Dårlig Vane

Årets Urørtfinale: – Er det virkelig dette som er fremtiden?

Dårlig Vane vinner fortjent en pris de ikke skulle vært nominert til.

Publisert Sist oppdatert

Urørtfinalen 2017

  • Hvor: Kulturkirken Jakob
  • Når: Onsdag 1. mars
  • Konkurranse arrangeres hvert år av NRK P3.
  • Vinneren blir får en pengepremie, blir lista på P3, og får spille på Norges største festivaler.
  • Årets finalister er: Pom Poko, Lüt, Dårlig Vane og Emma Jensen.

Urørt har blitt en institusjon i musikknorge – og med god grunn. Honningbarna, Mikael Paskalev og Cezinando har alle med sine seire fått god hjelp fra kyndige hender til å finne sin plass i popstjernehimmelen. Disse artistene har åpnet rommet for norsk musikk, og er ofte like store trekkplastre på festivaler som sine internasjonale motstykker.

Se bilder fra kvelden i bildekarusellen over

Problemet i år er at juryens valg av artister er for feige og finalistene fremstår på ingen måte fremstår urørt. De herlig rare indiejazzerne i Pom Poko får stå som et hederlig unntak. Dette er et band med særpreg som tipper over i særhet. De tre andre utvalgte, derimot, gir oss ingenting annet enn en kopi av det som allerede går sine seiersturnéer på Norges landeveier.

Fansen til hardcorebandet Lüt synes det er helt rått å lage moshpit i Jakobkirka, men bandet selv fremstår mest som Kvelertaks bortkomne tenåringssønner. Emma Jensen er i finalen for å bli den nye elektropopstjerna a la Emilie Nicolas. Dårlig Vane, på sin side, vinner med bergensk trap-rap på veier banet av A-Laget og Sushi x Kobe – er det virkelig dette som er fremtiden? Trioen har for all del laget en real banger, men med sine nesten to millioner lyttinger på Spotify er vel akkurat det et etablert faktum i de norske raphjem.

Alle artistene er helt klart talenter av dimensjoner, og det er på ingen måte rart at folk digger det. Men likevel: Det er synd å bruke en så fin pris på artister som hadde klart seg helt fint på egenhånd. Neste år må juryen tørre å velge særere, bredere og modigere. Det er disse artistene som trenger det.

Powered by Labrador CMS