KL. 13.45: – Kan du være litt mer konkret i spørsmålsstillingen din, så er det fint, kontrer Ottersen spørsmålet til en journalist fra studentavisa Studvest. Han har gått en «telefon-sti» på sitt kontor.

En helt vanlig dag på jobben

Du har sikkert lest om ham i avisene. Kanskje har du sett ham på TV eller syklende rundt på Blindern? Men hva gjør han egentlig? Universitas fikk følge etter UiOs rektor en hel dag.

KL. 06.45: «Man må starte dagen med kaffe». Ottersen står parat med kaffen da jeg kommer inn døra.
SEKKETRØBBEL 2: Ole Petter omsider kommer seg tilbake i leiligheten igjen ryker hanken på sekken. Akkurat i tide, det.
SEKKETRØBBEL 2: Jeg anbefaler Ottersen å bære sekken i den andre hanken, hvis han først skal være så tøff å bære sekken i en hank.
SYKLER OVERALT: «Det er når jeg sykler at jeg får kreative ideer, jeg skulle bare hatt med meg blokk og blyant så jeg ikke glemmer dem».
KL 18.15: «Here we go!», avreise fra Gardermoen. Det norske instituttet i Roma har 50-årsjubileum, med blant andre Dronningen og forskningsministeren som gjester.
POLITIKK OG INTERNETT: Boka til Jonas Gahr Støre og mobilt bredbåndsplugg fra Moods of Norway på pulten.
KL. 07.35: Vel framme på kontoret setter Ole Petter på seg slipset: «Fit for fight!». Nå skal Ole Petter svare på mail og forberede seg til dagens program. Om en knapp time venter det interne strategimøtet med resten av universitetsledelsen.
SEKKETRØBBEL 1: «Jeg må kjøpe meg ny sekk i dag. Det er denne logistikken vet du. Det er ikke så lett alltid». Ole Petter slenger sekken på ryggen.

Les også portrettet åtte år etter: Ottersen glemmer aldri lukten av sin første forskningsartikkel

– Yes, den tenker jeg satt. Nå skal vi snart dra, sier Ole Petter Ottersen og smeller igjen laptopen.

Han har vært oppe i et par timer allerede han, da jeg forsiktig banker på døra klokka kvart på sju en torsdags morgen. Hvor enn du ser, henger kunst overalt. Det er et møblert hjem. Persiske tepper.

Nå er Ole Petter forberedt på dagens program, som er ganske tettpakket. Han sjekker e-post og ulike medieoppslag. Det sukkes og det tastes heftig.

– Jeg ser engasjert ut der da, unge Ottersen! Haha! Neida, smiler Ottersen og peker på bildet i Aftenpostens nettutgave.

Saken er fra en debatt på Litteraturhuset han deltok på dagen før. Han fortsetter og leser opp overskriften («Norge preges av slalåmforskning», journ. anm.), og i artikkelen sier Ottersen at han ønsker en mye større pott for fri grunnforskning, så man slipper å bli tvunget til å kjøre slalåm mellom små, kortsiktige og smale programmer. Og da spinner tankene videre til Aftenpostens førsteoppslag med overskriften «Festen er over».

– Nå blir det tøffe regjeringsforhandlinger, og det vil gå utover forskning og høyere utdanning, forteller Ole Petter.

KL. 12.10: Det nikkes og noteres flittig på Voksenåsen. To lederteam fra SV- og JUS-fakultetet har lseminar med Ole Petter som innleder.

Klokka har nå blitt fem over sju, og det er på tide å komme seg til niende etasje i administrasjonsbygningen på Blindern. Sykkeltøuet ligger på kontoret, så han må sykle i dress. For sykle, det skal han. Man vil jo ikke komme gjennomsvett på jobb, så Ole Petter må beregne litt ekstra tid.

– Jeg tar aldri tida, men i dag bruker vi 22 minutter, sier Ole Petter med et smil.

Det ble en feilmargin på to minutter. Ottersen har den sykkelen: 30 gir, støtdempere, hjelm, rask og er en ganske frekk syklist. Mens jeg: gammel sykkel, lite luft i begge dekka, gira funka ikke og setet altfor høyt. Jeg måtte stå hele vegen. I tillegg festa sjalet seg i kjettingen. Olje på fingra. Mascaraen renner. Ottersen ligger omtrent fire kvartaler foran meg. Hele veien.

KL. 13.45: -- Kan du være litt mer konkret i spørsmålsstillingen din, så er det fint, kontrer Ottersen spørsmålet til en journalist fra studentavisa Studvest. Han har gått en «telefon-sti» på sitt kontor.

Ti timer senere er vi vel tilbake i leiligheten igjen. Men arbeidsdagen er ikke over ennå. Nå har Ole Petter bare ett kvarter på å pakke kofferten sin. Han mener det skal gå greit, når dresskoden bare er svart dress og slips. Skjorter, slips, papirer, laptop og til og med joggesko pakkes ned, og til slutt et par bøker om Roma som han kan lese på flyet.

KL. 15.00: Ole Petter er på hjemmebane på Domus Medica. Der møter han gamle arbeidskolleger og gode venner. Nå skal han høre gjesteforelesningen til hans gode venn fra Japan, dr. Yoshinori Fujiyoshi.

– Man får spilt på ganske mange strenger i løpet av en dag, og må være på topp hele tiden. Alt må gå 100 prosent på skinner, og det gjør det. Bortsett fra i dag da, med oppstart av el-bilen og sjalet ditt i sykkelkjedet, smiler Ole Petter. Etter eget sigende har han aldri forsovet seg i sin rektorgjerning.

– Det å være presis er et svært viktig signal. Jeg vil ikke sløse med andres tid heller. Tid er en ekstremt viktig ressurs. Men skal jeg ha ytterjakke med eller ikke?

– Jakke, svarer jeg kontant. Rektorer kan jo ikke holde styr på alt heller.

MIN NYE HELT: Undertegnede tilbrakte en hyggelig dag med kule rektor Ottersen.
Powered by Labrador CMS