OPPGITT: Til tross for sitt lure smil er generalsekretær i Norges studentidrettsforbund, Marius H. Johannessen, oppgitt over vilkårene studentidretten har idag.

Slakter idrettsforholdene for studenter

Politikerne legger ikke til rette for studentidrett, mener generalsekretær Marius H. Johannessen i Norges studentidrettsforbund.

Publisert Sist oppdatert

Studentidretten er overlatt til seg selv»

Intervjuet

  • Hvem: Generalssekretær Marius H. Johannessen i Norges studentidrettsforbund
  • Hva: Mener studentidretten underprioriteres av politikerne

I et flammende Facebook-innlegg skriver generalsekretær i Norges Studentidrettsforbund om den absurde situasjonen da 85 studenter møtte opp til håndballtrening på kun én håndballbane. Dette fører til at folk slutter med idrett, mener han.

– Vi tror at den beste måten å være student på er når du kan kombinere utdanning med idrett og friluftsliv. Rett og slett kombinere stillesittende forelesninger med en aktiv livsstil. Det gir gode helse- og trivselseffekter. Studentidretten har også i oppgave å skape et tilbud som er tilgjengelig for alle, sier Johannessen.

– Og her ligger bekymringen?

– Det er stor anleggsmangel, særlig i Oslo. Den statlige idrettspolitikken legger ikke egentlig til rette for studentidretten, og i det legger jeg at den statlige idrettspolitikken har et stort fokus på barn og ungdom, samt toppidrett. Unge voksne som driver mosjonsidrett blir ikke prioritert i de kommunale anleggene. Det betyr at studentidretten er overlatt til seg selv.

– Makter ikke studentidretten å ta imot flere studenter fordi det er plassmangel?

Både ja og nei. Noen idretter, ofte lagidrettene, er veldig populære og opplever ofte at det ikke er plass til alle. Det bekymrer meg.

– Er du redd mange faller fra fordi det ikke er plass på de store idrettene?

– Jeg er bekymret for det frafallet som skyldes manglene anleggsarealer. Studentidrettslagene skaper et bredt tilbud basert på frivillig innsats og da er det synd hvis manglende rammebetingelser setter begrensninger.

– Hvorfor er dette så viktig?

– Det viktigste er at studentene får en studietid som er meningsfylt. Idrett er en berikelse i denne livsfasen, du legger grunnlaget for en god helse og du får en møteplass der du kan knytte sosiale bånd. Jeg mener at studietiden er den fineste tiden i livet og da unner jeg alle å ha et bra idrettstilbud. Det gjør meg trist at ikke alle som vil får et tilbud.

– Dere arrangerer nå en egen studentidrettsfestival for å fremme budskapet?

– Det er tid for å vise frem den viktige velferdsrollen som studentidrettslagene står for. Den 23. september arrangeres det en stor studentidrettsfestival her på Blindern. Der oppfordrer vi alle som er nysgjerrige på hva studentidretten kan by på å møte opp.

– Hvorfor ønsker dere å rekruttere flere når kapasiteten allerede er sprengt?

– Fordi det er stor bredde i aktivitetstilbudet, og fordi vi håper at det vil være mulig å gjøre noe med plassmangelen. Her må samskipnaden, foreningene, universitetet, studentene og velferdsorganisasjonen arbeide sammen for å finne løsninger. Vi har mange studentidrettslag i Oslo og her må vi være kreative for å finne mer plass.

Les også: Skal lære juss-studentene å skrive

Og denne: PF-studentene: Føler seg sviktet av politikerne

Powered by Labrador CMS