Å lø!

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Øyvind Holen

# Groruddalen - en reiseskildring

# Cappelen

Hip-hop-Holen tar banen østover for å utforske sine oppveksttrakter – den berykta Groruddalen. Disse Oslos østlige trakter med tendensen til å bringe tankerekkene mot ghettostrøk, betongblokker, dystre industriområder og daglig knivstikking. Urettferdig, mener Holen.

Hans idé er smart og effektiv; hvert kapittel er et t-banestopp, og en tur gjennom lokalhistorie, severdigheter og kuriosa. Tall og rapporter, gamle nyhetssaker og OBOS-bygg, glemte historier og myter, alt er med. Informasjonsstrømmen brekkes opp av Holens vandring i nabolaget, hans tilstedeværelse og hverdagslige opplevelser konkretiserer alle faktaene og bringer oss nærmere. På turene skjer det stadig uforutsette ting; de han skal besøke er ikke hjemme, museet er stengt osv. Impulsiviteten er både en styrke og svakhet for boka, gjør den både befriende uhøytidelig og nesten litt uferdig.

Dette er en ærlig beskrivelse. Stedene skildres med kjærlighet og respekt (Respekt!), men de ubestridelige skyggesidene sminkes ikke vekk. I stedet oppfordres vi til å se nærmere på bakgrunnen til dalens problemer. For de av oss med hjerterøtter i disse traktene er denne boka både artig og informativ, smånostalgisk og tankevekkende. Og er det noe Groruddalen trenger, så er det at noen tenker på den.

Powered by Labrador CMS