Ikke mobb studiekameraten min: Det er for mye mobbing i akademia, mener NSO. Nå skal de ta opp kampen mot all drittslengingen. Bildet fra landsmøtet i helga.

Vil ta knekken på mobbing

NSO har sett seg lei av all mobbingen i akademia. Lovverket må styrkes og lærestedene må ta mer ansvar.

Publisert Sist oppdatert

– Vi vet at mange studenter har opplevd mobbing og trakassering. Det må tas tak i, både i form av en styrking av lovverket og at institusjonene utvikler interne retningslinjer, sier NSO-leder Therese Eia Lerøen.

Én av elleve, altså mer enn 20 000 studenter i Norge, har opplevd mobbing, trakassering eller annen utilbørlig opptreden på studiet. Det viste en undersøkelse utført av Sentio på vegne av NSO og Universitas for ett år siden. Nå krever NSO at det tas grep. Tiltak mot mobbing var én av tre resolusjoner landsmøtet vedtok i helga.\

POLITISK KORRESPONDENT: Stemningsrapport fra NSOs landsmøte

– Vi ser for oss at et lovarbeid vil skje på et nasjonalt nivå. Når det kommer til interne retningslinjer, så må dette utformes på institusjonene. Vi kan se for oss et samarbeid mellom studentdemokratiene på universitetene og høyskolene, sier NSO-lederen.

Vi kan ikke godta at studenter som utsettes for mobbing og trakassering ikke har det nødvendige vernet for å få hjelp.

Therese Eia Lerøen, leder av NSO

Ta tak

Lovverket skal sikre studentenes rett om vern mot mobbing og trakassering.

– Vi kan ikke godta at studenter som utsettes for mobbing og trakassering ikke har det nødvendige vernet for å få hjelp, sier hun.

Anita Tøyen Johansen er studentombud ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Flere studenter har kommet til henne for å rapportere om mobbing. Hun understreker at det er viktig å ha gode systemer for å ta tak i konflikter i en tidlig fase.

– Jeg tror det er viktig i sånne saker – enten det er konflikt, mobbing eller trakassering – at lærestedene har gode systemer for hvordan de skal ta tak i konflikter på et tidlig stadium. Hvordan et slikt system bør være må det være opp til utdanningsstedet å avgjøre, sier Johansen.

Vern studentene

Marianne Høva, studentombudet ved UiO, har også fått mange mobbesaker på sin pult. Hun ønsker NSOs forslag om å styrke studentenes vern velkommen.

– Vår erfaring tilsier at forslaget om et lovfestet vern mot gjengjeldelse er et godt forslag, sier hun.

NSO foreslår at læringsmiljøutvalget – det rådgivende organet der studenter møter universitetsledelsen – skal ha det overordnete ansvaret for at universitetene og høyskolene skal gjennomføre og opprettholde interne retningslinjer mot mobbing og trakassering.

ellars@universitas.no

Powered by Labrador CMS