Puggedop: Fire prosent oppgir at de har prøvd prestasjonsfremmende midler i studiesammenheng.

To av ti unge er villige til å bruke eksamensdop

Men det er få som faktisk har gjort det.

Publisert Sist oppdatert

Debatten om såkalt eksamensdop har pågått lenge, men fikk seg en oppsving da NRK-programleder Emma Clare utforsket temaet i serien «Innafor».

Ifølge Rustelefonen har antallet henvendelser om prestasjonfremmende midler økt, og den ferske undersøkelsen viser at to av ti unge mellom 16 og 30 år ville vært villige til å ta eksamensdop hvis de var garantert bedre resultater.

Antallet som faktisk har brukt eksamensdop er langt lavere. Fire prosent oppgir at de har brukt ritalin, concerta eller et annet metylfenidatpreparat. Ett prosent oppgir å ha brukt andre typer «smart drugs», mens ett prosent oppgir at de har brukt kokain og amfetamin.

Undersøkelsen er utført av Yougov på vegne av Rustelefonen.

Undersøkelse: Kunststudenter doper seg mest

Advarer mot dopet

Stipendiat Aksel Braanen Sterri ved Universitetet i Oslo har lenge vært en iherdig forkjemper for eksamensdop, men Rustelefonen er ikke overbevist. Sturla K. Naas Johansen, seksjonsleder ved RUStelefonen, advarer sterkt mot prestasjonsfremmende midler.

Les Aksel Braanens Sterri flammende forsvar for puggedop: En pille for bedre konsentrasjon

– For det første er det stoffer som er ulovlig med mindre du har resept. I tillegg er det som med alle legemidler og medikamenter fare for uheldige bivirkninger, avhengighet eller overdose hvis bruken ikke er i tråd med en leges anvisninger.

I tillegg peker han på at det kan virke mot sin hensikt.

– Mange av disse legemidlene brukes for å hjelpe personer med bl.a. konsentrasjonsvansker (ADHD). For en person uten ADHD kan bruken av disse føre til at du på eksamen henger deg opp i detaljer, og mister helheten, og rett og slett gjør det dårligere, forteller han.

Kaffe og energidrikker

Rustelefonen har også undersøkt hvor mange som drikker kaffe for å gjøre det bedre i studiesammenheng. Overraskende nok er det bare 37 prosent av de spurte som har gjort dette.

Det er bare litt høyere en tallet for energidrikker som ligger på 33 prosent.

Les også! Slik påvirker kaffe kroppen din

Og! Her lages SiO-kaffen for en krone timen

Powered by Labrador CMS