Svar til Hagtvet

For to uker siden anmeldte vi en forelesning i Bernt Hagtvets viden kjente folkemord-fag på Blindern. Uken etter svarte Hagtvet i et leserbrev, på det han kalte «hjernedødt skvalder». Han om det. Vi er selvfølgelig fristet til å svare professoren med samme mynt, men alle vitsene er allerede slått.

Vi oppklarer derfor heller noen misforståelser: Hagtvet er snurt over at vi ikke har vurdert faglig innhold, ambisjonsnivå, Berlin-turer, ekstraforelesninger, altså faget i sin helhet. I anmeldelsen fremgikk det tydelig at vår journalist anmeldte én enkeltstående forelesning. Et annet uttalt premiss var at vi ikke vurderer det faglige nivået, men selve undervisningen, altså formidlingen.

Slik fabelaktige band kan gjøre en dårlig konsert, kan også forelesere – og i dette tilfellet en gjesteforeleser – ha en dårlig dag

Vi vet at Hagtvet gjør svært mye for studentene sine. Han er av få professorer som skaper stort engasjement, og siden støtter opp under det med all den kraft han har. Hagtvets ektefølte omsorg for studentene er et eksempel til etterfølgelse. Men slik fabelaktige band kan gjøre en dårlig konsert, kan også forelesere – og i dette tilfellet en gjesteforeleser – ha en dårlig dag. Ufint å påpeke, mener noen. Nødvendig, sier vi. Undervisningen, både på Universitetet og på høyskolene, er av sterkt varierende kvalitet. Når vi anmelder forelesere vil vi rette oppmerksomhet mot fagformidlingen, på en ikke altfor gravalvorlig måte.

Nå mener Bernt Hagtvet at folkemordfagets tema er for alvorlig til at vi kan slå spøker om undervisningen. Der skiller Universitas-redaksjonen og universitetsprofessoren lag. Vi deler heller ikke Hagtvets oppfatning om at «avisen i lengre tid har antatt preg av å være ei tabloidisert blekke». Det er riktig at avisen nå bruker et mer tabloid formspråk, men vi etterstreber å bringe vesentlig nyhets-, debatt- og kulturstoff, kanskje i enda større grad enn før. Det er ikke alltid vi lykkes, og vi er åpne for debatt med våre lesere om avisens kvalitet. Bruk gjerne Universitas’ debattspalter til det formålet.

Powered by Labrador CMS