DELTE UT MILLIONER: Olav Thon og Ole Petter Ottersen overvar prisutdelingen torsdag morgen på Hotel Bristol i Oslo sentrum. Totalt ble 43 millioner kroner delt ut.

Knut Mørken og Are Raklev vant pris for fremragende undervisning

To av tre vinnere er professorer ved Universitetet i Oslo. De får 500 000 kroner hver i prispenger.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag morgen annonserte eiendomsmagnat Olav Thon og UiO-rektor Ole Petter Ottersen vinnerne av en rekke priser kåret av Olav Thon Stiftelsen. Den samlede premiepotten er på 43 millioner kroner.

Fysikk-professor Are Raklev og matematikk-professor Knut Mørken ved UiO er to av vinnerne av prisklassen «Olav Thon Stiftelsens nasjonale pris for fremragende undervisning 2017».

93-åringen Olav Thon var i godt humør under utdelingen.

– Tror du honoreringen av dyktige forelesere fremmer undervisningen?

– Det er jo det som ligger bak min tanke med å dele ut disse prisene. Jeg mener det er en god motivasjon for lærerne, sier Thon til Universitas.

– Hyggelig

Raklev vant i 2014 også prisen for årets foreleser ved det Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, mens Mørken de siste årene har hatt 50 prosent permisjon i sitt professorat for å fornye studieprogram og fag ved samme fakultet.

– Det er veldig hyggelig å bli verdsatt. Samtidig så er det noen rundt meg som tenker at jeg burde være mer fornøyd. Det jeg liker best er å jobbe med utdanning. Det er morsommere enn å få en pris, sier Mørken til Universitas.

Hver av de tre vinnerne, som også inkluderer professor Anne Berit Guttormsen ved Universitetet i Bergen, får en halv million kroner.

Stiftelsens formål er blant annet «å utdele midler til allmennyttige formål» innenfor det naturvitenskapelige og medisinske fagområde.

Størsteparten av den totale potten på 43 millioner kroner gis imidlertid til forskningsprosjekter innenfor medisin, der tre prosjekter belønnes med ti millioner kroner over fire år. To av disse er prosjekter ved Universitetet i Oslo.

Mottakere av støtte til studentaktiv forskning:

Professor Anders Malthe-Sørenssen, Fysisk institutt, førsteamanuensis Marianne Fyhn, Institutt for biovitenskap og professor Bjørn Jamtveit, Institutt for geofag, Universitetet i Oslo for prosjektet Tverrfaglige «grand challenges» for studenter.

Prispenger: 1,5 millioner kroner over tre år

Professor Farid Ould-Saada, forsker Magnar K. Bugge og postdoktor Eirik Gramstad, Fysisk institutt, Universitetet i Oslo for prosjektet Studentaktiv forskning innen prosjektet Zpath.

Prispenger: 1,5 millioner kroner over tre år

Professor Lars Akslen, postdoktor Elisabeth Wik CCBIO, Universitetet i Bergen for prosjektet Harvard Kreftforskning: Partnerskap for fremragende utdanning og forskning.

Prispenger: 1,5 millioner kroner over tre år

Sigrunn Eliassen, førsteamanuensis, Institutt for biologi, Universitetet i Bergen, for prosjektet Numerisk kompetanse og studentaktiv forskning.

Prispenger: 1,4 millioner kroner over tre år

Førsteamanuensis Brita Pukstad, Institutt for Kreftforskning og Molekylær medisin, NTNU, for prosjektet Save your patient.

Prispenger: 485 00 kroner over tre år

Årets internasjonale forskningpris:

Gikk til professor Jan Hoeijmakers, Erasmus Medical Centre, Erasmus University Rotterdam, Nederland.

Prispenger: Fem millioner kroner

Powered by Labrador CMS