Glade: Representanter fra Venstrealliansen er i ekstase etter resultatet. I midten jubler førstekandidat Ezgi Kutal.

Studentvalget 2018: Venstrealliansen er valgets store vinnere

Med en oppslutning på 24, 2 prosent og syv mandater er det ingen tvil om hvem som vant valget.

Publisert Sist oppdatert

Om lag 30 spente studentpolitikere er samlet på Chateau Neuf for å få med seg valgresultatet. Siden 3. mai har de kjempet for studentens stemmer. Nå er tiden kommet for å se om innsatsen har båret frukter.

Valgets vinnere

Aller øverst troner Venstrealliansen med sine 24,2 prosent. Dette er oppgang på nesten fem prosentpoeng siden i fjor. De er dermed UiOs desidert største parti, og får syv representanter i Studentparlamentet.

– Vi er kjempefornøyde. Syv stykker skal prøve å representere våre saker og jobbe for grønnere, mer feministisk og mer solidarisk UiO, sier Ezgi Kutal, 1. kandidat.

– Hvordan skal dere feire?

– Det er demonstrasjon til støtte for Palestina! Vi er også representert der i dette øyeblikk. Vi feirer med solidaritet, sier Astrid Brakstad Gjelsvik som er 7. kandidat for listen.

Grønn liste er fortsatt universitetets nest største parti med sine 16, 6 prosent. Dette er likevel en svak nedgang på over to prosentpoeng siden i fjor. På tross av dette er Julia Mellebye Weisethauet, 1. kandidat fra Grønn liste, fornøyd.

– Vi holder oss på andreplass som vi var i fjor. Dette viser at studentene er opptatt av miljø og at det ikke bare er en trend.

En annen valgvinner er A-lista som gikk frem fire prosentpoeng, og er med det UiOs tredje største liste.

Lederkandidat: Grønn liste-Christen vil lede Studentparlamentet

Men har fått en ny utfordrer: Susann Andora Biseth-Michelsen stiller som leder av Studentparlamentet

Ett mandat fra Fremskrittslisten

Det var stor spenning knyttet til Fremskrittslistens oppslutning. De har gått til valg på å legge ned hele parlamentet. Det blir nok ingen realitet. Listen fikk en oppslutning på 3,3 prosent, og fikk dermed inn en representant.

– Jeg erkjenner at det ikke ble flertall for å legge ned Studenparlamenet. Men det er en tankevekker at det er en så kritisk lav valgoppslutning, sier Johan N. Hertzberg fra Fremskrittslisten. Han er valgt inn som den eneste fra listen.

Hertzberg stiller som leder: Vil lede UiOs studenter

Slukøret: Det ble ikke flertall for legge ned Studentparlamentet. Likevel får Johan H. Hertzberg en plass ved bordet.

Lav oppslutning

I fjor endte valgoppslutningen på 17, 6 prosent. På tross av knallhard mobilisering faller valgoppslutningen i år. Bare 16, 3 prosent av studentene ved UiO valgte å avlegge en stemme.

– Valgoppslutnignen fortsatt en av landets beste, men jeg skulle selvfølgelig sett at det var bedre. Vi må rett og slett evaluere hvordan vi kan gjøre det bedre. Så må vi kanskje se om det var så lurt å ha de midt i eksamen. Vi får gi all honnør til venstrealliansen for deres vellykkede valgkamp, sier Jens Lægreid, leder for Studentparlamentet.

Den avtroppende lederen har planer om å feire det gjennomførte valget med «masse øl»

Valgets tapere

Gjestelista, som gjorde et brakvalg i fjor, må imidlertid kalles valgets tapere. De faller med hele åtte prosentpoeng, og havner på knappe 6,6 prosent. På tross av dette sier de seg relativt god fornøyde.

– Valgkampen har gått veldig bra, det skal ikke stått på den, sier Mie Sollum Tidemann fra Gjestelista.

Hun er svært skuffet over valgoppslutningen.

– De som faktisk har vunnet valget er de som sitter hjemme. Det er kun 16 prosent oppslutning, og der må vi faktisk gjøre noe.

Realistlista er tradisjonelt vært blant UiOs største partier. Før i fjor hadde vunnet valget fem år på rad. I år får de oppslutning på 13,4 prosent, og står dermed cirka på stedet hvil.

Blir dette nå en realitet: Vil kaste ut Akadmika og ha bar på Frederikke-plassen

Dette er valgresultatene:

Venstrealliansen: 24, 2 prosent – syv mandater

Grønn Liste: 16, 6 prosent – fire mandater

A-lista: 14,4 prosent – fire mandater

Realistlista: 13, 4 prosent – fire mandater

Liberal liste: 10 prosent – tre mandater

Gjestelista: 6,5 prosent – to mandater

Blå Liste: 6,3 prosent – to mandater

Fremskrittslisten: 3,3 prosent – ett mandat

Internasjonalista: 2,7 prosent – ett mandat

Powered by Labrador CMS