Siste år med lærerbachelor: – Fra og med 2019 må man ha master for å kunne søke PPU. Dette kravet vil hindre mange med bachelorgrad i å bli lærere, skriver lærerstudent Daniel Krister.

Mastergradskravet er skremmende

Mange med en drøm om å bli lærer vil kanskje ikke orke å starte på dette løpet fordi veien rett og slett blir for uoppnåelig.

Publisert Sist oppdatert

Hvis jeg ikke hadde fått studieplass på PPU dette året, hadde ikke fremtiden sett så lys ut.

Som en av de heldige som har fått plass ved PPU (Praktisk-pedagogisk utdanning) fra høsten av på Universitetet i Sørøst-Norge, kan jeg om omtrent ett år satse på en fulltidsjobb som lærer. Jeg har nettopp fullført en bachelor i norsk, og kvalifiserer dermed til å kunne søke PPU heltid. Slik er det dessverre ikke for alle. Flere hundre står på venteliste, mange har søkt, men har ikke engang fått ventelisteplass.

Høyre-Frp-regjeringen innførte lærerløftet i 2013: Møtte lunken stemning

I år er siste år hvor man kan søke kun med en bachelorgrad i lærerutdanning. Fra og med 2019 må man ha master for å kunne søke PPU. Dette kravet vil hindre mange med bachelorgrad i å bli lærere. Selv har jeg inneværende skoleår jobbet som fast lærervikar på en barneskole oppå studiene.

Vikarjobb er bedre enn ingen jobb, men hvis jeg ikke hadde fått studieplass på PPU dette året hadde ikke fremtiden sett like lys ut. Jeg hadde sett for meg en tilværelse som «evig vikar». Hvorfor det? Jo fordi tanken på å måtte ta ytterligere to år for å kunne oppnå en mastergrad hadde vært ganske frustrerende. Ikke nok med dette, men etter disse to årene måtte jeg i tillegg tatt PPU, etter et helt år med master-skriving.

Tidligere kunnskapsminister: –Det naturlig at det også stilles krav om mastergrad for å ta PPU

Kravet for å kunne søke seg inn på master en snittkarakter på C. Dette kan for mange medføre at de må ta opp ett eller flere fag for i det hele tatt å kunne gjennomføre masterstudiet, noe som kan være nokså tungt for enkelte. Selv hadde jeg nok faktisk følt det ganske ydmykende ikke å kunne bli norsk- og samfunnsfaglærer fordi én enkel eksamen hadde ødelagt for meg. I år fyller jeg 30 år, og tanken på å være over 33 år før jeg i det hele tatt kunne kalt meg selv lærer hadde i grunnen vært ganske håpløs. Men hva skulle jeg gjort? Alternativet er enten å ta til takke med en vikarjobb i ytterligere tre år, eller ganske enkelt funnet meg noe annet å jobbe med.

Husker du? – Master­syken er ikke kurert

Så hva vil skje med de som har en lærerdrøm i nærmeste fremtid? De vil kanskje ikke orke å starte på dette løpet fordi veien rett og slett virker uoppnåelig. Noen vil kanskje starte, men falle av underveis. Dette vil igjen føre til at noen svært talentfulle lærere der ute aldri får begge beina inn i skoleinstitusjonen, og at mangelen på lærere i fremtiden vil øke.

Det eneste lyspunktet oppi alt dette er at det kanskje vil bli enklere for de av oss som har vært heldige med studieplassen på PPU å få en jobb i skolen, ettersom konkurransen blir mindre.

Powered by Labrador CMS