SKEPTISK: Leder i PF-studentene, Elisa Josefina Hugvik, tror ikke uten videre på Politidirektoratets løfte om å prioritere å ansette politistudenter. – Jeg tror ikke på det før jeg får se det, sier hun. Foto: Sjur Stølen

Kun halvparten av nyutdannet politi er i jobb

Politidirektoratet sier de skal prioritere å ansette flere studenter for å ta igjen etterslepet, men studentleder er skeptisk.

Publisert Sist oppdatert

Politiutdanningen har pleid å være en sikker vei inn i arbeidslivet. Slik har det imidlertid ikke vært for kullet som ble uteksaminert i sommer. Kun 51 prosent er i jobb og av disse har kun 17 prosent en fast stilling.

Totalt er 60 av 669 nyutdannede i fast jobb.

Det er en kraftig nedgang fra foregående år da de samme tallene så slik ut:

Derfor skal det nå tas grep for å få flere av de arbeidssøkende inn i arbeidslivet.

– Dette tallet er lavere enn målsetningen. I 2017 vil etaten prioritere å ansatte flere studenter slik at vi kan ta igjen dette etterslepet, kommenterer HR-direktør i Politidirektoratet (POD), Karin Aslaksen i en pressemelding.

  • 2013-kullet: 95,2 prosent i jobb, 97,8 prosent av disse har fast stilling.
  • 2014-kullet: 97,2 i jobb, 91,8 prosent av disse har fast stilling.
  • 2015-kullet: 91,0 prosent i jobb, 69,5 prosent av disse har fast stilling.

Fikk du med deg? Politistudenter føler seg sviktet av politikerne

Skeptisk

Elisa Josefina Hugvik, leder i studentgruppen til Politiets Fellesforbund, er skeptisk til hvor mye som blir gjort for å bedre situasjonen. Hun tror ikke uten videre på PODs løfte.

– Jeg tror ikke på det før jeg får se det. Men det er viktig at tallene nå kommer til syne, at de tas på alvor og at man gjør noe med det. Jeg tør ikke å tro noe eller mene noe før jeg har sett at noe faktisk blir gjort, sier hun til Universitas.

– Jeg har tro på det så lenge de prioriterer å styrke budsjettene i distriktene. Når distriktene har tilstrekkelige budsjetter, så får de nyutdannede jobb. Problemet i 2016 var at det ikke fantes nok midler til å ansette dem.

Hun mener at det haster med å få de utenfor arbeidslivet inn i en jobb.

– Det er ikke gunstig å la nyutdannet politi gå flere måneder uten jobb. Samfunnet taper på det og det går utover kunnskapen til studentene. Og nå kommer det snart et nytt kull.

– Bekymringsfullt

Også Politihøgskolen er bekymret over utviklingen.

– Dette er selvsagt bekymringsfullt. Vi noterer oss prioriteringene fra direktoratet, og håper og tror at dette innebærer at nyutdannet politi kommer raskere i jobb, sier assisterende rektor Tor Tanke Holm i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS