Labert engasjement: Jonas Nilsen refser de andre studentlistene for å ikke følge opp sakene de gikk til valg på. Her sammen med studentpolitikerne Ingvild Stensrud og Julie Sørlie Paus-Knudsen utenfor Villa Eika på Blindern.

– Svikter velgerne sine

I fjor gikk fem studentlister ved UiO til valg med løfte om å jobbe for å bedre studentenes psykiske helse. – Likevel har ingenting skjedd, sier lederen av Grønn Liste.

Publisert Sist oppdatert

Det løfter ikke en sak å nevne den én gang, når den ikke jobbes med resten av året

Jonas Nilsen, leder for Grønn liste

Forvirret? Dette er studentparlamentet:

  • Studentparlamentet: Består av representanter fra listene (studentpartiene) stemt inn av studentene.
  • Arbeidsutvalget: Blir valgt av parlamentet og består av fire tillitsvalgte som skal jobbe med å fremme parlamentets politikk.
  • Handlingsplanen: Arbeidsplanen for de som sitter i arbeidsutvalget.
  • Resolusjoner: Fremmes på møter i parlamentet for å utdype eller komplementere den politikken som studentparlamentet har satt, eller for å sette fokus på en spesiell sak.

– Dette er virkelig et løftebrudd, tordner Jonas Nilsen, leder for Grønn liste.

Ved fjorårets valg gikk Realistlista, Samfunnsviterlista, Blå Liste, Liberal Liste og Sosialdemokratene til valg i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo på et løfte om å forbedre studentenes psykiske helse. På tross av dette har ingen av dem foreslått en eneste konkret sak for hvordan de vil få til dette, forteller Nilsen.

Neste studentvalg ved UiO avholdes i starten av april. Nilsen tror passiviteten han kaller for løftebrudd bare vil gjenta seg dersom ikke problemet løftes frem.

Slapt engasjement

– Grønn Liste har i denne perioden fremmet fem saker til studentparlamentet. I samme periode har de andre syv listene fremmet to saker til sammen, sier Nilsen.

Han mener det lave engasjementet sier mye om deres holdninger overfor velgerne. Han presenterer et regnestykke for Universitas.

– Om man trekker fra sakene fra Grønn Liste, så står man altså igjen med mindre enn 0,3 saker per liste, og det er mindre enn 0,09 saker per valgte representant, sier han.

Uenig i kritikken

Julie Sørlie Paus-Knudsen, lederen for studentparlamentet, er uenig i at listene har brutt sine valgløfter:

– Listene har satt fokus på psykisk helse i handlingsplanen (se faktaboks) og de forventer at vi i arbeidsutvalget vil jobbe med denne saken gjennom hele året, sier Parlamentslederen.

Resolusjoner, forklarer hun, er kun ment til å være supplerende til handlingsplanen.

– Når arbeidsutvalget prioriterer hvilke saker vi skal jobbe med står handlingsplanen sterkest.

Les også: Realistlista dominerer studentparlamentet. Hva ligger bak suksessen?

Ikke godt nok

Nilsen synes ikke forklaringen fra studentparlamentslederen holder mål.

– Selv om psykisk helse står på handlingsplanen, har ingen løftet saken fram. Listene burde fremme saken for å konkretisere hva det som står i handlingsplanen betyr og hva som må gjøres.

Handlingsplanen vedtas på et møte i starten av studieåret. Nilsen synes ikke listene burde si seg fornøyd med det.

– Det løfter ikke en sak å nevne den én gang, når den ikke jobbes med resten av året, sier han.

Savner initiativ

Selv om arbeidsutvalget jobber med å få gjennomslag for studentparlamentet sine saker, mener Nilsen listene også burde jobbe med å få frem sine egne saker. Han trekker frem saken om fossilfritt UiO, hvor Grønn liste og Fremtiden i våre hender har jobbet med å få UiO til å trekke sine investeringer i fossil energi gjennom en underskriftkampanje og en Facebookside.

– Dette er en konkret måte man kan jobbe på for å få gjennomslag sin politikk, sier Nilsen.

Han vil også poengtere viktigheten av å fremme resolusjoner.

– På forrige møtet vedtok studentparlamentet en resolusjon om at eksamener på nynorsk må holde en god standard. Arbeidsutvalget kunne da ta opp saken på eget møte med rektoratet. Det er mange engasjerte og kunnskapsrike folk i studentparlamentet. Det er derfor rart og synd at de ikke bruker kompetansen og engasjementet til å fremme sine saker.

Kommentar: Å ha «politiske» lister i studentparlamentet er lite annet enn skuespill – et teater som har gått for tomme hus alt for lenge

Tar utfordringen

– Jeg vil først og fremst berømme Grønn Liste for å fremme så mange saker. All kreds til dem for det, sier Ingvild Stensrud, leder for Sosialdemokratene.

Både hun og lederen for Realistlista, Vebjørn Andersen tar selvkritikk på å ha fremmet få saker siden de startet i høst. Allikevel er begge enige om at kritikken for lett avfeier betydningen av handlingsplanen og arbeidet gjennom velferdstinget.

– Dere gikk til valg på psykisk helse. Hvorfor har dere ikke fremmet en eneste sak om det?

– Vi har vært aktive på denne fronten i både velferdstinget og studentparlamentet, men jeg tar utfordringen fra Grønn Liste, og vil skrive en sak om psykisk helse. Jeg oppfordrer også Grønn Liste til å samarbeide med oss for å få vedtatt en resolusjon på dette, svarer Ingvild Stensrud.

Vebjørn Andersen er også positiv til en resolusjon om psykisk helse.

– Vi er alltid for gode tiltak for å bedre studenters psykiske helse, men vi vil selvfølgelig først se hva resolusjonen innebærer.

Powered by Labrador CMS