BRANDY GIRLS: Brandy Melville har bare kvinnelige butikkansatte i Norge og selger klær kun i en størrelse. En jente som passer inn i Brandy Melvilles ideal kalles en «Brandy girl». Tina Jahmurataj (innfelt) sa opp jobben i klesbutikken på grunn av det hun mener er en objektiviserende praksis.

Reagerer på klesbutikkens fotopraksis: – Den er objektiviserende

Bilder av ansatte hos Brandy Melvilles Oslo-filial sendes til utenlandske sjefer hver dag. Fagforening mener fotograferingen er et overtramp. «Trend watching», kaller butikken det selv.

Publisert Sist oppdatert

Tina Jahmurataj fikk jobb på Brandy Melville i Bogstadveien i juni 2016, men allerede fire måneder senere sa hun opp. Hun studerer ved Høgskolen i Oslo og Akershus og er en av flere tidligere Brandy Melville-ansatte Universitas har snakket med som reagerer på at ansatte i den internasjonale butikkjeden blir fotografert hver morgen. Bildene sendes til Brandy Melvilles Europakontor for vurdering.

– Jeg ble litt satt ut da butikksjefen ville ta bilde av meg, sier Jahmurataj.

Jahmurataj gikk ikke med på å bli fotografert uten en ordentlig forklaring og uten at dette ble spesifisert i arbeidskontrakten. Da hun sluttet etter fire måneder som Brandy Melville-ansatt var det delvis fordi hun var redd for å få sparken.

Hun mener butikkens praksis er objektiviserende, og hevder at rundt ti jenter har sluttet i butikken siden januar. En ansatt skal ha blitt sagt opp fordi hun ikke hadde en «brandy attitude».

– Jeg er en person som sier i fra hvis noe ikke stemmer. Jeg ville ikke jobbet et sånt sted igjen, sier Jahmurataj.

Jeg vet jeg kommer til å ha med meg dette resten av livet, det har vært ekkelt å være med på.

Tidligere ansatt, Tina Jahmurataj

– Kontrolltiltak

Christopher Beckham, 2. nestleder i fagforeningen Handel og Kontor, reagerer på praksisen og mener at den minner om et kontrolltiltak.

– Dette er et overtramp, sier Beckham.

Han mener at fotopraksisen går utover den enkeltes personlige integritet. I tillegg kritiserer han Brandy Melville for å ikke ha rådført seg med de ansatte om tiltaket.

– De kunne i det minste satt seg ned og snakket med de ansatte hvis det var mange brudd på kleskoden.

Beckham er klar på hva han synes om Brandy Melvilles praksis.

– Dette er ikke et sånt arbeidsliv vi ønsker i Norge.

Avviser press

I et utdrag fra ansatthåndboken Universitas har fått tilgang på stilles det strenge krav til butikkens profil på sosiale medier. Hver butikk skal poste to bilder på Instagram hver dag, med jenter som er «fun-looking, happy girls, with a ’bad-ass’ twist».

Hanna Lagerkrans er daglig leder i Oslos Brandy Melville-butikk. Hun bekrefter at butikken tar «staff pictures» av ansatte hver morgen som sendes til de utenlandske sjefene. Lagerkrans er først usikker på hva som er motivasjonen bak fotograferingen, og ber Universitas ringe tilbake etterpå. En time senere avviser hun at dette er et kontrollltiltak.

– Vi kaller det «trend watching». Vi tar bilder så vi kan se nye trender hos jentene.

Det er Lagerkrans selv som tar bilder av de ansatte, men hun mener at ingen blir presset til å bli tatt bilde av eller kontrollert.

– Vi kan ikke tvinge noen. Vi anbefaler at man har på seg klær fra Brandy Melville, ellers går man i det man er komfortabel med.

Konfidensiell informasjon

– Vi har fått høre at rundt ti jenter har sluttet i butikken siden januar. En av grunnene skal være at de har følt seg presset til å ta «staff picture» og at hvordan de kler seg og fremstår bli kontrollert. Stemmer dette?

– Jeg vil ikke putte ord i munnen til noen eller si hvorfor andre ansatte har sluttet. Jeg begynte her i februar, etter å ha jobbet på Brandy Melville i Stockholm. Vi håper at alle som har noe å si kommer og sier det til oss.

I en e-post hevder Lagerkrans at det ikke stemmer at en ansatt ble sagt opp fordi hun ikke hadde en «brandy attitude» eller at ti ansatte har sluttet siden januar. Likevel vil hun ikke oppgi noe antall.

– Dessverre er den informasjonen konfidensiell, jeg gir ikke ut den typen informasjon om ansatte, skriver hun.

Ekkel opplevelse

Tina Jahmurataj beskriver seg selv som en sporty jente. Hun skal bli kroppsøvingslærer og synes det er rart å ha brukt fire måneder på å jobbe i en butikk som hun mener pusher et snevert ideal. Likevel mener hun at det har vært nyttig for en som skal jobbe med ungdom og kroppspress å ha jobbet hos Brandy Melville.

– Jeg vet jeg kommer til å ha med meg dette resten av livet, det har vært ekkelt å være med på, sier Jahmurataj.

Powered by Labrador CMS