Valgte med hjertet: -Når jeg en gang for nærmere ti år siden skulle velge studier sa rådgiveren min at skulle velge med hjertet. Det gjorde jeg, sier astrofysikkstudent Thomas Golding.

Utdanningene som sikrer deg jobb

Lærere og helsearbeidere er mest ettertraktet i fremtidens arbeidsmarkedet. Humanister, samfunnsvitere og økonomer vil slite.

Publisert Sist oppdatert

Vil du ha jobb etter studiet?

Sats på disse utdanningene:

  • 1. Lærerutdanning, Bachelor
  • 2. Pleie og omsorgsfag, Bachelor
  • 3. Sivilingeniør, Master
  • 4. Barnevernspedagog, Bachelor
  • 5. Bioingeniør, Bachelor
  • 6. Tannlege, Master

– Dersom det ikke utdannes flere, vil vi oppleve en stor mangel på sykepleiere samt helsefagarbeidere med videregående fagutdanning, sier forskningsleder Nils Martin Stølen i SSB. Han var ansvarlig for sist framskriving av befolkning og arbeidsstyrke ved Statistisk sentralbyrå (SSB).

Stølen peker på økonomistudenter som de som vil slite mest med å få en relevant jobb i fremtiden. Han tviler på at mange økonomer vil bli arbeidsledige, men kremjobbene blir det stadig hardere kamp om.

– Det blir større konkurranse om de mest relevante jobbene, og flere må ta til takke med en jobb hvor det strengt tatt ikke hadde vært behov for personer med så høy formell kompetanse.

Og styr unna disse:

  • 1. Humanistiske og estetiske fag, Bachelor
  • 2. Samfunnsvitenskapelige fag, Bachelor
  • 3. Økonomiske og Administrative fag, Bachelor
  • 4. Ingeniør, Bachelor
  • 5. Humanistiske og estetiske fag, Master
  • 6. Samfunnsvitenskapelige fag, Master

Les også: [Fremtidens jobbsøknad](1)

Muligheter for relevant jobb

Liv Anne Støren, ved forskningsinstituttet NIFU, forsker nå på hvordan arbeidssituasjonen er for tidligere masterstudenter.

– Vi ser, som kjent, at personer utdannet innenfor humaniora er oftest overutdannet eller har irrelevant jobb. Det gjelder særlig ett halvt år etter eksamen, mens tre år senere er denne andelen betydelig redusert.

For å ha størst mulighet til å komme ut i relevant jobb etter endt studieløp er rådet fra Støren klart.

– Generelt finner vi at de yrkesrettede utdanningene gir minst risiko for mistilpasning, sier hun.

Vi ser, som kjent, at personer utdannet innenfor humaniora er oftest overutdannet eller har irrelevant jobb»

NIFU-forsker Liv Anne Støren

Fire på plassen

Hvor mye påvirker fremtidige jobbmuligheter ditt valg av studie?

Thomas Golding, studerer astrofysikk

– Jeg tar en doktorgrad i astrofysikk. så jeg vil si at påvirker meg i veldig liten grad. Når jeg en gang for nærmere ti år siden skulle velge studier sa rådgiveren min at jeg skulle velge med hjertet. Det gjorde jeg.

Jeroen Nyrud, studerer kjemi

– De fremtidige jobbmulighetene påvirker mitt valg i stor grad. Kjemi gir meg muligheten til jobb i mange bedrifter. Jeg er også glad i realfag, så det ligger til grunn for valget.

Ole Martin Bøe Stokke, studerer midtøstenstudier

– Jeg gikk litt jus og litt matte før jeg fant ut at jeg skulle ta en master i religionshistorie. I dag går jeg på midtøstenstudier med fokus på arabisk. Jeg gikk derfor fra sikker jobb til å egentlig bare kunne bli lærer. Nå studerer jeg av ren interesse.

Vilde Pettersen, studerer molekylærbiologi

– Utsiktene for jobb påvirket valget mitt av studie ganske mye. I og med at molekylærbiologi gir en sikker jobb og mange muligheter valgte jeg det foran andre studier.

Powered by Labrador CMS