Evolusjon: Denne våren har det skjedd mye med Hankattens trepikk. I april ble den «orginale» kuttet ned i motorsagaksjon. Natt til 17. mai ble det avduket en ny trepikk. Foto: Privat.

Studentforening anklages for objektifisering: Rektor og Studenttinget truer med å kutte pengestøtten

Først ble «Hankattkuken» kuttet av, så ble det spikket en ny. Nå vil rektor og studenttinget ved NMBU vurdere å kutte pengestøtten til studentforeningen.

Publisert Sist oppdatert

[I forrige uke skrev Universitas om motorsag-aksjonen mot studentforeningen Hankattene ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) på Ås](1). Aksjonen resulterte i at foreningens «kunstverk», en trepikk utenfor deres hovedkvarter, ble skåret av.

Kort tid etter hendelsen skrev Hankattene en kommentar i studentavisa Tuntreet, hvor de uttalte misnøye ovenfor «hærverket». Kommentaren trigget mange, og flere oppfattet retorikken til foreningen som kvinnediskriminerende. Hankattene selvbeskrivelse på egen nettside, «Alle store menn har fulgt i Kulturens fotspor, der inngår stadig penetrering av Objekter», var blant annet noe kritikken rettet seg mot.

Det hele førte til et anonymt opprop som samlet 212 underskrifter. Det ble levert til ledelsen ved NMBU 14.mai, i håp om å endre foreningens ordbruk.

Natt til 17. mai ble det også kjent at en ny trepikk hadde blitt avduket. Hankattene hevder at det ikke er dem som står bak den nye kreasjonen.

– Når man i det sosiale livet på Ås skal bli møtt av budskap om objektifisering, skjenking, sjekking og penetrering, er det kanskje ikke rart at folk sier ifra om at nok er nok. Visse tradisjoner burde være avleggs i 2018, sier Maria Refsland, medlem av studentforeningen Ås feministiske studenter.

Universitas besøkte Hankattener: Foreningslivet på Ås: Våpen, fyll og feminisme

Nulltoleranse

Rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit, stiller seg nå positivt til bidra med å kutte Hankattforeningens pengestøtte.

– Vi har nulltoleranse mot seksuell trakassering ved NMBU. For å motvirke dette har vi gått gjennom varslingsrutinene våre. Vi har tatt opp temaet i alle relevante fora, ledergrupper og faste møter med våre studenter, sier hun.

Nulltoleranse: Rektor på NMBU, Mari Sundli Tveit, truer på med å strupe studentforeningen. Arkivfoto: Odin Jæger

Sundli Tveit forteller også at deres nulltoleranse mot slik oppførsel betyr at de må være bevisste når de deler ut penger til studentaktiviteter. Det er Studenttinget som fastsetter regler for tildeling, men universitetetsledelsen vil gå i dialog med dem om disse kriteriene.

– Vi burde ha kjent til og reagert tidligere på denne ordbruken, for den er ikke akseptabel. Nå har heldigvis studentene selv tatt ansvar og reagert på det de mener er krenkende, sier rektoren.

Ledelsen ved NMBU har tatt underskriftskampanjen svært alvorlig. De satte straks igang en oppfølging. Tidligere i år signerte de oppropet «Aldri OK» sammen med Ås feministiske studenter, Studenttinget, Studentskipnaden i Ås og Studentsamfunnet.

– Det er problematisk at vi signerer opprop mot seksuell trakassering i det ene øyeblikket, og så støtter foreninger som driver med uakseptabel ordbruk i det neste, understreker Sundli Tveit.

Når man i det sosiale livet på Ås skal bli møtt av budskap om objektifisering, skjenking, sjekking og penetrering, er det kanskje ikke rart at folk sier ifra om at nok er nok

Maria Refsland, medlem av studentforeningen Ås feministiske studenter.

Studentforening på BI: Ba jobbsøkere strippe og simulere oralsex

Skal diskutere saken

Det er studenttinget ved NMBU som støtter Hankatt-foreningen gjennom tildeling av velferdsmidler. Tildelingen av disse midlene er en årlig prosess som bygger på en søknad. I 2018 bestemte studenttinget seg for å tildele Hankattene en sum på totalt 13 850 kroner.

– Hvorvidt vi ønsker å tildele flere midler til foreningen etter denne episoden skal vi ta opp for diskusjon på Studentting, forteller Jonas Wettre Thorsen, leder for studenttinget.

Frykter ingenting

Administrerende direktør for Hankattene, Ole-Andreas Stigsrud, forteller at de ikke kommer til å endre på noe. Studentforeningen er heller ikke redde for å bli kuttet i pengestøtte. Han mener at folk overreagerer.

– Hele kampanjen er et resultat av at Hankattforeningens bruk av ordet «objekt» ble feilaktig fremstilt. Det er ikke tilfellet at vi brukte dette ordet for å snakke om kvinner som objekter eller for å se ned på dem, sier han.

Stigsrud mener det som bør endres er at folk trekker konklusjoner basert på ufullstendige data, og dømmer andre basert på det.

Sjokkerende opptaksritual på NMBU: –Filmet studenter nakne og viste det på fest

Powered by Labrador CMS