Meg gutta: Medisinstudenten er vant til å dele garderobe med en overvekt av menn, og trives med det. Foto: Privat/YVETTE HOEL

UiO-studenten Lena (24) spiller i Paralympics – med herrelaget!

Lena Schrøder er tatt ut til Norges landslag i kjelkehockey. Medisin-studenten er den eneste kvinnen i hele turneringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken starter Paralympics i PyeongChang i Sør-Korea. Norges OL-helter har for lengst vendt snuten hjemover. Nå er det nye utøvere som skal forsvare nasjonens ære. En av dem er den 24 år gamle UiO-studenten Lena Schrøder.

– Jeg håper at laget klarer å vise hva vi er gode for! Og hvis vi får til det, så er selvfølgelig målet medalje, sier hun til Universitas.

Har du lest? Toppidrettsutøvere som trener møter tidvis en umulig studiehverdag

Dusj-logistikk

Schrøder er tatt ut som den eneste kvinnen på laget i kjelkehockey. Medisinstudenten legger ikke skjul på at det er svært mannsdominert miljø.

– Det blir en del skittenprat og galgenhumor i garderoben. Nesten alt kan fleipes om. Det går en del i dameprat og kødding med hverandre, sier Schrøder.

Toppidrettsutøveren er vant med å være den eneste kvinnen i garderober fulle av testosteron. De deler oppturer og nedturer, men dusjen får hun ha for seg selv.

– Her i Paralympics har vi blitt enige om at jeg får gå først i dusjen etter kamper, mens gutta går først i dusjen etter trening. Da kan gutta tøye ut mens jeg er i dusjen, og jeg tøye ut etterpå.

Hun er blant verdens beste fotballspillere: Men først vil hun satse på sin akademiske karrière

Det går en del i dameprat og kødding med hverandre @sitatbl: Lena Schrøder

Vil fortjene plassen

Herrelandslagene i Paralymics får tilbud om en ekstra plass i troppen om den fylles opp av en kvinne. Lena Schrøder er på papiret tatt ut på denne «kvinnekvoten», men er opptatt av at hun er i Paralymics fordi hun fortjener det.

– Jeg ble tatt ut blant de 16 første spillerne, og 2 andre gutter ble tatt ut etter det. Så jeg er på en måte tatt ut på lik linje med gutta, sier hun.

Schørder vil bli historisk som den første kvinnen som spiller en offisiell kamp på et herrelandslag i Paralympics. Hun kan få muligheten allerede på lørdag når Norge møter Italia i sin første kamp.

NIH-studentens treningsprogram: Kom i form på syv uker

Tatt permisjon

Den 24-årige medisinstudenten er født med ryggmargsbrokk, og sitter til vanlig i rullestol. For noen uker er imidlertid rullestolen byttet ut med kjelke, og pensumbøker byttet ut med kølle. Å kombinere studier og toppidrett er imidlertid ikke bare lett.

– Jeg har tatt meg permisjon for å kunne satse mer dette semesteret. Det å i det hele tatt ha muligheten til å reise bort 2 uker i strekk hadde ikke vært bare-bare med obligatorisk undervisning, så permisjon er nødvendig, sier hun.

Schrøder opplever at UiO ikke legger nok til rette for at hun kan satse ordentlig ved siden av studiene.

– Det var tidligere en avtale mellom det medisinske fakultet og Olympiatoppen, men den gjelder ikke lengre. Jeg skulle selvfølgelig ønske at det fantes en bedre ordning, slik at jeg slapp å ta et helt semester fri når jeg teknisk sett kunne ha kombinert det med noen tilpasninger.

Dekan ved Det medisinske fakultet Frode Vartdal mener det er umulig å tilrettelegge for hver enkelt student. Det var derfor avtalen med Olymiatoppen røk.

– Studenten må følge kursene og kullene så tett som mulig. Vi gjør så godt vi kan for å tilrettelegge, men vi kan ikke skreddersy et opplegg for hver enkelt, sier han.

Dårlig tilrettelegging er imidlertid ikke det som står i hodet til Schrøder for øyeblikket.

– Akkurat nå nyter jeg bare å kunne drive med idretten 100 prosent, og så får studiene vente i mellomtiden.

Så gjenstår det å se om Schrøder og resten av laget kan smykke seg med gull etter finalen den 18. mars.

Powered by Labrador CMS