor Itai Keilen), som også er Martins bestevenn, aner at noe gnager ham, og snart kommer Martins utenomekteskapelige forhold for dagen. Martin har forelsket seg i Sylvia, en geit. Martin argumenterer rasjonelt, han, forelskelsen i Sylvia er faktisk oppriktig. Ross og Martins familie reagerer som mennesker flest gjør mot dyresex, med avsky.

I absurddramaets presise stil møter vi oss selv i døra. Den blottlegger menneskenes kommunikasjonsproblemer og banale problemer i samlivet. Stykket forteller en historie som er såpass satt på spissen at publikum tvinges til å ta stilling, er alt greit nå? Svaret gir seg ikke selv i den amerikanske absurdisten Edward Albees univers.

Spillet mellom figurene virker noe kunstig. Vitsene med grammatikalske korrigeringer figurene i mellom oppleves ikke naturlige i norsk drakt. Det kan være vanskelig å oppleve spillet som autentisk. Morsomme hverdagsreferanser og vitsing om sex og mer, sikrer imidlertid stykkets underholdningsverdi. Dynamiske scener med drømmeaktige erotiske sekvenser og samspill mellom Martin og geita leverer fine perioder. Disse scenene er opplagt så ute at de enkelt aksepteres for det de skal være.

Stykket passer den som ønsker å tvinge seg selv til å vurdere hvor grensen går, et ikke ubetydelig spørsmål for frisinnede, moderne mennesker som ønsker å møte verden med toleranse.

Teater Neuf spiller en ny runde Geita eller Hvem er Sylvia? på Teaterscenen på Chateau Neuf, 14.-16. november.

Powered by Labrador CMS