Foto: Privat.

Legg ned Studentparlamentet!

Universitetet i Oslo (UiO) og studentene skal ikke finansiere synsing, mener Fremskrittslistens Johan N. Hertzberg.

Publisert Sist oppdatert

20.03.18 skrev Eirik Brånen og Daniel Vernegg at [studentparlamentet skal erstattes med noe de kaller studentsovjeter](1). Det er gledelig å se at flere vil legge ned det største synseforumet på UiO. Løsningen er imidlertid ikke å se til Sovjet, men til Fremskrittslisten.

La én ting være klart. Ideen bak studentparlamentene rundt omkring på universitetene og høyskolene var isolert sett gode. Studenter skal ha et forum for studentdeltagelse- og medvirkning. Problemet er imidlertid at dagens studentparlament i alle praktiske betydninger har vist seg å være totalt defekt.

Bakgrunn: Stiller til valg for å legge ned Studentparlamentet

Det fremste tegnet er at den totale oppslutningen konstant og kontinuerlig har ligget godt under 20 prosent. Studentparlamentet og de øvrige listene har konstant og kontinuerlig mislykket i å engasjere studentene.

Møtet 05.03.17 ble avsluttet med «Hvor er kaka?»

Grunnen er enkel: Studentparlamentet ved UiO er et rådgivende organ. «Vedtakene» som fattes – med tilhørende debatter – minner mer om en parodi enn et fora for seriøse studentsaker. På møtet 15.09.17 ble det uttalt at det er «uheldig at det ikke har blitt ført kjønnsbalanse i debatten», og møtet 05.03.17 ble avsluttet med «Hvor er kaka?».

Mer sjokkerende er at over halvparten av budsjettet til studentparlamentet går til lønninger til studenter som sitter i Arbeidsutvalget (AU). Her tjener de opp mot 25.000 kroner i måneden på å behandle overnevnte saker. Er det riktig at en elite på toppen skal tjene penger på synsing, mens vanlige studenter ikke får endene til å møtes? Fremskrittslisten mener nei.

Forvirret? Dette er studentpolitikken og så mye koster den

En bedre løsning er at hvert fakultet oppnevner studentrepresentanter som møter i UiO sine styrer, gjerne gjennom direktevalg. Slik har UiO og studentene representanter som faktisk har formell makt, uten å ha et synsorgan med millionutgifter i lønninger.

Studentparlamentet er mislykket forsøk på studentpåvirkning. Vi er enige at det er på tide å gi makten tilbake til studentene. Derfor bør man stemme Fremskrittslisten.

Gi meg det jeg vil ha: Et studentparlament som får med seg hva det stemmer over

Powered by Labrador CMS