Nytt år, gamle løgner

Gå ned 35 kilo, bestige K2 og lære å spille harpe. Høres dette kjent ut?

Publisert Sist oppdatert

Det nye tiåret har begynt for alvor, og med nye tider følger gamle vaner. Går du nok en gang inn i et nytt år og føler deg fryktelig utilstrekkelig? Da er i alle fall ikke nyttårsforesetter løsningen.

En fersk britisk undersøkelse foretatt av psykolog og professor Richard Wiseman viser at 78 prosent av oss ikke overholder nyttårsforsettene. Ofte, viser det seg, resulterer dette i at vi blir skuffet over oss selv og ender opp med et dårligere selvbilde.

Et nytt og bedre liv

Kom dette som en overraskelse? Det bør det strengt tatt ikke. Nyttårsforsettene er nemlig som de alltid har vært: Et eneste stort, kollektivt nasjonalt selvbedrag. Om du så har bestemt deg for å gå ned til pubertetsvekten, endelig bestå ex.phil eller bli fullstendig karbonnøytral, er sannsynligheten stor for at dine planer snart kommer til å ligge døde som dronter.

Vi vil jo alle bli «bedre mennesker», og hvilken tid er ikke bedre å starte på enn umiddelbart etter en to ukers kontinuerlig orgie av svor, tårer og søplefyll?

Gamle travere

Uansett er det som vanlig noen støvete gamle hester i forsettstallen i år også. De ekstra gamle økene vil selvsagt uunngåelig være mindre sukker og fet mat, røykeslutt, mindre børst, og andre helt generelle ting som får deg til å smile. Derfor kjøper vi spirene, glufser selolje i pilleform fordi de inneholder vitamin X’2m#æ%,(som vi alle vet er viktig for å smøre blindtarmen) og kjøper spikermatter av plastikk på postordre for å få i gang blodomløpet.

Ikke minst betaler vi frivillig for å bli utsatt time etter time med despotiske treningsfascister som tar overvekt og forfall personlig, og som virker mer opptatt av å utdele straff enn faktisk veiledning. Veien til helvete er som kjent brolagt med gode intensjoner.

Kake: Kjærlighet i fast form

Det virker som om midt oppe i alle disse tomme løftene glemmer vi akkurat hvor viktig nytelse er. Jeg tror vi alle ender opp så tiltaksløse og miserable fordi vi har sluttet å tilfredsstille behovene våre.

Vis meg en som virkelig påstår å like spirulina, grytidlige morgener og Kari Jaquesson, og jeg skal vise deg en løgner. Selv treningsinstruktørene, kostholdsekspertene og selvhjelpsforfatterne har behov. Jeg tror personlig at hvis de kunne valgt å ligge nakne på en vannseng i et mørkt rom med boutique sjokolade tumlende ned fra munnvikene, mens de sprekker bobleplast i en hånd og klemmer en napoleonskake i den andre. Ja, så hadde de foretrukket det. For nyttårsforesetter er til syvende og sist en illusjon.

Mitt råd er å tenke litt utenfor boksen, og bestem deg for at i år, ja i år, skal jeg prøve å spise litt mer kake og smile litt oftere. Det hjelper.

Men lugna ner, du er ikke alene. Selv toppsjiktet av Oslos universitetsliv har satt seg mål for det nye året. Vi har ringt rundt og funnet ut hvilke. Og samtidig benytter vi muligheten til å ønske dere alle lykke til. Fortvil ikke! 22 prosent av dere kommer faktisk til å lykkes.

Powered by Labrador CMS