Om zip-off-bukser og iranske neser

Universitas’ institutt for syltynn forskning melder: Flere turister gir mindre neser.

Publisert Sist oppdatert

– Det har blitt mange flere turister siden Rouhani ble president. Ahmadinejad var ikke så bra for vestlig turisme, sier den unge selgeren i en klesbutikk i Yazd, en ørkenby midt i Iran.

Ifølge guideboka fra Lonely Planet er det unge, vestlige backpackere som har oppdaget Yazd. Fra en plakat på hotellveggen henvender ayatollah Ali Khamenei, Irans øverste leder, seg direkte til ungdom fra Vesten og ber oss se forbi stereotypier og møte islam med et åpent sinn. Men både guidebok og ayatollah bommer litt på publikum. Vel er turistene europeiske, og ja, de har ryggsekk, men de har også (minst) 60 år på baken, tysk pass, litt røffe fjellstøvler, høy solfaktor, zip-off-bukse og solskjerm over hijaben. De er tyske utgaver av mamma. På gruppetur. Og vips, der ryker illusjonen om at jeg er eventyrlysten og blittelitt modig som drar på ferie til Iran.

Hjemme i Norge kan min litt engstelige mor puste lettet ut. Det er lite som beroliger henne mer enn at sønnen ferierer på samme sted som folk med zip-off-bukse. Folk med zip-off-bukse tar ikke unødige sjanser. Folk med zip-off-bukse låner gjerne bort solkrem med høy faktor. Folk med zip-off-bukse er godt forberedt, kan mamma tenke. Og jeg kan la være å fortelle henne at de neppe er godt forberedt, for zip-off-bukse er liten vits i et land hvor det slett ikke er greit å zippe off og vandre rundt i shorts.

Et av president Rouhanis viktigste løfter har vært å gjenopplive Irans turistindustri. Landet er fullt av severdigheter, men økonomiske sanksjoner og et heller rufsete rykte i Vesten har hindret Iran i å utnytte potensialet. Bankrestriksjonene gjør at vestlige turister i dag må ha med alle feriepengene de planlegger å bruke i kontanter.

Antall turister har økt siden Rouhani kom til makten i 2013. Atomavtalen og færre sanksjoner gjør at Iran regner med langt flere turister i årene som kommer. Hotellkapasiteten er allerede under press og nå lover myndighetene å bygge 400 nye hoteller i Teheran i løpet av ti år, ifølge Al Monitor. Målet er å øke antall besøkende fra 5 millioner til 20 millioner i året. Med lav oljepris og høy arbeidsledighet ønskes ekstra turistinntekter hjertelig velkommen. Land som operer med millionsedler har vel gjerne vært gjennom litt økonomisk ruskevær. Da kommer 60 år gamle tyskere med rial i zip-off-bukselomma og persiske tepper på ønskelista godt med.

Og kanskje vil økt turisme bane vei for enda mer av Irans mest synlige statussymbol: nose jobs. Slanke MJ-aktige oppstopperneser. Overalt. Både blant kvinner og menn. Fra fine fruer i Nord-Teheran med et lite plaster på neseryggen, til de to kameratene på en tostjerners hotellfrokost med bandasje fra øre til øre, blåmerker fra panne til overleppe, og den skjærende lyden av hammer og meisel fortsatt dirrende i hørselsnerven. The Guardian skrev for to år siden at 200.000 iranere operer nesen – hvert eneste år. Jeg tror jeg har sett alle.

Powered by Labrador CMS