NSO bevilger én million kroner til historiebok om seg selv

Totalt øker NSOs utgifter med 1 495 000 kroner det kommende året. Store mengder av disse skal gå til neste års landsmøte, samt et fond for deres egen historiebok.

Publisert Sist oppdatert
Uenig: Den nyvalgte NSO-lederen, Håkon Randgaard Mikalsen, ver uenig med å utvide landsmøte til neste år.

Forrige uke skrev Universitas om Norsk studentorganisasjon (NSO) sitt nye planlagte rammebudsjett for 2019. I sakspapirene ble det kjent at organisasjonen ville bruke 1 950 000 kroner på neste års landsmøte, noe som er en økning på rundt en halv million kroner fra årets budsjett. Økningen innebærer å utvide landsmøte fra tre til fire dager. Nå har budsjettet blitt vedtatt.

Dette gikk pengene på i år: Bruker 1 400 000 kroner på tre dager

Landsmøte og reiser

– Jeg er fornøyd med at innstillingen fra Arbeidsutvalget og Sentralstyrets behandling i forkant av landsmøtet, gjenspeiler det budsjettet landsmøtet nå vedtok i stor grad, sier Mats Johansen Beldo, leder for Norsk studentorganisasjon (NSO).

Håkon Randgaard Mikalsen, den påtroppende lederen, var svært uenig i denne pengeprioriteringen. Han foreslo å holde landsmøte til tre dager. Med dette kunne pengene heller gå til andre poster.

Bakgrunn: Mikalsen ville stoppe budsjettøkningen av landsmøtet

Beldo forteller videre at det nå blir Mikalsens mulighet – sammen med arbeidsutvalgets – å innstille et budsjett de mener gjenspeiler organisasjonens behov i tiden fremover. Han understreker at landsmøtet vedtok at et firedagersmøte ville være nødvendig.

– Landsmøtet er medlemmenes viktigste arena, og vi ønsker å ta oss god tid til sakene, særlig når det omhandler selve prinsipprogrammet til organisasjonen.

I det nye budsjettet vil også pengebidraget for reiser og representasjon øke med overkant av 100 000 kroner.

– Jeg er fornøyd med denne økningen. Intensjonen er at organisasjonen skal kunne fokusere mer på miljøvennlig transport og reise, forklarer Beldo.

Mer fra landsmøtet: Delegat slakter debattkulturen

Historie med prislapp

Historie skal det også dyttes penger inn i. Landsmøtet vedtok i 2012 at de skulle starte ett bokprosjekt for å nedtegne studentbevegelsens historie. Fondet for denne historieboken dekkes av NSOs akkumulerte overskudd. De har også hentet inn i overkant av 930 000 kroner i eksterne midler. Nå skal det satses for fullt. Kostnadsrammen for boken er satt til hele 2,8 millioner kroner. Etter planen vil NSO inngå avtale med forfatter før 1. juli, slik at skrivearbeidet på boken kan starte innen utgangen av 2018.

– Kunne disse pengene vært disponert bedre på andre poster?

– Vi mener det er en verdi å ta vare på historien om studentenes kamp for rettigheter, lik rett til utdanning og muligheter. Man må kjenne egen historie for å bli bedre, og for å lære av den.

NSOs landsmøte 2018: Dette var helgens viktigste saker

Powered by Labrador CMS